«Δεν εμπλέκεται προσωπικό της Υπηρεσίας στην έκδοση αυτών των αδειών» αναφέρει η Διευθύντρια
Διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας της άδειας που εκδόθηκε για την κοπή δέντρων στην εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου ξεκίνησε η Πολεοδομία του Δήμου Κοζάνης, μετά την ανάδειξη του θέματος από τον «Χ». Τα δέντρα που κόπηκαν προκάλεσαν αντιδράσεις και ερωτηματικά για την «ευκολία» που μπορεί κάποιος να εκδώσει άδεια μικρής κλίμακας για τέτοιες εργασίες, χωρίς αυτοψία και έκθεση ειδικού και μάλιστα χωρίς να παρεμβαίνει υπηρεσιακός.
Η άδεια αυτή, μπορεί να υποβλήθηκε στην Πολεοδομία του Δήμου Κοζάνης, όμως εκδόθηκε μέσω του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών (mitos.gov.gr) χωρίς την παρέμβαση προσωπικού της υπηρεσίας μέσω του μηχανικού που ανέλαβε τις εργασίες. Μόνο σε περίπτωση καταγγελίας ή αναφοράς η διαδικασία μπορεί να ελεγχθεί, όπως στην προκειμένη, όμως δυστυχώς τα δέντρα κόπηκαν και δεν υπάρχει επιστροφή.
Μια απλή άδεια εργασιών μικρής κλίμακας είναι ικανή να «νομιμοποιήσει» την κοπή δέντρων σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Όταν μάλιστα η άδεια αυτή εκδίδεται αυτόματα από πλατφόρμα του gov, χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος από προσωπικό της Πολεοδομίας, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα και απόλυτα νόμιμα με ευθύνη του μηχανικού που ανέλαβε να «τρέξει» τις εργασίες.
Κάπως έτσι, φαίνεται, πως έχουν τα πράγματα στην περίπτωση της κοπής δέντρων (κυπαρίσσια και πεύκα) στο ιδιόκτητο οικόπεδο της εκκλησίας του Αγίου Χριστοφόρου στο πάρκο Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη. Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αγίου Δημητρίου ζήτησε από μηχανικό να προχωρήσει στην κοπή των δέντρων για λόγους επικινδυνότητας (μετά τον κεραυνό που έπεσε στις 2 Ιουλίου σε ένα δέντρο) και γιατί τα πεύκα πίσω από το ιερό του ναού, προκάλεσαν ζημιές στην στέγη. Ο μηχανικός που ανέλαβε τις εργασίες, συγκέντρωσε τα δικαιολογητικά, τα ανέβασε στην πλατφόρμα μαζί με το τοπογραφικό και έλαβε την ίδια στιγμή αυτοματοποιημένα την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
«Για την έγκριση – έκδοση του συγκεκριμένου τύπου άδειας δεν παρεμβαίνει προσωπικό της Πολεοδομίας, ούτε έχει την δυνατότητα να την ελέγξει. Πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται τα τελευταία χρόνια και μόνο σε περίπτωση καταγγελίας, η υπηρεσία μας προβαίνει σε έλεγχο νομιμότητας της έκδοσης άδειας κάτι που έχει κάνει και στην συγκεκριμένη περίπτωση» ανέφερε μιλώντας στον «Χ» η Διευθύντρια της Πολεοδομίας Κοζάνης Ελένη Παφύλη.
Σύμφωνα με τo Νόμο 998/79 στις περιπτώσεις που το οικόπεδο συνορεύει ή βρίσκεται σε αστικό άλσος, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου που πρέπει να πραγματοποιήσει αυτοψία και να αποφασίσει στη συνέχεια αν συντρέχουν λόγοι για την έκδοση ή μη της άδειας κοπής. Στην περίπτωση του Αγίου Χριστοφόρου, κάτι τέτοιο δεν έγινε και αναζητείται τώρα από τις υπηρεσίες τι πήγε λάθος και λήφθηκε υπόψη ότι το οικόπεδο βρίσκεται εντός του αστικού άλσους – πάρκου Αγίου Δημητρίου.
Στην αρχική σελίδα του ιστότοπου (πρόσβαση στις 28/8/2024) που εκδίδονται οι άδειες αυτές, στο πεδίο των παρατηρήσεων αναγράφεται ότι: «Οι αιτήσεις για την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας υποβάλλονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του υποβάλλοντος μηχανικού και η έγκριση εκδίδεται αυτόματα, αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μελετών και στοιχείων στο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Το έντυπο της έγκρισης με το σχετικό αριθμό δημοσιεύεται αμελλητί στο διαδίκτυο και επιτρέπεται η έναρξη των οικοδομικών εργασιών «Για εργασίες που εμπίπτουν στις περιπτώσεις α΄ έως η΄, ιθ΄, λ΄, λδ΄ και λε΄ δεν ισχύει το όριο του προϋπολογισμού των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ και για την εκτέλεσή τους απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας ανεξαρτήτως προϋπολογισμού».
Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου Κοζάνης, εναρμονίζεται πλήρως με την απάντηση της Πολεοδομίας. «Για να κοπούν δέντρα ακόμη και σε ιδιόκτητο οικόπεδο, θα πρέπει να προηγείται έλεγχος και αυτοψία ειδικών και να υπάρχει έγκριση δασαρχείου. Θα πρέπει να τηρούνται όσα τηρούνται και για κοπή δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους που είναι μια πολύ αυστηρή διαδικασία. Στην περίπτωση του Αγίου Χριστοφόρου, η Πολεοδομία δεν φέρει καμία ευθύνη και δεν παρεμβαίνει στο αυτοματοποιημένο σύστημα που εκδίδει την άδεια. Πρόκειται για διαδικασία που ορίζει ο νόμος και το αρμόδιο υπουργείο και όχι ο Δήμος. Όσον αφορά σε εμάς, ξεκινήσαμε διαδικασία ελέγχου νομιμότητας της έκδοσης της άδειας που μας δίνει ο νόμος αυτό το δικαίωμα σε περίπτωση καταγγελίας» είπε χαρακτηριστικά στον «Χ» η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κίκα Χατζημανώλη – Φουρκιώτη.
Το θέμα προκάλεσε και την οργισμένη ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, η οποία μιλά για «αυθαιρεσία».
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr