Οι δημοτικές υποδομές που (δεν) μας αξίζουν

9 Min Read

«Πόλεμος» ανακοινώσεων με φόντο Υπαίθριο Θέατρο και Βιβλιοθήκη

Το Υπαίθριο Θέατρο, το Κολυμβητήριο, το δημοτικό πάρκινγκ, το ΔΑΚ και γενικότερα οι δημοτικές υποδομές είναι υποδομές όλων μας. Τα δε προβλήματα τους, σε συντριπτική πλειονότητα χρόνια, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Κάθε συζήτηση που γίνεται γι’ αυτές, θα πρέπει να γίνεται με μόνο στόχο τη βελτίωση τους και να μην είναι ένα πινγκ-πονγκ ευθυνών. Το θέμα με άλλα λόγια δεν είναι το ποιος (δεν) έκανε τι, αλλά το τι κάνουμε για να έχουμε τις υποδομές που μας αξίζουν.

Ως πόλη δεν έχουμε και πολλά για να περηφανευόμαστε, μια Βιβλιοθήκη, το Κουρί, το Δημοτικό Κήπο, το Υπαίθριο Θέατρο (ακόμα και σε αυτή την κατάσταση). Ας φροντίζουμε, λοιπόν, περισσότερο για τη συντήρηση και τη βελτίωσή τους και ας μην χάνουμε τόσο χρόνο για το παιχνίδι των εντυπώσεων.

«Πόλεμος» ανακοινώσεων

«Πόλεμος» ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες με εκατέρωθεν κατηγορίες ανάμεσα στο Δήμαρχο Γιάννη Κοκκαλιάρη και τον επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη-Τόπος Να Ζεις».

Την αρχή έκανε ο Χάρης Κουζιάκης, αναφέροντας πως ο πολιτισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη, με αφορμή το 6ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και παρουσιαζόταν ως χορηγός η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. «Πέρα από το λογότυπό της δεν είχε απολύτως καμία παρουσία στο συνέδριο. Όταν στην πόλη διοργανώνεται ένα Διεθνές Συνέδριο με συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, αλλά και παρουσία δημοσιογράφων ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας, θα περίμενε κανείς από την Βιβλιοθήκη μας ως φάρος πολιτισμού και κιβωτός γραμμάτων, βιβλίων και γραφής, να πρωτοστατεί. Παράλληλες εκδηλώσεις, οργανωμένες επισκέψεις στους χώρους της, δημόσιες αναγνώσεις στο εσωτερικό της, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά ως προς το κύρος και την απήχησή της. Αυτό θα σήμαινε εξωστρέφεια και στοχευμένες δράσεις ποιότητας. Όμως για να υπάρξουν σοβαρές δράσεις εξωστρέφειας θα έπρεπε να υπάρχει όραμα και σχέδιο για το πως αντιμετωπίζουμε γενικότερα το θέμα του πολιτισμού και ειδικότερα την λειτουργία της Βιβλιοθήκης μας και αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά για κάθε σοβαρή Δημοτική Αρχή δυστυχώς απουσιάζουν τόσο από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Αθλητισμού όσο και από την Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Συνέχισε κάνοντας αναφορά στην κατάσταση του Υπαίθριου Δημοτικού Θεάτρου Κοζάνης, ένα θέμα που έχει προβάλλει πολλάκις ο «Χ», μετά και τα τελευταία δημοσιεύματα που έδωσαν πανελλήνια έκταση στο θέμα. «Είναι φανερό στους εννιά μήνες θητείας της δημοτικής αρχής Κοκκαλιάρη ότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γκρεμιστεί ότι χτίστηκε μέχρι σήμερα με πολύ κόπο, προσπάθεια και ανιδιοτέλεια από πολλούς συμπολίτες μας εκλεγμένους και μη στον Δήμο Κοζάνης» κατέληξε στην ανακοίνωση του ο κ. Κουζιάκης. 

“Μαζί για την Κοζάνη”: Ανεύθυνη και ασόβαρη η αντιπολίτευση του κ. Κουζιάκη

Στην ανακοίνωση Κουζιάκη απάντησε η παράταξη του Κοκκαλιάρη με δική της ανακοίνωση, λέγοντας πως «η τελευταία ανακοίνωση της Κίνησης “Κοζάνη, Τόπος Να Ζεις” περί μη προτεραιότητας του τομέα του Πολιτισμού από τον Δήμο Κοζάνης, προκαλεί μόνο έκπληξη και θυμηδία, όχι μόνο για το περιεχόμενό της, αλλά και για τον χρόνο της δημοσιοποίησής της, δείχνοντας για μια ακόμη φορά ταραχή, πανικό αλλά και αδυναμία άσκησης μιας εποικοδομητικής και ουσιαστικής αντιπολίτευσης».

Η ανακοίνωση συνέχισε κάνοντας αναφοράς στο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην πόλη της Κοζάνης την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ για το θέμα του υπαίθριου θεάτρου τονίζεται πως όλοι γνωρίζουν ότι οι εγκαταστάσεις του χρήζουν άμεσης και αναγκαίας συντήρησης, τονίζοντας πως  «η αδιαφορία ετών το έφτασε, δυστυχώς, στο σημερινό του σημείο». «Έτσι, όπως και στην υπόθεση του Δημοτικού Parking της πλατείας Συντάγματος, το οποίο είναι χωρίς άδεια και πυρασφάλεια από το 2012(!), έτσι και εδώ, η νυν Δημοτική Αρχή, θα προχωρήσει στο απαραίτητο νοικοκύρεμα που επιβάλλεται να γίνει, προγραμματίζοντας και υλοποιώντας έργα και δράσεις μέσα σε μόλις εννέα μήνες θητείας, όταν όλα αυτά δεν έγιναν εδώ και χρόνια, προσβάλλοντας και υποτιμώντας με τον χειρότερο τρόπο, τους ίδιους τους συνδημότες μας» κατέληξε η ανακοίνωση.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί κ. Κοκκαλιάρη»

Η «Κίνηση» πέρασε στην αντεπίθεση λίγες ώρες αργότερα, τονίζοντας πως «στους εννιά μήνες διοίκησης του κ. Κοκκαλιάρη έχουμε συνηθίσει αυτό το κουτσαβάκικο ύφος με προσωπικές επιθέσεις, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, χωρίς επιχειρηματολογία, χωρίς πολιτική υπόσταση και κυρίως χωρίς καμία συναίσθηση του θεσμικού ρόλου. Η αλλεργία του κ. Κοκκαλιάρη και των συνεργατών του σε κάθε μορφή κριτικής είναι έκδηλη, όπως επίσης και η άγνοια τους για βασικά θέματα λειτουργίας του Δήμου Κοζάνης».

Σχετικά με το Συνέδριο Βιβλιοθηκονόμων, η Κίνηση σημειώνει πως η διοργάνωση του στην Κοζάνη έχει αποφασιστεί από τις 29/10/2023 και αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τη Βιβλιοθήκη μας με τη συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης να εξαντλείται στην παραχώρηση του χώρου, στα 85 ευρώ που εγκρίθηκαν για την μετακίνηση ενός ομιλητή και στο χαιρετισμό του Δημάρχου. Επίσης, γίνεται αναφορά στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής Κοκκαλιάρη να συμφωνήσει με την κατάργηση της αυτονομίας της Βιβλιοθήκης ως ανεξάρτητου Νομικού Προσώπου, καθώς και την άρνηση της να δεχτεί τις παρατηρήσεις της  Ένωσης σχετικά με την πρόσφατη τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης, χαρακτηρίζοντας την Ένωση απαξιωτικά, «συνδικαλιστικό φορέα», ενώ σήμερα χαρακτηρίζει το συνέδριο τους «εμβληματικό».

Για το θέμα του Υπαίθριου Δημοτικού Θεάτρου, η Δημοτική Κίνηση υπογραμμίζει  πως αντί να υπάρξει μια ειλικρινής έκφραση συγγνώμης εκ μέρους του Δήμου και του αρμόδιου αντιδημάρχου Γ. Ιωαννίδη, είδαν «μισόλογα, ασάφειες και φυσικά επίθεση στις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, γνωστή τακτική όταν υπάρχει ανυπαρξία επιχειρημάτων», ενώ υπογραμμίζεται πως η τελευταία μεγάλη συντήρηση του υπαίθριου ήταν το 2018, επί Δημαρχίας Λευτέρη Ιωαννίδη. 

«Επίσης επειδή ανέφερε ο ίδιος αντιδήμαρχος ότι θα αναζητήσει η Δημοτική Αρχή Κοκαλιάρη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του θέατρου να τον ενημερώσουμε, αφού δεν το γνωρίζει, ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης για το 2024 υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση έργου με τίτλο «Συντήρηση υπαίθριου Δημοτικού Θεάτρου πόλης Κοζάνης» από το ΕΑΠ 2017-2021 ύψους 150.000 Ευρώ. Επομένως αντί να πετάει κατηγορίες αριστερά και δεξιά για να κρύψει την ανεπάρκειά του καλό θα ήταν να μας εξηγήσει γιατί ενώ υπάρχουν τα χρήματα δεν έγινε ακόμη καμία ενέργεια για την ανακαίνιση του θεάτρου» αναφέρεται.

Αναφορικά με το θέμα του Δημοτικού Parking της πλατείας Συντάγματος σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι είναι η πρώτη φορά που σφραγίζεται εγκατάσταση του Δήμου Κοζάνης από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και αυτό συνέβη λόγω της καθυστέρησης των απαραίτητων ενεργειών και μόνο επί θητείας του κ. Κοκκαλιάρη. «Προφανώς ο κ. Δήμαρχος δεν πρόλαβε να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα της αδειοδότησης του parking στον κ. Περιφερειάρχη, όπως κάνει με κάθε θέμα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί (τηλεθέρμανση, Ακρινή, Γκέρτσειο) και υπέστη αυτή την προσβλητική ενέργεια». 

«Εν κατακλείδι κύριοι της Δημοτικής Αρχής Κοκκαλιάρη και διορισμένοι συνεργάτες τους, «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί», ασκείστε τον θεσμικό σας ρόλο με υπευθυνότητα και σύνεση και αφήστε στην αντιπολίτευση και στους πολίτες τον έλεγχο και την κριτική των πεπραγμένων σας. Εάν δεν το γνωρίζετε, έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία» κατέληξε η «Κίνηση».

Μοιραστείτε την είδηση