Φωτίζεται το σκοτεινό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας

4 Min Read

Πρόγραμμα του ΤΕΕ με τις 13 Περιφέρειας της χώρας για φωτισμό LED με φωτοβολταϊκά

Η δυνατότητα να φωτιστούν σημεία του οδικού δικτύου της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία σήμερα παρουσιάζουν παντελή έλλειψη φωτισμού, δίνεται μέσω του προγράμματος «Ανάπτυξη Αυτόνομων Έξυπνων Τηλεδιαχειριζόμενων Δικτύων Φωτισμού τεχνολογίας LED στους Οδικούς Άξονες της Χώρας» που εκπονείται από το κεντρικό Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με τις 13 Περιφέρειας της χώρας. Η απόφαση να ενταχθεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο συγκεκριμένο έργο πάρθηκε ομόφωνα πριν λίγες μέρες από την Περιφερειακή Επιτροπή.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας αφού, δυστυχώς, εν έτη 2024 υπάρχουν ακόμη σκοτεινά σημεία του οδικού δικτύου που μόνο ασφαλή δεν είναι για τους οδηγούς τη νύχτα (ενίοτε και την ημέρα). Σύμφωνα με την Συμφωνία-Πλαίσιο, μεταξύ ΤΕΕ και Αναδόχου εταιρείας, οι Περιφέρειες θα έχουν τη δυνατότητα να φωτίσουν 958 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, μέσω της προμήθειάς και εγκατάστασης 31.938 νεών αυτόνομων έξυπνων τηλεδιαχειριζόμενων ιστών φωτισμού τεχνολογίας Led. Υπάρχει η δυνατότητα αυτά να αυξηθούν κατά 50% σε περίπτωση άσκησης της προαίρεσης, δηλαδή να αυξηθούν σε 47.907 ιστούς φωτισμού.

Η εκάστοτε Περιφέρεια από το σύνολο των δεκατριών της χώρας θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει αυτόνομα έξυπνα τηλεδιαχειριζόμενα δίκτυα φωτισμού στους οδικούς άξονες αρμοδιότητάς της για την βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας αλλά και την αισθητική αναβάθμιση αυτών, με έμφαση σε τμήματα του οδικού δικτύου, τα οποία δεν φωτίζονται καθόλου και υπάρχει σε αυτά έλλειψη – απουσία υποδομής (υπογείου δικτύου και ιστών οδικού φωτισμού). Μέσω της ανάπτυξης των αυτόνομων έξυπνων τηλεδιαχειριζόμενων δικτύων φωτισμού τεχνολογίας LED, η κάθε Περιφέρεια θα διασφαλίσει την άνετη και ασφαλή διέλευση οχημάτων και πεζών στα μέχρι πρότινος σκοτεινά τμήματα του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς της. 

Η κάθε Περιφέρεια, θα προτείνει τμήματα του οδικού δικτύου για τα οποία θα πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: 

  • θα είναι αρμοδιότητάς της Περιφέρειας,
  • το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας θα είναι μέχρι 60χλμ/ώρα,
  • θα παρουσιάζεται έλλειψη ή ανεπάρκεια οδικού φωτισμού,
  • προτεραιοποίηση στα σημεία που έχουν συμβεί ατυχήματα και δυστυχήματα ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας.

Την τελική απόφαση – έγκριση των σημείων τοποθέτησης θα έχει το ΤΕΕ που θα υπογράψει και την σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου.

Η υπογραφή Εκτελεστικών Συμβάσεων μεταξύ του ΤΕΕ και του Αναδόχου, θα περιλαμβάνει εργασίες όπως την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού (ιστοί φωτισμού και εξοπλισμό τηλεδιαχείρισης), το κατάλληλο φωτοβολταϊκό πάνελ και μπαταρία λιθίου ή νικελίου που θα φορτίζει την ημέρα και θα ρευματοδοτεί το φωτιστικό led τις νυχτερινές ώρες με απόλυτη επάρκεια ισχύος, έξυπνο ελεγκτή MPP ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει δυναμικά και σε πραγματικό χρόνο την ένταση του φωτισμού που παρέχεται από το φωτιστικό και θα επικοινωνεί μέσω sim κάρτας με το κεντρικό λογισμικό τηλεδιαχείρισης, λογισμικό συστήματος προληπτικής συντήρησης του συστήματος κ.α. Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και η εγγύηση εξοπλισμού και τεχνικής υποστήριξης για δυο χρόνια μετά την οριστική παραλαβή της κάθε εκτελεστικής σύμβασης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση