Την άρση συγχώνευσης και κατάργησης τμημάτων ζητούν οι εκπαιδευτικοί της Κοζάνης

6 Min Read

Παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Κοζάνης στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) Δυτικής Μακεδονίας το μεσημέρι της Τετάρτης, λόγω των πρόσφατων συγχωνεύσεων τμημάτων και τις καταργήσεων ολιγομελών τμημάτων, που επηρεάζουν όπως αναφέρουν, τον εκπαιδευτικό κλάδο. 

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης, Ιωάννης Σκόρδας σημείωσε πως με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων, ειδικοτήτων και τομέων είτε αυτές αφορούν τα Γυμνάσια είτε τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, επηρεάζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και μαθητριών καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, όπως τόνισε. «Υποβαθμίζεται το δημόσιο σχολείο ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν προβλήματα σε εκπαιδευτές και μαθητές, όπως οι επικίνδυνες σχολικές υποδομές, οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι αναγκάζονται να κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σε σκηνές, οι πενιχροί μισθοί μας, η αύξηση της γραφειοκρατίας, η επαγγελματική εξουθένωση αποσυνθέτουν το δημόσιο σχολείο της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Σκόρδας. 

Όπως ανέφερε ο ίδιος, μετά από προφορική εντολή του Γενικού Γραμματέα, έχει γίνει συγχώνευση δύο τμημάτων της φετινής Β΄ τάξης του Γυμνασίου Νεάπολης σε ένα τμήμα είκοσι έξι μαθητών, μεταξύ των οποίων είναι και πάνω από τέσσερις μαθητές με διάγνωση από το ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. και πως οι ίδιες ακριβώς συνθήκες ίσχυαν και την προηγούμενη σχολική χρονιά, κατά την οποία η τάξη λειτούργησε σύννομα σε δύο τμήματα με την έγκριση του αρμόδιου φορέα. Σημείωσε, πως το σχετικό ΦΕΚ 4452/2017 στο άρθρο 11 που ορίζει ρητά ότι «Ο αριθμός των μαθητών με διαγνωσμένες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δεν μπορεί να είναι ανώτερος των τεσσάρων ανά τμήμα», εξακολουθεί να ισχύει και πρέπει να εφαρμόζεται.

«Σύμφωνα με το παραπάνω απόσπασμα σαφώς και απαρέγκλιτα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η τάξη αυτή θα πρέπει βάσει του παραπάνω νόμου να χωριστεί σε δύο τμήματα υποχρεωτικά, καθώς μεταξύ των 26 μαθητών της τάξης υπάρχουν μαθητές με διάγνωση του ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. περισσότεροι από 4, όπως ακριβώς έγινε την προηγούμενη σχολική χρονιά. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορετική ερμηνεία του παραπάνω νόμου, αφού σαφώς ο νομοθέτης ορίζει ότι δεν επιτρέπει να υπάρχουν στην ίδια τάξη περισσότεροι των τεσσάρων μαθητών με διάγνωση από το ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ.» ανέφεραν οι εκπαιδευτικοί. 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου – Λυκείου Νεάπολης, Ζαχαρένια Μακρή ανέφερε πως υπάρχουν έξι παιδιά με διάγνωση από το ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. και ο νόμος ορίζει να υπάρχουν έως τέσσερα σε κάθε τμήμα, οπότε η απόφαση της συγχώνευσης των δύο τμημάτων σε ένα καθίσταται αυτόματα παράνομη. 

Έκαναν λόγο για αγανάκτηση λόγω της συγκεκριμένης απόφασης τονίζοντας πως θα επιδεινώσει το άγχος και η ανασφάλεια των παιδιών και είναι εις βάρος της εκπαιδευτικής και μαθησιακής διαδικασίας, ειδικά των πιο αδύναμων μαθητών. «Είναι λογικό ότι σε μία τάξη 26 μαθητών είναι πολύ δύσκολο και για τους καθηγητές να ασκήσουν το έργο τους και να εξατομικεύσουν τη διδασκαλία προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά που έχουν κάποιοι μαθητές» σημείωσαν.

«Απαιτούμε να εφαρμοστεί ο νόμος στην περίπτωση των παιδιών μας που φοιτούν φέτος στη Β΄ Γυμνασίου στη Νεάπολη και να αναιρεθεί η απόφαση σύμπτυξης. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε την εφαρμογή του νόμου. Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση και θα κινηθούμε νομικά σε περίπτωση μη ικανοποίησης του δίκαιου αιτήματός μας και μη εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμη πρόβλημα που σημείωσαν οι εκπαιδευτικοί της Κοζάνης στην ΠΔΕ, είναι για τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ καθώς υπάρχουν τέσσερα τμήματα τα οποία δεν έχουν εγκριθεί, στο ΕΠΑΛ Σιάτιστας, το 1ο ΕΠΑΛ Κοζάνης και το Εσπερινό ΕΠΑΛ. «Όλα αυτά δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα. Από τη μια πλευρά έχουμε τα ολιγομελή τμήματα που δεν εγκρίθηκαν, κάτι το οποίο συνεπάγεται πως δεν υπάρχουν ίσα δικαιώματα και το δικαίωμα στη γνώση θα πρέπει να το έχουν όλοι οι μαθητές. Από την άλλη έχουμε τις συγχωνεύσεις τμημάτων που δημιουργούν υπερμεγέθη τμήματα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της παιδαγωγικής διαδικασίας, τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές» υπογράμμισε ο κ. Σκόρδας.

Οι εκπαιδευτικοί της Κοζάνης ζητούν να αρθούν όλες οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις των τμημάτων και να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στο μαθητή, στον άνθρωπο, στη γνώση, τη μάθηση και την παιδεία για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο. Εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για αυτά τα ζητήματα και όχι μόνο, προς όφελος των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και ολόκληρης της κοινωνίας» κατέληξε ο κ. Σκόρδας. 

Οι καθηγητές ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κατέθεσαν τα αιτήματα τους στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και πήραν προφορική διαβεβαίωση πως θα μεταφερθούν στην κεντρική ηγεσία. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση