Κλιματισμός στο σπίτι: Πόσο επιβλαβής είναι τελικά; Της Ελένης Αποστολίδου, Πνευμονολόγου, Φυματιολόγου, Εντατικολόγου

3 Min Read

Τα κλιματιστικά προσφέρουν ανακούφιση από τη ζέστη και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος. Σε περιόδους καύσωνα στην χώρα μας είναι μάλλον είδος ανάγκης γι’ αυτό και πολλά νοικοκυριά είναι εξοπλισμένα με αυτά. Σε χώρους εργασίας, νοσοκομεία, δημόσιες δομές έχει επεκταθεί σημαντικά και μάλλον δικαιολογημένα η χρήση τους. 

Τα πλεονεκτήματά που προσφέρουν είναι πολλά: άνετο περιβάλλον, η ποιότητα στον ύπνο και στις καθημερινές λειτουργίες, η καλύτερη απόδοση στην εργασία και η αποφυγή νοσηλειών και θανάτων σε ευπαθείς πληθυσμούς από θερμοπληξία.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Στα αρνητικά τους περιλαμβάνονται οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία αν δεν χρησιμοποιούνται και συντηρούνται σωστά. Σε κλειστούς χώρους όπου δεν ανανεώνεται συχνά ο αέρας, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ζάλη, κόπωση και αναπνευστικά προβλήματα. Άλλα προβλήματα που συνδέονται με αυτά είναι:

Ξηρότητα του αέρα: Τα κλιματιστικά αφαιρούν την υγρασία από τον αέρα προκειμένου να δροσίσουν τον χώρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα του δέρματος, των ματιών και των βλεννογόνων και να προκαλέσει ερεθισμό και δυσφορία, ειδικά σε άτομα με ευαισθησία. Έτσι μπορεί να εμφανιστεί ξηρότητα και φαγούρα στα μάτια, ξηρότητα και συμφόρηση ή καταρροή στη μύτη. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση υγραντήρων για να διατηρείται ένα υγιές επίπεδο υγρασίας στον αέρα.

Αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα: Τα φίλτρα του κλιματιστικού μπορούν να συγκεντρώνουν σκόνη, μούχλα, βακτήρια και άλλους ρύπους. Αν δεν καθαρίζονται τακτικά, αυτά τα αλλεργιογόνα μπορούν να κυκλοφορούν στον αέρα, προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα.

Κρυολογήματα και λοιμώξεις: Η συνεχής έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες και οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να μειώσουν την αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας το άτομο πιο επιρρεπές σε κρυολογήματα και λοιμώξεις. Μία ιδιαίτερα επικίνδυνη μορφή πνευμονίας είναι η  νόσος των Λεγεωνάριων που προκαλείται από το βακτήριο Legionella που μολύνει τα κακοσυντηρημένα φίλτρα των κλιματιστικών. 

Μυοσκελετικά προβλήματα: Η παρατεταμένη έκθεση σε κρύο αέρα μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς σπασμούς, πόνους στις αρθρώσεις και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις, ειδικά αν το κλιματιστικό φυσάει απευθείας στο σώμα. Συνιστάται η αποφυγή άμεσης έκθεσης στο ρεύμα του κλιματιστικού και η ρύθμιση της θερμοκρασίας σε λογικά επίπεδα, αποφεύγοντας τις υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Αν προσθέσουμε στα αρνητικά των κλιματιστικών τον θόρυβο που παράγουν, κυρίως τα παλιότερης γενιάς μηχανήματα, και τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος θα πίστευε κανείς ότι η ζυγαριά κλίνει υπέρ των αρνητικών. Όμως οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες περιορίζουν την καθημερινότητα και απειλούν την υγεία κυρίως των ηλικιωμένων ατόμων και των ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα. 

Αν λάβουμε υπόψιν τις κλιματικές αλλαγές και την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, για τα οποία οι επιστήμονες ολοένα και περισσότερο μας προειδοποιούν, θα μπορούσα να σκεφτώ ότι σε κάποια χρόνια η απουσία οικιακού κλιματιστικού σε μία ζεστή πόλη, όπως η Λάρισα, μοιάζει αδιανόητη, όπως η απουσία θέρμανσης σε μια ορεινή πόλη της Ελλάδας, όπως η Κοζάνη. 

Μοιραστείτε την είδηση