Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο
Με αρκετά προβλήματα ξεκινούν τη νέα σχολική χρονιά οι εκπαιδευτικοί των Δημοτικών σχολείων και των Νηπιαγωγείων της Κοζάνης ενώ αύριο στη 1 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διότι διαφωνούν με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τις κατατμήσεις τους καθώς και με την καθυστέρηση της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών του 2020 και του 2021.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο «Χ», ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Αθανάσιος Κωτούλας με τις συγχωνεύσεις σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα θα χαθούν άμεσα θέσεις εργασίας ενώ για το θέμα των νεοδιόριστων σημείωσε πως έχει ήδη παρέλθει η δόκιμη διετία για το μόνιμο διορισμό τους.
Συνέχισε λέγοντας πως με την 1510/2024 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που ακύρωσε τις ανακλήσεις των διαπιστωτικών πράξεων των εκπαιδευτικών στη Δυτική Αττική, ανοίγει ο δρόμος, κατ’ αρχάς για όσους διορίστηκαν το 2020 και το ίδιο απαιτούν και για τους διορισθέντες του 2021, δηλαδή να εκδοθούν οι διαπιστωτικές τους πράξεις. «Όσοι έχουμε νεοδιόριστους συναδέλφους, θα καταθέσουμε ατομικές αιτήσεις για να πάρουμε αριθμό πρωτοκόλλου ζητώντας τη μονιμοποίηση τους, με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση του Εφετείου» τόνισε ο ίδιος.
Για το ζήτημα που αφορά τις συγχωνεύσεις τις τελευταίες βδομάδες, μετά τη δημοσίευση των σχετικών εγκυκλίων του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, υπογράμμισε πως με αυτό τον τρόπο καλούνται οι διευθύνσεις των σχολείων να μειώσουν τον αριθμό των τμημάτων, λαμβάνοντας σχετικές γραπτές και προφορικές οδηγίες. «Η τακτική του υπουργείου δυσχεραίνει τη μαθησιακή διαδικασία, φέρνει διάλυση στον προγραμματισμό των σχολείων, ενώ συνεπάγεται και μετακινήσεις εκπαιδευτικών που πιθανόν θα κριθούν υπεράριθμοι και θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την περιοχή μας, ο κ. Κωτούλας επεσήμανε πως θα γίνουν συγχωνεύσεις στο 7ο, 9ο και 13ο Δημοτικό σχολείο Κοζάνης και στο 2ο, 8ο και 11ο Δημοτικό σχολείο Πτολεμαΐδας με αποτέλεσμα να χαθούν άμεσα έξι θέσεις εργασίας, ενώ σε ορισμένα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία δεν γίνονται οι κατατμήσεις που ζητήθηκαν. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον αριθμό των μαθητών στα νηπιαγωγεία της πόλης, καθώς είναι πάνω από 25 σε ένα τμήμα, ενώ ο νόμος ορίζει να γίνεται διχοτόμηση τμημάτων όταν ο αριθμός υπερβαίνει τα 25 παιδιά. Μια νηπιαγωγός με 26 και πλέον μαθητές δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της και πολλές φορές δεν υπάρχουν και τα απαραίτητα τετραγωνικά. Αν υπάρχουν και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και δεν υπάρχει η παράλληλη στήριξη, είναι πάρα πολύ δύσκολο μια νηπιαγωγός να λειτουργήσει σωστά το τμήμα».
Οι ίδιοι διεκδικούν την άρση των συγχωνεύσεων, τη μείωση του αριθμού των μαθητών και μαθητριών ανά τμήμα ώστε η διδασκαλία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και ο ανώτερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία καθώς και στις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού να είναι δεκαπέντε.
Επίσης, ζητούν να υπάρχει δεύτερη νηπιαγωγός σε όσα τμήματα λειτουργούν με περισσότερους μαθητές και το ανώτερο όριο σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις να είναι οι είκοσι μαθητές και τέλος, διεκδικούν μόνιμους διορισμούς και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων καθώς και μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr