Εννιά σωματεία και φορείς της Εορδαίας καλούν σε συλλαλητήριο για την τηλεθέρμανση

3 Min Read

Με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης (ΠΑΣΑΣ – ΔΕΗ), πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 μαζική σύσκεψη φορέων και σωματείων, με κύριο θέμα το σοβαρό ζήτημα της τηλεθέρμανσης που έχει προκύψει στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

Στη σύσκεψη, η οποία συγκέντρωσε ευρεία συμμετοχή, εκφράστηκε έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις που πλήττουν την τοπική κοινωνία.

- Advertisement -

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη κατέληξαν ομόφωνα στο ότι οι πολιτικές της «πράσινης» μετάβασης και η απολιγνιτοποίηση, που προωθούνται από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ Α.Ε., ευθύνονται για την ενεργειακή φτώχεια, την περιβαλλοντική καταστροφή και τη μείωση του εισοδήματος των πολιτών.

Η Πτολεμαΐδα, όπως τονίστηκε, έχει υποστεί σημαντικές συνέπειες από την εκμετάλλευση του υπεδάφους της από τη ΔΕΗ για δεκαετίες, με την εταιρεία να αποκομίζει τεράστια κέρδη, ενώ η περιοχή παραμένει αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως επισημάνθηκε, η ΔΕΗ Α.Ε. πρόσφατα απελευθερώθηκε από σημαντικές υποχρεώσεις, όπως η μετεγκατάσταση της Ακρινής και η αποκατάσταση των εδαφών, κάτι που εξοικονόμησε για την εταιρεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από την Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή, την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ, εκφράστηκε δυσπιστία, με τους παρευρισκόμενους να υπογραμμίζουν ότι οι συνομιλίες πίσω από κλειστές πόρτες δεν θα φέρουν λύσεις προς όφελος της κοινωνίας, αλλά θα επιβαρύνουν τις μελλοντικές γενιές με νέα «χρέη».

Αιτήματα και προγραμματισμένες κινητοποιήσεις

Στη σύσκεψη διατυπώθηκαν συγκεκριμένα αιτήματα, με κεντρικό άξονα την απρόσκοπτη παροχή τηλεθέρμανσης στους κατοίκους της Πτολεμαΐδας και την απορρόφηση των «χρεών» της ΔΕΤΗΠ (Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας) από τη ΔΕΗ και το κράτος. Τα κύρια αιτήματα περιλαμβάνουν:

  • Καμία διακοπή παροχής ρεύματος στη ΔΕΤΗΠ από τη ΔΕΗ Α.Ε. και απρόσκοπτη παροχή τηλεθέρμανσης στους κατοίκους.
  • Κάλυψη των υποτιθέμενων χρεών της ΔΕΤΗΠ από τη ΔΕΗ Α.Ε. και το κράτος, χωρίς επιβάρυνση των πολιτών.
  • Καμία αύξηση στην τιμή της τηλεθέρμανσης.
  • Επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης στα χωριά του Δήμου και επίδομα θέρμανσης λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών.
  • Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΔΕΤΗΠ.

Για την προώθηση των αιτημάτων τους, οι φορείς και τα σωματεία αποφάσισαν τη διοργάνωση συλλαλητηρίου την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024 στις 19:00, στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας, καλώντας όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη και των υπογραφόντων του ψηφίσματος περιλαμβάνονται οι εξής φορείς και σωματεία: ΠΑΣΑΣ – ΔΕΗ, Σωματείο Καταστημάτων Εστίασης και Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Εορδαίας, Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία ΠΕ Κοζάνης, ΣΕΕΕΝ, ΣΕΥΠΕ, Πρωτοβουλία Πολιτών Πτολεμαΐδας/Εορδαίας για την Ανάπτυξη, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας, και το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Εορδαίας.

Μοιραστείτε την είδηση