Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας έρχεται για πρώτη φορά στην Κοζάνη

5 Min Read

Μια μοναδική ευκαιρία για ερασιτέχνες και φίλους της αστρονομίας να συνδεθούν και να μοιραστούν τις γνώσεις τους

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ, θα διεξαχθεί το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΠΣΕΑ) από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου 2024, με τη διοργάνωση του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας. Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από το 1999, έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία εκδήλωση της ερασιτεχνικής αστρονομίας στην Ελλάδα και φέτος θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην Κοζάνη.

- Advertisement -

Όλα είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τους φίλους της αστρονομίας, με τον πρόεδρο του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας, Νίκο Τζήμκα, να δηλώνει στο «Χ» ότι είναι πολύ ενθουσιασμένοι και ανυπομονούν να ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου την Παρασκευή. Η συμμετοχή αναμένεται να είναι αρκετά υψηλή, με τα μηνύματα που έχουν λάβει για τις ομιλίες και την ποιότητά τους να είναι πολύ θετικά.

«Το ΠΣΕΑ δεν είναι απλώς ένα επιστημονικό συνέδριο. Αποτελεί μια πλατφόρμα για ανταλλαγή ιδεών και συνεργασία ανάμεσα σε ερασιτέχνες αστρονόμους από όλη τη χώρα. Σκοπός μας είναι να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και να προωθήσουμε την αστρονομία στο ευρύ κοινό», σημείωσε ο κ. Τζήμκας.

Πέραν του ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Κοζάνη το Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, είναι και η πρώτη φορά που ένας σύλλογος πανελλαδικά διοργανώνει ταυτόχρονα το Συνέδριο και την Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων σε μια χρονιά. «Είναι διπλή η πρόκληση μέσα σε ένα χρόνο, αλλά είναι διπλή και η τιμή και η χαρά να διοργανώνουμε τέτοιου επιπέδου εκδηλώσεις», πρόσθεσε. Τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν σημαντικά στον τουρισμό της περιοχής, που το έχει τόσο ανάγκη.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες αστρονόμοι για το έργο που έχουν επιτελέσει τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ θα γίνουν αναφορές σε σημαντικές ανακαλύψεις. Τα θέματα που θα πραγματευτούν περιλαμβάνουν την αστρονομία και την εκπαίδευση, τις μεθόδους αστροφωτογράφησης, τις εκτυπώσεις αστροφωτογραφιών και τις δυνατότητες των τηλεσκοπίων.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα ξεκινήσει με προσέλευση και εγγραφές από τις 12:00 έως τις 15:30, ακολουθούμενη από το καλωσόρισμα στις 15:40. Στην πρώτη συνεδρία, με τίτλο «Σύλλογοι Αστρονομίας», θα παρουσιαστούν οι δράσεις του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και ομιλίες από την Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση και την Αστρονομική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο workshop με θέμα την κατασκευή ηλιακού ρολογιού.

Η δεύτερη ημέρα θα είναι αφιερωμένη στην «Αστρονομία και Εκπαίδευση», με παρουσιάσεις από εκπροσώπους της Ελληνικής Ομάδας Συντονιστών Εκπαίδευσης για την Αστρονομία, καθώς και δράσεις από σχολικούς ομίλους. Θα ακολουθήσουν workshops σχετικά με την επιλογή διεθνών πάρκων σκοτεινού ουρανού. Η 4η συνεδρία θα καλύψει διεθνείς συνεργασίες και καινοτομίες στην αστρονομία, με ομιλίες για το Exoclock Project και την ερασιτεχνική ραδιοαστρονομία.

Η τελευταία ημέρα θα εστιάσει στην Αρχαιοαστρονομία και τις σύγχρονες εξελίξεις, με ομιλίες που θα αναδείξουν σημαντικά θέματα, όπως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Το συνέδριο θα κλείσει με αναμνηστική φωτογραφία και κεντρική ομιλία που θα εξετάσει αποσπάσματα από την «Περί Ουρανού» του Αριστοτέλη μέσα από τη σύγχρονη οπτική της αστρονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζήμκα, ο θεσμός των συνεδρίων ενισχύει τη διάδοση της αστρονομίας στην Ελλάδα, καθώς πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των μελών από όλη τη χώρα και δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδρίων, τα οποία έχουν διεθνή αναγνωρισιμότητα. «Η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα έχει μεγάλη δυναμική και η διοργάνωση του ΠΣΕΑ συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξή της. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έκρηξη ενδιαφέροντος, και στοχεύουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη ζήτηση και να εμπνεύσουμε περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με την αστρονομία», κατέληξε ο κ. Τζήμκας, καλώντας όλους να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή του σύμπαντος. Υπογράμμισε ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει το συνέδριο, καθώς δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις, παρά μόνο όρεξη και αγάπη για την αστρονομία.

Το συνέδριο θα πλαισιωθεί με ξενάγηση στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης το βράδυ της Παρασκευής. Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και ένα πλούσιο πρόγραμμα, το ΠΣΕΑ υπόσχεται να εμπνεύσει ερασιτέχνες και φίλους της αστρονομίας σε αυτή τη γιορτή του σύμπαντος. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για ερασιτέχνες και φίλους της αστρονομίας να συνδεθούν και να μοιραστούν τις γνώσεις τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση