Ένας Αμερικανός κατάσκοπος
Συγγραφέας: Olen Steinhauer
Μετάφραση: Άλκηστις Τριμπέρη
Εκδότης: Πόλις
«Πεκίνο, παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο επικεφαλής του Έκτου Γραφείου των Κινεζικών Μυστικών Υπηρεσιών Σιν Τσου έχει επιτύχει την εξόντωση των περισσότερων «Τουριστών», του επίλεκτου τμήματος της CIA που ειδικευόταν στις πιο ανορθόδοξες και αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις της Υπηρεσίας. Το τμήμα διαλύεται.
Νέα Υόρκη. Ο «Τουρίστας» Μάιλο Γουίβερ έχει επιζήσει από το μακελειό και προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς μιας κανονικής, επιτέλους, ζωής. Ξαφνικά, όμως, ο πρώην επικεφαλής των «Τουριστών» Άλαν Ντράμοντ ταξιδεύει στο Λονδίνο, χρησιμοποιώντας ένα από τα γνωστά πλέον ψευδώνυμα του Μάιλο, και εξαφανίζεται αφήνοντας πίσω του αναπάντητα ερωτηματικά και προκαλώντας γενική αναστάτωση.
Στην Κίνα, ο Σιν Τσου πιστεύει ότι από μερίδα της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος εξυφαίνεται συνωμοσία εναντίον του και εναντίον της νεαρής γυναίκας του.
Στη Γερμανία, η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Έρικα Σβαρτς ανακαλύπτει ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες οι «Τουρίστες» ίσως και να μην έχουν οριστικά αποσυρθεί.
Ο Μάιλο βυθίζεται στον κυκεώνα που προκαλείται, καθώς είναι αναγκασμένος να αναζητήσει τα ίχνη του χαμένου αρχηγού του. Θα πρέπει να παραμείνει πιστός χωρίς να αφήσει να τον χειραγωγήσουν, να βρει και να αναγνωρίσει τους αληθινούς του συμμάχους, να προστατέψει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να κατορθώσει να επιβιώσει. Γι’ αυτό, θα πρέπει να ανακαλύψει, μια για πάντα, ποιος κινεί τα νήματα, ποιος είναι το ανδρείκελο, ποιος ο προδότης και ποιος ο πραγματικός στόχος.»
Ο Όλεν Στάινχαουερ γεννήθηκε το 1970 στη Βαλτιμόρη και μεγάλωσε στη Βιρτζίνια. Σπούδασε δημιουργική γραφή στο Emerson College της Βοστόνης. Κέρδισε την υποτροφία Φουλμπράιτ για παραμονή ενός έτους στη Ρουμανία. Από τότε χρονολογείται η σχέση του με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Το πρώτο και πολλά άλλα βιβλία του διαδραματίζονται εκεί, ενώ σήμερα ο συγγραφέας ζει μεταξύ Ουγγαρίας και ΗΠΑ. Ο Τουρίστας (Πόλις, 2021), πρώτο βιβλίο της σειράς κατασκοπικών μυθιστορημάτων με ήρωα τον Μάιλο Γουίβερ, μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Η Έξοδος κινδύνου (Πό¬λις, 2023), δεύτερο βιβλίο της σειράς, έχει τιμηθεί με το βραβείο Hammett. Άλλα βιβλία του ήταν δύο φο¬ρές στην τελική λίστα υποψηφιοτήτων για το Edgar Award. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Λειψίας και είναι επίσης ο δημιουργός της τη¬λεοπτικής σειράς Berlin Station.
Βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή
Συγγραφέας: Ελένη Πριοβόλου
Εκδότης: Καστανιώτης
«Το φως του Διαφωτισμού βρίσκει την Ελλάδα μέσα στο σκοτάδι της οθωμανικής σκλαβιάς. Τα χρόνια αυτά, στην Ακαρνανία, γεννιέται και ανδρώνεται ο Χριστόδουλος Παμπλέκης. Ορφανός από μάνα και σημαδεμένος από την ευλογιά, βρίσκει διέξοδο στα γράμματα, στο ναρθηκοσχολείο ενός μοναστηριού.
Ο πατέρας, επικηρυγμένος κλεφταρματολός, ύστερα από σύγκρουση με τουρκικό σώμα, αναγκάζεται να τον πάρει μαζί του και να φύγουν μακριά από τον τόπο τους, σε μια περιπλάνηση στα βουνά. Εκεί πέφτουν σε παγίδα και συλλαμβάνονται. Το παιδί γίνεται μάρτυρας της θανάτωσης του πατέρα του, ενώ το ίδιο σέρνεται στο σκλαβοπάζαρο. Η τύχη το ρίχνει στα χέρια ενός γραικού άρχοντα και η ζωή του αλλάζει για πάντα.
Από το Ξηρόμερο, το Λιτόχωρο, τη Ραψάνη και τα Βρανιανά, έως την Αθωνιάδα Ακαδημία, τη Βενετία, τη Βιέννη και τη Λειψία, ο Χριστόδουλος θα εξελιχθεί σε κορυφαίο δάσκαλο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Θα συγκρουστεί με το καθεστώς της θεοκρατίας, θα διωχθεί και θα αφοριστεί.
Ένα μυθιστόρημα για την αναζήτηση της ατομικής ελευθερίας και συνάμα μια ανθρώπινη τραγωδία, την εποχή που ο Ρωμιός αγκομαχούσε υπό το βάρος του οθωμανικού ζυγού, ενώ στην Ευρώπη ο κόσμος είχε αρχίσει να μεταμορφώνεται.»
Η Ελένη Πριoβόλου γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου όπου και έζησε μέχρι τα 18 της. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Γράφει αναζητώντας την ευρυθμία και την καθαρότητα του λόγου. Η τάση να αναπαριστά με σύμβολα τον κόσμο τη στράτευσε στο παραμύθι, το οποίο υπηρετεί επί είκοσι τρία έτη. Αγαπάει πολύ τα παιδιά και στα βιβλία της προσπαθεί να πλησιάσει τον παιδικό κόσμο και την ευαίσθητη παιδική ψυχή. Έχει καταθέσει είκοσι ένα βιβλία για παιδιά και εφήβους, επτά μυθιστορήματα για μεγάλους, μία νουβέλα και ένα βιβλίο με ιστορίες. Το μυθιστόρημά της για ενήλικες, “Όπως ήθελα να ζήσω” (Καστανιώτης, 2009) τιμήθηκε το 2010 με το “Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ”. Επίσης έχει αποσπάσει το Βραβείο για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού “Διαβάζω” για το βιβλίο της “Το σύνθημα” (2009).