Την άμεση αντικατάστασή τους με νέα προτείνει η Διεύθυνση Δασών
Η Πολεοδομία του Δήμου Κοζάνης έδωσε -τελικά- την άδεια για να κοπούν νόμιμα τα τέσσερα κυπαρίσσια και τα τρία πεύκα στο νότιο τμήμα της εκκλησίας του Αγίου Χριστοφόρου, που βρίσκεται στο πάρκο Αγίου Δημητρίου της Κοζάνης.
Μετά το προχθεσινό δημοσίευμα του «Χ» (φύλλο Σαββάτου 24 Αυγούστου), η Εκκλησιαστική Επιτροπή (Ε.Ε.) Αγίου Δημητρίου έδωσε τις απαντήσεις για την κοπή των δέντρων που κόπηκαν για λόγους «επικινδυνότητας» με τη σύμφωνη γνώμη της Πολεοδομίας.
Η τελευταία, όμως, φαίνεται πως αντιμετώπισε ως «ψιλά γράμματα» το ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται σε αστικό άλσος και πως αρμόδια αρχή για την κοπή των δέντρων είναι το Δασαρχείο Κοζάνης. Τώρα η Διεύθυνση Δασών, ζητά (ουσιαστικά προτείνει) την άμεση αντικατάσταση των δέντρων που κόπηκαν, με δέντρα πλατύφυλλα και βραδυφλεγή προς αποκατάσταση του χώρου.
Ωστόσο, απορίας άξια είναι η ευκολία έκδοσης αδειών για κόψιμο δέντρων χωρίς αυτοψίες ή εκθέσεις ειδικών.
Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε το κόψιμο των επτά δέντρων στο νότιο τμήμα της εκκλησίας του Αγίου Χριστοφόρου στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου, είδηση που ανέδειξε ο «Χ» στο φύλλο του Σαββάτου 24 Αυγούστου. Η Ε.Ε. του Αγίου Δημητρίου, στην οποία ανήκει η συγκεκριμένη εκκλησία και ζήτησε την κοπή των δέντρων, με επιστολή της προς την εφημερίδα έδωσε απαντήσεις και για την εκδούσα αρχή της άδειας κοπής και για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.
Από την απάντηση προκύπτει πως την άδεια μικρής κλίμακας για την κοπή των δέντρων, έδωσε η Πολεοδομία του Δήμου Κοζάνης (Α/Α Πράξης 1129391, με ημερομηνία 22/07/2024) μιας και πρόκειται για οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως. Ωστόσο, η Πολεοδομία φαίνεται πως αγνόησε το γεγονός πως η νομοθεσία 998/79 ορίζει ότι στις περιπτώσεις που το οικόπεδο συνορεύει ή βρίσκεται σε αστικό άλσος, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου που πρέπει να πραγματοποιήσει αυτοψία και να αποφασίσει στη συνέχεια αν συντρέχουν λόγοι για την έκδοση ή μη της άδειας κοπής.
Στην περίπτωση του Αγίου Χριστοφόρου, οι λόγοι που επικαλέστηκε η Ε.Ε. του Αγίου Δημητρίου είναι η επικινδυνότητα και η πρόκληση ζημιών.
Για το ζήτημα της επικινδυνότητας η Επιτροπή στην απάντησή της προς τον «Χ» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό ότι τα κωνοφόρα δένδρα είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα σε περίπτωση πυρκαγιάς και σε κατοικημένη περιοχή πιο επικίνδυνα. Η επικινδυνότητα αυτή στην περίπτωση των δένδρων του Ναού φάνηκε με την πτώση κεραυνού στις 2 Ιουλίου σ΄ ένα από αυτά και στο οποίο εκδηλώθηκε αμέσως φωτιά. Ευτυχώς η βροχή και η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, την οποία ευχαριστούμε δημόσια, έσβησαν τη φωτιά και δεν επεκτάθηκε ούτε στα υπόλοιπα δένδρα ούτε στις κατοικίες που βρίσκονται ακριβώς δίπλα. Δεν θα θέλαμε ποτέ εξαιτίας μας να χαθούν περιουσίες και πολύ περισσότερο να κινδυνέψουν άνθρωποι, όπως έγινε με τις πρόσφατες πυρκαγιές πού τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τη χώρα μας. Το λυπηρό είναι ότι, όπως συμβαίνει με όλες τις συμφορές, αν δεν είναι κοντά μας δεν μας αγγίζουν, αλλά όπως λέει ο λαός μας «το κακό μια φορά συμβαίνει».
Όσον αφορά στο ζήτημα της πρόκλησης ζημιών χαρακτηριστικά αναφέρει: «Οι μεγάλες φθορές και οι ζημιές που προκάλεσαν τα πεύκα, κυρίως στο πίσω μέρος του Ναού, όπου κυριολεκτικά τα κλαδιά τους ακουμπούσαν πάνω στη σκεπή. Αποτέλεσμα να σπάσουν κεραμίδια, να φουσκώσουν και να μαυρίσουν οι τοίχοι και η υγρασία να εισχωρήσει και μέσα στο Ναό και να καταστραφούν αγιογραφίες. Γι’ αυτό το λόγο γίνονται οι εργασίες συντήρησης και όχι για την εορτή του Αγίου Κοσμά όπως αναφέρετε».
Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν η Ε.Ε. ανέθεσε σε μηχανικό την έκδοση άδειας μικρής κλίμακας για την κοπή των δέντρων, κατέβαλε το -διόλου ευκαταφρόνητο- παράβολο και κινήθηκε με τη νόμιμη οδό για να λάβει την απαραίτητη άδεια.
Ωστόσο η Πολεοδομία, άγνωστο γιατί, προχώρησε στην έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας σαν να πρόκειται για οικόπεδο εντός αστικού ιστού και χωρίς να λάβει υπόψη πως η εκκλησία ναι μεν βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο αλλά εντός πάρκου ή αλσυλλίου. Ένα ακόμη ερώτημα που προκύπτει, είναι για την ευκολία που εκδίδονται άδειες για εργασίες που προβλέπουν κοπή δέντρων χωρίς να έχει προηγηθεί αυτοψία ή έκθεση ειδικών που θα κρίνουν αν οι λόγοι που επικαλείται ο αιτών ευσταθούν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τίθεται το ερώτημα του ποιος ορίζει την επικινδυνότητα πχ γιατί να ήταν επικίνδυνα τα κυπαρίσσια στο συγκεκριμένο σημείο και όχι αυτά που βρίσκονται λίγο παρακάτω στον ίδιο χώρο. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης, λίγες μέρες μετά την πτώση κεραυνού και την πυρκαγιά στο σημείο, δέχθηκε αίτημα για κοπή δέντρου λίγα μέτρα μακρύτερα από κάτοικο της περιοχής για τους ίδιους λόγους και το αίτημα απορρίφθηκε.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο «Χ» με τον Διευθυντή Δασών Κοζάνης και Δασολόγο Δημήτρη Τσίμπλινα, ο τελευταίος ζητά – προτείνει στην Ε.Ε. του Αγίου Δημητρίου την αντικατάσταση των δέντρων που κόπηκαν με νέα. «Επειδή η ζημιά έχει ήδη γίνει, θα πρέπει τα δέντρα αυτά να αντικατασταθούν με είδη που έχουν δυνατό ριζικό σύστημα, να είναι πλατύφυλλα και βραδυφλεγή. Εμείς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτοψία στον χώρο και να προτείνουμε αυτά που είναι ιδανικά για την περιοχή καθώς και να υποδείξουμε του τρόπους συντήρησης και φροντίδας αυτών» ανέφερε ο κ. Τσίμπλινας.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr