Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει την εκδήλωση “Talk about Tech/Μιλάμε για τεχνολογία”, με επίκεντρο την αξιοποίηση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρουν. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις 17:00, στο Αμφιθέατρο Κων. Καραμανλή στη ΖΕΠ Κοζάνης. Περιλαμβάνει μια σειρά ομιλιών και συζητήσεων με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και τη στήριξη της τοπικής καινοτομίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για τα επόμενα βήματα στην ψηφιακή εξέλιξη της περιοχής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Διαφάνειας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Αναστάσιος Ραφαηλίδης, μιλώντας στο «Χ», τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης για την ενημέρωση του κοινού αλλά και την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και των ερευνητικών φορέων της περιοχής. Η αξιοποίηση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δυτικής Μακεδονίας. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για τις startups στη Δυτική Μακεδονία, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η περιοχή αναζητά νέους δρόμους ανάπτυξης», σημείωσε. Οι κυριότερες ευκαιρίες που προσφέρει η ΤΝ στις νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς και στις υπάρχουσες που μετασχηματίζονται ψηφιακά, περιλαμβάνουν τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής και ενέργειας, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, τις ιατρικές υπηρεσίες, τον τουρισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, την αυτοματοποίηση διαδικασιών, την προσωποποίηση προσφορών και υπηρεσιών, την καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών, την εξοικονόμηση πόρων και τη βελτιστοποίηση κόστους, την ανάπτυξη λύσεων βασισμένων στην εξόρυξη δεδομένων, την προσέλκυση επενδυτών και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
«Με αυτές τις δυνατότητες, οι νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και οι επιχειρήσεις γενικά στη Δυτική Μακεδονία μπορούν να αξιοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να καινοτομήσουν και να συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής που τόσο έχει ανάγκη», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης. Αυτά είναι μόνο λίγα από όσα θα αναλυθούν αύριο στο αμφιθέατρο του κτιρίου της Περιφέρειας, όπου οι προσκεκλημένοι ομιλητές όπως αυτοί της Microsoft, επιστημονικοί φορείς, αλλά και τοπικές startups επιχειρήσεις, θα μιλήσουν για το πώς χρησιμοποιούν τα εργαλεία ΤΝ και πώς ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός δημιουργεί νέες ευκαιρίες.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, με στόχο να βελτιώσει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, να ενισχύσει την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα και να ενδυναμώσει την τοπική οικονομία μέσω της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών. Μερικές από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την έναρξη στρατηγικών συνεργασιών με Υπουργεία, φορείς του Δημοσίου, ερευνητικούς φορείς και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. «Να σας αναφέρω μόνο πως τις επόμενες ημέρες υπογράφω δύο σημαντικά μνημόνια συνεργασίας και προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Περιφέρειας», ανέφερε. Επίσης, σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα ενός ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια, ενώ προχωρά και σε άλλες δράσεις και έργα που θα την ενισχύσουν περαιτέρω στον Ψηφιακό Χάρτη. «Έρχονται πολλά και σημαντικά πράγματα τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.
Σχετικά με το «Talk about Tech-Μιλάμε για τεχνολογία», ο κ. Ραφαηλίδης δήλωσε ότι είναι μια πρωτοβουλία του για να φέρει σε επαφή μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft, με το τοπικό οικοσύστημα. Στόχος είναι η διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων που θα ενημερώσουν και θα ενδυναμώσουν την περιοχή στην νέα ψηφιακή εποχή. «Είναι σημαντικό να γνωρίσουν το οικοσύστημα μας και να μας αναλύσουν δράσεις και εργαλεία ώστε να ενημερωθούμε και να μας βοηθήσουν στην νέα ψηφιακή εποχή», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι έχει ήδη αρχίσει τις πρώτες επαφές για την επόμενη εκδήλωση.
Η εκδήλωση προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν και να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς αναμένεται να προσελκύσει φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες του τομέα, ενισχύοντας το διάλογο γύρω από τις τεχνολογίες του μέλλοντος. Θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά από και προς την πόλη της Κοζάνης, με την υποστήριξη των Αστικών ΚΤΕΛ Κοζάνης. Επιπλέον, η συμμετοχή εκπροσώπων από τις τοπικές επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια αναμένεται να δημιουργήσει μια δυναμική αλληλεπίδραση, ενισχύοντας το δίκτυο συνεργασίας που είναι απαραίτητο για την πρόοδο της περιοχής. «Η καινοτομία είναι συλλογική υπόθεση και πρέπει όλοι να συμμετάσχουμε σε αυτή τη διαδικασία», κατέληξε ο κ. Ραφαηλίδης.
Με αυτές τις πρωτοβουλίες, η Δυτική Μακεδονία στοχεύει σε μια νέα εποχή ψηφιακής καινοτομίας που θα ενισχύσει την ανάπτυξη της περιοχής και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr