«Λουκέτο» στα μικροβιολογικά αν δεν καταργηθεί το Clawback

5 Min Read
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας Βαγγέλης Καζάκος

Αδυναμία αποπληρωμής του χρέους των 2.2 δις ευρώ

Την άμεση κατάργηση του μέτρου του αυτόματου μηχανισμού επιστροφών, το γνωστό clawback και την διαγραφή του χρέους των μικροβιολογικών εργαστηρίων που έχει απομείνει ζητά η Ομοσπονδία  Εργαστηριακών Ιατρών, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα των μικροβιολογικών – βιοπαθολογικών εργαστηρίων. Το χρέος των 2.2 δις ευρώ που έχει συγκεντρωθεί και αποπληρώνεται σταδιακά μέσω 120 δόσεων από τα περίπου 2000 εργαστήρια της χώρας, σε συνδυασμό με το νέο «φιρμάνι» της προκαταβολής του 70% του μέτρου για την επόμενη χρονιά, έχει «γονατίσει» τα εργαστήρια που οδηγούνται σε λουκέτο.

- Advertisement -

Ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, προβλέπει πως ειδικά για την περιοχή με το ιδιαίτερο ανάγλυφο, με απομακρυσμένους οικισμούς και γηράσκοντα πληθυσμό, ενδεχόμενο κλείσιμο εργαστηρίων θα καταστήσει είδος «πολυτελείας» την παρεχόμενη υπηρεσία, αφού οι πολυεθνικές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται για άνοιγμα τέτοιων εργαστηρίων σε περιοχές κάτω των 300.000 κατοίκων.

Την αγωνία των γιατρών βιοπαθολόγων – μικροβιολόγων για το τι μέλλει γενέσθαι με τα εργαστήριά τους που βρίσκονται υπό την Δαμόκλειο Σπάθη του «Clawback», μετέφερε μιλώντας στον «Χ» ο Πρόεδρος του νεοσύστατου φορέα Βαγγέλης Καζάκος. Ο ίδιος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι καμία Κυβέρνηση από το 2012, όταν και εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μνημονιακό μέτρο, δεν ενδιαφέρθηκε να δώσει λύση και να ακούσει τον κλάδο που μετρά αντίστροφα για λουκέτα.

«Αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις στην Ελλάδα το 2023, ανήλθε σε περίπου 400 εκ. την ώρα που οι εξετάσεις που εκτελέστηκαν από τους ασφαλισμένους ήταν περίπου 360 εκ. περισσότερα. Αυτή την υπέρβαση καλούμαστε να την καλύψουμε τα μικροβιολογικά εργαστήρια και αποτελεί προφανή στρέβλωση, γιατί ο εργαστηριακός ιατρός που δεν δικαιούται να συνταγογραφήσει εξετάσεις, αλλά είναι υποχρεωμένος να τις εκτελέσει, αναγκάζεται να καλύψει ένα κενό που έπρεπε να αναλάβει το κράτος για λογαριασμό του ασφαλισμένου. Ο κλάδος οδηγείται σε μαζική χρεοκοπία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καζάκος.

Το μνημονιακό μέτρο του Clawback που ήρθε και έμεινε, δημιουργήθηκε μετά από την συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων και την ίδρυση του ΕΟΠΠΥ, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών στον χώρο της υγείας. Από την στιγμή της ίδρυσής του ο ΕΟΠΠΥ είναι μόνιμα ελλειμματικός, έχοντας μάλιστα συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση και ασφαλιστικές εισφορές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το 2012 έως το 2016 ο προϋπολογισμός του Οργανισμού ήταν 36.5 δις ευρώ και εισέπραξε περίπου 26.7 δις, δηλαδή περίπου 9.8 δις λιγότερα. Σε συνδυασμό με τις καταγγελίες κακής οικονομικής διαχείρισης και της υπερσυνταγόγραφησης στην χώρα μας που δεν γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα, η «τρύπα» μεγαλώνει και τα μικροβιολογικά εργαστήρια έρχονται να πληρώσουν τη «νύφη».

«Τα εργαστήρια δεν μπορούν πλέον να αναλάβουν το χρέος που ο ΕΟΠΠΥ τους φόρτωσε. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν χρεοκοπήσει, άλλοι που τα παιδιά τους αναγκάζονται να διώξουν περιουσίες από πάνω τους και να κάνουν αποποίηση κληρονομιάς για να μην «φορτωθούν» τα χρέη και άλλοι που απεβίωσαν και τα χρέη τους έχουν περάσει στους κληρονόμους υποχρεωτικά και είναι απαιτητά. Η μόνη βιώσιμη πρόταση πλέον είναι η κατάργηση του Clawback και η διαγραφή των χρεών αφού ήδη ένα μεγάλο μέρος των 22 δις ευρώ, έχει πληρωθεί από το 2012 μέσω της ρύθμισης των 120 δόσεων» πρόσθεσε ο κ. Καζάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να μπει «τάξη» στον ΕΟΠΠΥ θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να κινηθεί με αποφασιστικό τρόπο και να βάλει τέλος στην αλόγιστη συνταγογράφηση και στους μη ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς του Οργανισμού. «Αν θέλουμε πραγματικά να διασφαλίσουμε το μεγαλύτερο δίκτυο ιατρών πρωτοβάθμιας υγείας της χώρας και να μην οδηγηθούν στην ανεργία πάνω από 15 χιλιάδες επιστήμονες και βοηθητικό προσωπικό, το υπουργείο πρέπει να καταργήσει τώρα το Clawback και να διαγράψει το χρέος. Είναι πια πολύ αργά για οποιαδήποτε άλλη πρόταση» κατέληξε ο κ. Καζάκος.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση