Τιμητική διάκριση και για καθηγητή του Πανεπιστημίου
Μια ομάδα τριών προπτυχιακών φοιτητών από το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δημιούργησε μια καινοτόμο πρόταση συσκευασίας για ανθρακούχο νερό. Οι Ιωάννα Καλαμακίδου, Βασίλειος Κυράτσης και Θωμάς Λιόκος, μέσω της χρήσης προηγμένων ψηφιακών εργαλείων και σχεδιαστικών μεθόδων, συνδύασαν την αισθητική, τη βιωσιμότητα και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην ανάπτυξη του προϊόντος τους.
Η ομάδα δημιούργησε ένα κομψό αλουμινένιο κουτί 330ml, το οποίο είναι αισθητικά ελκυστικό και φιλικό προς το περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως γεννήτριες εικόνας, διεύρυναν την έμπνευσή τους, παράγοντας νέες ιδέες και εικονογραφήσεις βασισμένες σε λέξεις-κλειδιά. Οι κύριες θεματικές τους περιλαμβάνουν το βουνό και το ποτάμι, με γεωμετρικό σχεδιασμό που αποτυπώνει τις πηγές νερού, τους αετούς και τη φύση, προάγοντας την αρμονία με το περιβάλλον.
«Η ανησυχία και το άγχος μας σχετίζονταν κυρίως με το γεγονός ότι όλοι ήταν γραφίστες, ενώ εμείς ήμασταν σχεδιαστές προϊόντων και όχι γραφίστες. Το προσεγγίζουμε πιο ολιστικά» τόνισε ο Βασίλης, μιλώντας για την εμπειρία του. «Προκλήσεις υπάρχουν πάντα, όσο προετοιμασμένος και αν είσαι ή όσο καλά και αν γνωρίζεις κάτι. Πάντα υπάρχει κάτι καινούριο που πρέπει σίγουρα να το δεις από την αρχή. Όταν ξεκινάς ένα σχεδιαστικό έργο, ξεκινάς από το μηδέν με μια τεράστια αβεβαιότητα. Πρέπει να σεβαστείς αυτά που σου ζητούν και να τα μεταφράσεις σε παραμέτρους σχεδίασης. Η μεγάλη πρόκληση είναι να μπορείς, σε κάθε βήμα που κάνεις, να αξιολογείς το έργο σου. Αυτό είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα, γιατί είναι δικό σου, άρα δεν μπορείς να είσαι αντικειμενικός και αμερόληπτος» υπογράμμισε ο Θωμάς.
Όλοι οι φοιτητές αναφέρθηκαν σε μια πολύ θετική εμπειρία, υπογραμμίζοντας τη συνεργασία μεταξύ τους, αλλά και τη συνεργασία με τους υπεύθυνους του project: τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Νίκο Ευκολίδη, και τον μεταδιδακτορικό ερευνητή του τμήματος, Θανάση Μανάβη. «Με τη βοήθεια των σχεδιαστικών εργαλείων και μεθοδολογιών του πανεπιστημίου που εφαρμόσαμε, δημιουργήσαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο ήταν η συνεργασία μας και το ομαδικό πνεύμα που επικρατούσε» πρόσθεσε η Ιωάννα.
Η διαφοροποίηση της ομάδας ως product designers έγκειται στο ότι ακολουθεί ένα πρωτόκολλο και τεκμηριώνει πάντα τις επιλογές που κάνει στα projects της. Η εταιρεία είχε βάλει πολλούς περιορισμούς στο γραφιστικό κομμάτι για όλους τους συμμετέχοντες. Η επιλογή των αετών ως κεντρικού στοιχείου του σχεδίου οφείλεται στην κομψότητά τους, συμβολίζοντας την καθαρότητα, την ειρήνη και την αρμονία—αξίες που η ομάδα επιδιώκει να μεταφέρει μέσω της συσκευασίας τους. Η γραμματοσειρά Playfair Display επιλέχθηκε για την ετικέτα, καθώς συνδυάζει υψηλή αντίθεση με κομψούς χαρακτήρες, κατάλληλη για premium προϊόντα. Η χρωματική παλέτα περιλαμβάνει το Pantone 630 C, μια απαλή κυανή απόχρωση που αντιπροσωπεύει τον καθαρό ουρανό, το Pantone Cool Gray 11 C, που προσφέρει αντίθεση και επαγγελματισμό, και το λευκό, που φωτίζει το σχέδιο και δημιουργεί μια ισορροπημένη ατμόσφαιρα. «Το χρώμα που επιλέξαμε ως κύριο είναι πιο ήρεμο, γαλήνιο και αγνό. Αυτός ήταν ο στόχος μας για τη συσκευασία, καθώς περιέχει ανθρακούχο νερό. Ταίριαζε επίσης με τις αξίες και τους στόχους της εταιρείας που διοργάνωσε τον διαγωνισμό» σημείωσε η Ιωάννα.
Η ομάδα συμμετείχε σε διαγωνισμό σχεδίασης που διοργανώθηκε από την εταιρεία Ball και το τμήμα Γραφικών Μηχανικών και Σχεδίασης του FTS Novi Sad. Ο διαγωνισμός στόχευε στην ανάδειξη της συνεργασίας μεταξύ φοιτητών και βιομηχανίας μέσω δημιουργικών σχεδίων. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από επαγγελματίες του κλάδου, επέλεξε τρεις νικητές, οι οποίοι θα παρουσιαστούν στο συμπόσιο GRID24, από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου 2024 στο Νόβι Σαντ. Οι νικητές θα λάβουν πιστοποιητικά και πρωτότυπες αλουμινένιες κονσέρβες με τα σχέδιά τους, προωθώντας τη σημασία της καινοτομίας και της βιωσιμότητας στη συσκευασία προϊόντων.
Τιμητική διάκριση για καθηγητή του Πανεπιστημίου
Στην τελετή απονομής των Packaging Awards 2024, βραβεύθηκε ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Παναγιώτης Κυράτσης, για το ακαδημαϊκό του έργο και την ουσιαστική του προσφορά στον σχεδιασμό προϊόντων και συσκευασιών. Το βραβείο αυτό αναγνωρίζει τη σημασία της καινοτομίας και της βιωσιμότητας στον τομέα της συσκευασίας, όπου η συμβολή του έχει διακριθεί για την ικανότητά του να συνδυάζει την επιστήμη με τη δημιουργικότητα.
Η απονομή αυτού του βραβείου δεν αφορά μόνο την ατομική επίδοση, αλλά και τη συνολική πρόοδο του κλάδου. Ο κ. Κυράτσης έχει επηρεάσει θετικά τον τομέα της συσκευασίας μέσω της έρευνάς του και των εφαρμογών που προάγει, ενισχύοντας την κυκλική οικονομία και τη χρήση βιώσιμων υλικών. Η βράβευσή του έρχεται σε μια εποχή όπου η ανάγκη για υπεύθυνες πρακτικές στην παραγωγή και συσκευασία είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Το βραβείο αυτό δεν είναι μόνο μια τιμή για τον ίδιο, αλλά και ένα μήνυμα για τη σημασία της καινοτομίας και της αριστείας σε έναν κλάδο που συνεχώς εξελίσσεται. «Όταν ξεκινήσαμε, το όνειρό μας ήταν να συνδέεται ο πυρήνας του ελληνικού design με την Κοζάνη και το πανεπιστήμιό μας. Με όλη την ομάδα μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους και το ίδιο όραμα, δουλεύοντας σκληρά στον τομέα του design για να το αναδείξουμε» υπογράμμισε ο κ. Κυράτσης.
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, οι διακρίσεις και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από τους ακαδημαϊκούς και τους φοιτητές δείχνουν τη δέσμευσή τους στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Με ένα δυναμικό πρόγραμμα σπουδών και ερευνητικά έργα που εστιάζουν σε βιώσιμες πρακτικές και νέες τεχνολογίες, το πανεπιστήμιο αναδεικνύει τη σημασία της εκπαίδευσης για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της βιομηχανίας. Οι επιτυχίες του κ. Κυράτση, ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενισχύουν την καλή φήμη του ιδρύματος και δείχνουν πως η γνώση και η έρευνα μπορούν να αποτελέσουν κινητήριες δυνάμεις στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων που επηρεάζουν θετικά την κοινωνία και την οικονομία.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr