Ο βουλευτής Κοζάνης καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αποφάσεις της για το μέλλον της περιοχής
Η πρόσφατη επιστολή του βουλευτή Κοζάνης, Πάρι Κουκουλόπουλου, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη και Ν. Ταγαρά, σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια ανατροπής του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (ΠΧΠ) της Δυτικής Μακεδονίας. Η επιστολή, που συνοδεύεται από μια πεντασέλιδη νομική τεκμηρίωση και αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επικεντρώνεται στην ανάγκη να ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση που εγκρίνει το ΠΧΠ, το οποίο χαρακτηρίζεται ως “θηλιά” για το μέλλον της περιοχής.
Ο κ. Κουκουλόπουλος υπογραμμίζει την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στις τοπικές ανάγκες και προτάσεις, σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη εν κρυπτώ, χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών φορέων. Αυτή η ενέργεια έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, που αισθάνεται ότι παραβιάζεται η δημοκρατική διαδικασία και οι βασικές αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην επιστολή του, ο βουλευτής τονίζει ότι το ΠΧΠ θα έπρεπε να είναι ένα εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής, ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση υποβαθμίζει τις πόλεις και τις υποδομές, οδηγώντας την Δυτική Μακεδονία σε μαρασμό. Ειδικότερα, αναφέρεται στην υποβάθμιση της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, που από κέντρα πρώτου επιπέδου κατρακυλούν σε κατώτερες κατηγορίες, πλήττοντας άμεσα την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη των υπηρεσιών στην περιοχή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η υποβάθμιση αυτή συνοδεύεται από σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις υποδομές μεταφορών. Οι οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές συνδέσεις που ήταν προηγουμένως χαρακτηρισμένες ως διευρωπαϊκά δίκτυα, αφαιρούνται ή αλλάζουν κατηγορία, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση και τις δυνατότητες ανάπτυξης.
Ο κ. Κουκουλόπουλος επισημαίνει επίσης την κρίσιμη ανάγκη για διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, σημειώνοντας ότι η αποτυχία της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τους Δήμους και τα Περιφερειακά Συμβούλια αποτελεί θεσμικό πλήγμα. Οι τοπικοί παράγοντες, γνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες και προοπτικές της περιοχής, θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην αναθεώρηση του ΠΧΠ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις.
Η επιστολή του βουλευτή αναδεικνύει την ανάγκη για μια συλλογική και σύγχρονη διαδικασία αναθεώρησης του ΠΧΠ, προτείνοντας την άμεση ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης και την έναρξη ενός διαλόγου που θα περιλαμβάνει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Η διαδικασία αυτή δεν είναι απλώς μια νομική υποχρέωση, αλλά και μια ηθική δέσμευση προς τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν υποστεί σοβαρές συνέπειες από την πολιτική απολιγνιτοποίησης που εφαρμόζεται στην περιοχή.
Ο ίδιος καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και να δράσει άμεσα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών. Η συνεργασία μεταξύ του κεντρικού κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου και προοδευτικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας.
Καταληκτικά, η επιστολή του κ. Κουκουλόπουλου αναδεικνύει τη σημασία του δημόσιου διαλόγου και της συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το μέλλον τους. Η επαναφορά της διαβούλευσης και η συμμετοχή των πολιτών σε κρίσιμες διαδικασίες σχεδίασης πολιτικών είναι αναγκαία, ώστε να μπορέσει η Δυτική Μακεδονία να προχωρήσει σε έναν δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας.