Προβληματισμός για  το χωροταξικό του τουρισμού από το Δήμο Κοζάνης

8 Min Read

Τους έντονους προβληματισμούς της για το  Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εξέφρασε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Κοζάνης Κυριακή Μόσχα Χατζημανώλη με ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά αναφέρει:

- Advertisement -

Δηλώνω τους έντονους προβληματισμούς μου σχετικά με το Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό στη Δυτική Μακεδονία.

Το σχέδιο αυτο αποτελεί τον υποκείμενο στρατηγικό σχεδιασμό στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Δυτική Μακεδονία.

Το ΕΧΠ βρίσκεται αυτή την περίοδο σε Δημόσια Διαβούλευση, στην οποία έχουμε ήδη καταθέσει τις πρώτες μας απόψεις ως Δήμος Κοζάνης, και θα επανέλθουμε με τα συμπληρωματικά μας σχόλια μεχρι την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Η διαφωνία μας σχετικά με το σχέδιο αυτό είναι προφανής και εύλογη, καθώς θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη του θεματικού Τουρισμού στην περιοχή μας, αποτρέπει την ανάπτυξη νέων υποδομών στην παραλίμνια περιοχή και σε εκτάσεις εξόρυξης του λιγνίτη και υποβαθμίζει τις υφιστάμενες τουριστικές υποδομές, καθώς αφαιρεί απο τον στρατηγικό του σχεδιασμό, την παροχή κινήτρων για ανάπτυξη των υφιστάμενων δομών.

Πιο συγκεκριμένα, στον στρατηγικό αυτό σχεδιασμό ο Δήμος μας κατατάσσεται στην κατηγορία (Ε) Μη ανεπτυγμένες περιοχές (υπανάπτυκτες) ενώ η αμέσως προηγούμενη κατηγορία περιγράφεται ως (Δ) Περιοχές με δυνατότητα ανάπτυξης. Για την κατηγοριοποίηση αυτή λήφθηκε υπόψη αποκλειστικά και μόνο ο αριθμός των υφιστάμενων κλινών στον Δήμο Κοζάνης. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες ανάπτυξης που υφίστανται στην περιοχή μας δεν ληφθηκαν καθόλου υπόψη, καθώς δεν προβλεπόταν στη μεθοδολογία της συγκεκριμένης μελέτης.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν δεν μπορεί να στοιχειοθετείται μια τόσο σημαντική μελετη στρατηγικού σχεδιασμού για την περιοχή μας.

Μία περιοχή που έχει ανάγκη από χρηματοδοτικά εργαλεία αναπτυξιακού χαρακτήρα, μία περιοχή που δοκιμάζεται πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης, με τη φυγή των νέων, τη μείωση του μέσου εισοδήματος, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας κλπ.

Ο Δήμος Κοζάνης έχει 52 Δημοτικές Κοινότητες με πολλούς θησαυρούς και πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στον κλάδο του Τουρισμού.

Η δημιουργία του τουριστικού μας προϊόντος είναι μία προσπάθεια που συντελείται για πρώτη φορά στον Δήμο Κοζάνης, στα πλαίσια αναζήτησης νέων δράσεων και απασχόλησης για την περιοχή μας εξαιτίας της αναγκαστικής αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου. Για τον λογο αυτό θα πρέπει να βρει τη στήριξη του Κράτους με κάθε δυνατό μέσο.

Μερικές από τις θέσεις μας γύρω από την ανάπτυξη του Τουρισμού στον Δήμο Κοζάνης είναι οι παρακάτω.

Στη Δημοτική Ενότητα Αιανής, υπάρχει το σπουδαίο Αρχαιολογικό μουσείο, με πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία αποτελούν την κύρια αφορμή για την ιστορική μελέτη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού γενικότερα. Το Μουσείο αυτό, εκτός απο τον ερευνητικό του χαρακτήρα, καταφέρνει και προσελκύει εκατοντάδες Τουρίστες κάθε ηλικίας, καθόλη τη διάρκεια του έτους. Στην ίδια Δημοτική Ενότητα επίσης ανήκει το πολύ σημαντικό μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα, το οποίο βρίσκεται στο όρος Βούρινος, μία περιοχή η οποία περιλαμβάνεται στο αναγνωρισμένο απο την UNESCO Γεωπάρκο Γρεβενών και Κοζάνης, με απίστευτης γεωλογικής και ιστορικής σημασίας παρουσία.

Στη Δημοτική Ενότητα Ελίμειας υπάρχουν τοπία και ρέματα με πέτρινα γεφύρια τα οποία εργαζόμαστε ηδη για να αποκαλυφθούν, δημιουργώντας έναν προορισμό που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα ευρωπαϊκά σημεία αυξημένης τουριστικής έντασης. Επίσης, στην ίδια περιοχή εντοπίζεται η γαστρονομική καρδιά του Δήμου μας, με τον Κρόκο Κοζάνης να αποτελεί ένα προϊόν παγκόσμιας εμβέλειας, τόσο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, όσο και για τις ιδιαίτερες δημιουργίες σε γεύματα που σερβίρονται σε βραβευμένα εστιατόρια παγκοσμίως. Το φυσικό κάλλος που παρατηρείται σε όλες τις παραλίμνιες περιοχές της ενότητας αυτής, είναι εξαιρετικό ενισχύοντας τις προδιαγραφές για ανάπτυξη του τουρισμού της υπαίθρου. Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζουν επίσης οι ναοί της περιοχής, με πολλούς απο αυτούς να χρονολογούνται στους προηγούμενους αιώνες, θέτοντας μεταξύ και άλλων παραμέτρων σημαντικές βάσεις για ανάπτυξη του προσκυνηματικού Τουρισμού.

Στη Δημοτική Ενότητα Ελλησπόντου υπάρχει το Πάρκο Ελαφιών, μία έκταση μέσα στο πράσινο όπου ο κάθε επισκέπτης έχει τη μοναδική δυνατότητα να έρθει πολύ κοντα με τα ελάφια που βρίσκονται εκεί, και να περάσει πολύ όμορφες και ήρεμες στιγμές οικογενειακής διασκέδασης, κάτι που αποτελεί πολύ βασικό στοιχείο πλέον στην επιλογή προορισμού απο τους τουρίστες παγκοσμίως. Στην ίδια επίσης περιοχή ανήκουν και τα εργοστάσια της ΔΕΗ τα οποία έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους ως μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον βιομηχανικό τουρισμό της περιοχής μας. Και αυτο γιατι πρόκειται για μία περιοχή υψηλής συγκέντρωσης μεθόδων παραγωγης ηλεκτρικής ενέργειας, δλδ τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη που ίσχυε εδώ και 70 χρόνια περίπου και τις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Στο σημείο αυτό μπορεί να συμβάλλει και η ύπαρξη του ενδοξου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προσδιοριζοντας την περιοχή μας ως έναν σημαντικο προορισμό για ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη.

Στη Δημοτική Ενότητα Δημητρίου Υψηλάντη, υπαρχουν μεγάλες δασικές εκτασεις όπου συνδυάζεται η ομορφιά της φύσης με την δραστηριότητα του πρωτογενους τομεα, συνθήκες ιδανικές για τη δημιουργία υποδομών αγροτουρισμου.

Στη Δημοτική Ενότητα Κοζάνης, εκτός απο τη σπουδαία Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη Κοζάνης, το Λαογραφικό Μουσείο, το αρχοντικό του Βούρκα και του Λασσάνη, και το Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας που βρίσκονται στην πόλη της Κοζάνης, υπάρχουν και σημεία ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού σε Τοπικές Κοινότητες της Κοζάνης. Συγκεκριμένα, έχουμε ξεκινήσει ήδη την έρευνα για δημιουργία Αναρριχητικού Πεδίου στο οποίο θα μπορούν να διοργανώνονται αγώνες, φεστιβάλ και προετοιμασία ομάδων στην αναρρίχηση, τόσο για ελληνικές όσο και για ευρωπαϊκές ομάδες και σωματεία.

Τέλος, ακριβώς επειδή οι κλίνες στον Δήμο μας είναι περιορισμένες, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να δημιουργηθεί ο πρώτος σταθμός υποδοχής Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων (Camper Stop) στη Δημοτική Ενότητα Κοζάνης, γεγονός που προβλέπεται να επιφέρει πολύ σημαντικές αλλαγές στην επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής μας, και να θέσει τις βάσεις για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου του Δήμου Κοζάνης.

Οι Πολιτιστικοί μας Σύλλογοι, οι οποίοι παραμένουν ενεργοί παρόλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, αποτελούν την ψυχή του Ιστορικού, Λαογραφικού και Γαστρονομικού Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης. Στηρίζουν σπουδαία έθιμα του τόπου μας, όπως οι Φανοί της αποκριάς, οι Μωμογεροι και οι Λαζαρίνες που είναι αναγνωρισμενα έθιμα στον καταλογο της Αϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κατά τις περιόδους εορτασμού τους.

Ο Δήμος Κοζάνης δηλώνει Τουριστικά ΠΑΡΩΝ, και η Αντιδημαρχία Τουρισμού θα συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ζήλο και προσήλωση, συνεχίζοντας τις επαφες με το Υπουργείο Τουρισμου, την καταγραφή κάθε σημείου τουριστικής εκμετάλλευσης του Δήμου Κοζάνης και τις απαραίτητες ενέργειες προκειμενου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που έχουμε δρομολογήσει, με στόχο τη δημιουργία της τουριστικής μας κουλτούρας και του Τουριστικού μας Προϊόντος.

Μοιραστείτε την είδηση