«Παράθυρο» διαλόγου για το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο

3 Min Read

Στη βουλή το θέμα από τον βουλευτή Πάρι Κουκουλόπουλο

«Παράθυρο» διαλόγου άφησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Νίκος Ταγαράς σχετικά με το Περιφερειακό Χωροταξικό της Δυτικής Μακεδονίας, που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο με την προσφυγή για την ακύρωση του των Δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας στο ΣτΕ.

- Advertisement -

Το θέμα έφερε στη βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για ένα σχέδιο που φέρνει τα πάνω – κάτω στην περιφέρειά μας και ζήτησε την ακύρωση του.

Όπως τόνισε, το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο «επιβλήθηκε» στη Δυτική Μακεδονία χωρίς την παραμικρή διαβούλευση, πατώντας πάνω σε γνωμοδοτήσεις του 2013 και του 2015 χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες αλλαγές, που προέκυψαν με την απόφαση για την απολιγνιτοποίηση.

Επιπλέον ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε πως από το σχέδιο προκύπτει υποβάθμιση όλων των μεταφορών και όλων των πόλεων της περιοχής.  

«Ενδεικτικά, η Κοζάνη κατακρημνίζεται από πόλη 1ου επιπέδου σε επίπεδο 3, η Πτολεμαΐδα από το 2ο πέφτει στο 5ο και αντίστοιχη δυσμενέστατη μεταχείριση επιφύλαξε η Κυβέρνηση για άλλες πόλεις. Επιπλέον, το ΠΧΠ περιλαμβάνει ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν ραγδαία τις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές. Προκλητικές είναι, επίσης, οι ενεργειακές επιλογές που εισάγονται πλέον στο ΠΧΠ, αποτελώντας στην ουσία απόπειρα εκ των υστέρων νομιμοποίησης  τετελεσμένων για έργα Α.Π.Ε.» υπογράμμισε.

Στην απάντηση του ο κ. Ταγάρας τόνισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή και την κατανόηση πως είναι μια περιφέρεια με πολλές ιδιαιτερότητες, που αλλάζει το παραγωγικό της μοντέλο με όποιες επιπτώσεις υπάρχουν στις ζωές των ανθρώπων.

Υπερασπίστηκε της διαδικασίας καθώς εκτίμησε πως το τελευταίο Χωροταξικό Πλαίσιο είναι συνέχεια του σχεδίου του 2013, που εγκρίθηκε το 2016 από το τότε περιφερειακό συμβούλιο και δεν έγινε ΦΕΚ για λίγες μέρες το 2019 με την αλλαγή κυβέρνησης.

Τόνισε πως μετά το 2019 υπήρξε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για το οποίο υπήρξε διαβούλευση και θετική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό συμβούλιο, το Χωροταξικό Πλαίσιο προσαρμόστηκε συνεπώς δεν απαιτήθηκε νέα συνολική διαβούλευση.

Στην ανταπάντηση του ο κ. Κουκουλόπουλος υποστήριξε πως  το χωροταξικό είναι το ευαγγέλιο της ανάπτυξης και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απλή διοικητική πράξη.

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν» τόνισε προσθέτοντας πως «αντί να αναβαθμίσουμε, υποβαθμίζουμε» και ενημέρωσε τον Υπουργό για την προσφυγή της ΠΕΔ στο ΣτΕ.

« Θέλουμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις για να τα δούμε. Εδώ είμαστε. Ο σχεδιασμός θέλουμε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής. Όλα αξιολογούνται, θέλουμε να δούμε τις προτάσεις σας» κατέληξε ο κ. Ταγάρας ανοίγοντας ένα παράθυρο για διαβούλευση.

Μοιραστείτε την είδηση