Θ. Κανούσης: «Ο Βασίλης Καρράς ήταν ο πιο ευαίσθητος και απλός άνθρωπος που έχω γνωρίσει»

8 Min Read

Συνέντευξη του Κοζανίτη συγγραφέα στο «Χ»

Με αφορμή τη συγγραφή της βιογραφίας του σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή Βασίλη Καρρά και την παρουσίαση του βιβλίου του αυτό το Σάββατο, ο Κοζανίτης συγγραφέας Θάνος Κανούσης, μίλησε στο «Χ» για τον άνθρωπο πίσω από τον καλλιτέχνη που μέτρησε 50 χρόνια καριέρας και μπήκε στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων που τον αγάπησαν, τραγουδούσαν, τραγουδούν και θα τραγουδούν για πολλά χρόνια ακόμα τα τραγούδια του.

- Advertisement -
Ο Κοζανίτης συγγραφέας, ηθοποιός και παραγωγός Θάνος Κανούσης

Ο Βασίλης Καρράς ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους λαϊκούς τραγουδιστές των τελευταίων δεκαετιών που ύμνησε τον έρωτα με τον δικό του ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό τρόπο, μετρώντας εκατομμύρια αντίτυπα χρυσών και πλατινένιων δίσκων, γεμίζοντας ασφυκτικά τις νυχτερινές πίστες, έχοντας αναρίθμητες συνεργασίες ως τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης ενώ το 2017 κατάφερε να κατακτήσει μια θέση στο βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες λόγω της συναυλίας που πραγματοποίησε στη Σόφια της Βουλγαρίας ως ο πρώτος Ευρωπαίος που γέμισε το στάδιο «Arena» χωρητικότητας 17.000 ατόμων.

Η γνωριμία του Βασίλη Καρρά και του Θάνου Κανούση πηγαίνει 20 χρόνια πίσω, μετρώντας αρκετές συνεργασίες καθώς ο κ. Κανούσης εκτός από τη συγγραφική του ιδιότητα κατέχει και αυτή του παραγωγού. Μετά από αρκετά χρόνια γνωριμίας και συνεργασίας λοιπόν, ο Βασίλης Καρράς αποφάσισε να ανοίξει την καρδιά του και να εμπιστευθεί στα χέρια και την «πένα» του κ. Κανούση τη συγγραφή της βιογραφίας του, εξιστορώντας τη ζωή του που πέρασε από χίλια μύρια κύματα, από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια γεμάτα πόνο, φτώχεια και στεναχώριες, με πολλή δουλειά και κούραση, έως τα χρόνια της «δόξας» που έφεραν την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου που ήταν πάντα δίπλα του. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κανούσης, ο Βασίλης Καρράς δεν ξέχασε ποτέ από που και πως ξεκίνησε, τις ρίζες και την καταγωγή του. Ήταν ένας άνθρωπος ειλικρινής και ντόμπρος, τίμιος, απλός, ταπεινός, ένας «μαχητής» της ζωής, με αστείρευτο χιούμορ που σε κέρδιζε με τον δικό του μοναδικό τρόπο και αυτό που διαμόρφωσε το χαρακτήρα του, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν τα εξαιρετικά δύσκολα παιδικά του χρόνια. «Ο Βασίλης έχει βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο γιατί έχει ζήσει ακραία φτώχεια που δεν την ξέχασε ποτέ στη ζωή του. Βοηθούσε πάρα πολύ τους ανθρώπους αλλά δεν ήθελε να αναφερθεί το όνομα του. Δεν ξέχασε ποτέ τα φτωχικά παιδικά του χρόνια και την ποντιακή του καταγωγή. Ήταν για εμένα ο πιο ευαίσθητος άνθρωπος που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Ο Βασίλης αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο για το χαρακτήρα του και την ποιότητα της συμπεριφοράς του».

«Σε όλες τις συνεργασίες που είχαμε μέσα στα χρόνια, μου έλεγε διάφορες ιστορίες που εγώ δεν γνώριζα και πάντα του έλεγα ότι η ιστορία της ζωής του έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον και καλό είναι αυτά να καταγραφούν σε ένα βιβλίο κάποια στιγμή. Πριν τρία χρόνια με πήρε τηλέφωνο και μου είπε να ανέβω Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσουμε τη βιογραφία του και το βιβλίο τελείωσε αρχές του καλοκαιριού το 2023, λίγο πριν μάθουμε τα κακά νέα για την υγεία του. Οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο βιβλίο είναι και ήταν εν γνώση του. Ακόμα και ο τίτλος είναι με τα γράμματα του. Διάβασε τα χειρόγραφα, απλά δεν πρόλαβε να το πάρει σαν βιβλίο στην αγκαλιά του».

Σύμφωνα με τον κ. Κανούση, ο Βασίλης Καρράς ήθελε ο κόσμος να μάθει κάθε πτυχή της ζωής του και δεν ήθελε να μείνει τίποτα εκτός του βιβλίου, εκτός από τις φιλανθρωπίες του. Θέλησε να μοιραστεί τα πάντα για τον ίδιο ακόμα και για το θέμα του καρκίνου που τελικά του στέρησε τη ζωή και τον πήρε μακριά από οικογένεια, φίλους και θαυμαστές. «Πήγα πολλές φορές στο νοσοκομείο γιατί δεν ήθελε να μείνει τίποτα κρυφό. Ήθελε ο κόσμος, οι φίλοι και οι θαυμαστές του να μάθουν τα πάντα. Μάλιστα, όταν είχε βγει για πρώτη φορά από την εντατική και ήταν τα πράγματα αισιόδοξα μου είπε ότι πρέπει να γράψουμε για τον καρκίνο, για να μάθει ο κόσμος τι ακριβώς είχε και να μη γράφονται διάφορα. Έτσι πήρα συνέντευξη από τους τέσσερις θεράποντες ιατρούς του που μιλούν με κάθε λεπτομέρεια για το τι είχε. Γενικά ο Βασίλης δεν μίλαγε πολύ στις συνεντεύξεις του και με τιμά το γεγονός ότι άνοιξε σε εμένα την καρδιά του και μου είπε πράγματα που άλλοι ίσως θα απέκρυπταν και θα αποσιωπούσαν. Όπως το θέμα του καρκίνου, ο εθισμός και η νύχτα. Υπάρχουν μέσα  στο βιβλίο επτά – οκτώ δύσκολες ιστορίες που θέλει κότσια για να τις πεις. Μίλησε για τα ελαττώματα του και για τον εθισμό του, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να του δείξει πως ο εθισμός είναι κάτι κακό».

Για μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του έκανε λόγο ο κ. Κανούσης όταν του ζητήθηκε, πέντε μέρες πριν το θάνατο του σπουδαίου τραγουδιστή, να διαβάσει τη βιογραφία που είχε γράψει, μέσα στο σαλόνι του σπιτιού του κ. Καρρά, μπροστά στη γυναίκα και την οικογένεια του. «Ήταν πολύ δύσκολο να διαβάσω την ιστορία ενός ανθρώπου που τον είχα απέναντι μου, τρομερά αδυνατισμένο. Βοήθησε λίγο το ότι ήμουν για πολλά χρόνια ηθοποιός αλλά όσο και αν προσπάθησα έσπασε πολλές φορές η φωνή μου. Δεν μπορούσα να τον κοιτάξω γιατί θα έβαζα τα κλάματα. Εκείνος όμως χαμογελούσε ενώ ξέραμε όλοι ότι πονούσε. Οι τελευταίες του κουβέντες προς εμένα ήταν: Θάνο θέλω να μ’ αγαπάς και να με σκέφτεσαι».  

Ο Βασίλης Καρράς άφησε μέσα στο βιβλίο ένα σημείωμα στη γυναίκα του το οποίο η ίδια το διάβασε δυο μήνες μετά το θάνατο του και έλεγε: «Χριστίνα, σε αυτό το ταξίδι δεν θα σε πάρω μαζί μου. Να μείνεις πίσω να βοηθάς τους ανθρώπους. Έχεις δικό σου τρόπο εσύ, για αυτό σ’ αγαπώ».

Τέλος, ο κ. Κανούσης το χαρακτήρισε ως ένα «βιβλίο αλήθειας» και το μεγαλύτερο δώρο που του έκανε ποτέ άνθρωπος ενώ το δικό του συμπέρασμα είναι πως για να γίνει κάποιος πολύ καλός τραγουδιστής, θα πρέπει να είναι σπουδαίος άνθρωπος και ότι η καλοσύνη του ανθρώπου φαίνεται μέσα από το έργο του.  

Πρόκειται για μια συγκλονιστική εξιστόρηση της απίστευτης ζωής και πορείας του μοναδικού ανθρώπου, πρωτίστως, και στη συνέχεια καλλιτέχνη Βασίλη Καρρά με την ιδιαίτερη συγγραφική «πένα» του κ. Κανούση, που σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν αναγνώστη ασυγκίνητο. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση