«Κληρώνει» σήμερα για την τηλεθέρμανση- Στο 35-40% η αύξηση στην Κοζάνη για την επόμενη χρονιά

6 Min Read

Αύριο Τετάρτη  είναι μια καθοριστική ημέρα για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων στην περιοχή μας, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα επηρεάσουν τη λειτουργία της κατά την τρέχουσα θερμική περίοδο αλλά και το μέλλον της. Η ΔΕΥΑΚ είχε την υποχρέωση να ενεργοποιήσει το σύστημα τηλεθέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου, όμως αυτό δεν ήταν εφικτό καθώς δεν έχει διασφαλιστεί η θερμική ενέργεια από τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, όσο δεν υπάρχει συμφωνία. Να τονίσουμε πως το δίκτυο χρειάζεται προθέρμανση για να λειτουργήσει. Λίγες ημέρες πριν η θερμοκρασία πέσει σε μονοψήφιους αριθμούς, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο τέλος τους και η πολυαναμενόμενη τελική συμφωνία «πακέτο» που αφορά τις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την Τετάρτη στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κοζάνης, την Πέμπτη στην Εορδαία και την Παρασκευή στο Αμύνταιο.

- Advertisement -

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη ρύθμιση των χρεών και τη νέα τιμολογιακή πολιτική για τη μεταβατική φάση αλλά και για όταν λειτουργήσει η ΣΗΘΥΑ. Αυτό που κατά πάσα πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές σε πρώτη φάση είναι μια αύξηση 35-40% από την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα, η ΔΕΥΑΚ θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να εγκρίνει τη συμφωνία, η οποία είναι καθοριστική για τη φετινή θερμική περίοδο καθώς και την επόμενη έως και τη σύνδεση με τη ΣΥΘΗΑ. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η πρόταση πρέπει να ελεγχθεί από όλα τα συμβαλλόμενα μέλη, συμπεριλαμβανομένων της ΔΕΗ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), των Δήμων και των ΔΕΥΑ.

Η έγκριση αυτής της συμφωνίας ανοίγει το δρόμο για τη ΔΕΗ να προχωρήσει στην παροχή θερμικής ενέργειας, ενώ επιβεβαιώνεται ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει παράταση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου πέραν του 2025. Ωστόσο, ο Υπουργός Ενέργειας έχει δεσμευτεί προφορικά ότι θα υποβληθεί αίτημα στην Ε.Ε. για τη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας 5 μέχρι το Μάιο του 2026 αποκλειστικά για την τηλεθέρμανση της Κοζάνης.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης, αν και δεν αποκάλυψε την τελική τιμή της μεγαβατώρας, ανέφερε ότι πιθανόν να ξεπεράσει τα 73 ευρώ, σημειώνοντας τις ελλείψεις της προηγούμενης διοίκησης. Ανέφερε πως σήμερα θα έχουμε την πλήρη εικόνα όσο αναφορά την τιμή, μετά και την εξέταση του κειμένου από τη ΔΕΗ. «Σίγουρα η τιμή της τηλεθέρμανσης θα είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή και τα προηγούμενα χρόνια θα έπρεπε να πουλάει 73 ευρώ τη μεγαβατώρα από 53,5 που είναι σήμερα για να μπορεί να είναι ισοσκελισμένη. Αυτό δεν έγινε και η τιμολογιακή πολιτική δεν ήταν ορθή και σήμερα μην πληρώνοντας τους ρύπους, έρχεται ένα μεγάλο χρέος από το 2018, περίπου 17 εκατομμυρίων».

Ο κ. Κοκκαλιάρης ανέφερε πως το επίδομα θέρμανσης θα είναι αυξημένο στην περιοχή μας και ο συντελεστής που θα υπάρχει από εδώ και στο εξής για το επίδομα θέρμανσης θα έχει να κάνει με τις βαθμοημέρες. Ένα πιο δίκαιο σύστημα που θα ευνοήσει την περιοχή μας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Ο επικεφαλής της «Ενότητας» Λάζαρος Μαλούτας, έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, για το οποίο θα πρέπει στο «τραπέζι» να υπάρχουν όλα τα δεδομένα του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης. Ερωτηθείς για το αν γυρίζοντας το χρόνο πίσω θα έπαιρνε μια διαφορετική απόφαση, όπως το να ακούσει τις προτάσεις των υπηρεσιακών στελεχών της ΔΕΥΑΚ για μεγαλύτερες αυξήσεις, απάντησε πως δεν θα το έκανε γιατί όπως αποδείχθηκε η ΔΕΗ θα απορροφήσει ένα μέρος των χρεών που δημιουργήθηκαν λόγω αυτής της απόφασης. «Εν γνώσει μας δεν προχωρήσαμε στις αυξήσεις που ζητούσαν τα υπηρεσιακά στελέχη καθώς υπήρχε το ζήτημα των CO2 και έτσι δημιουργήθηκαν τα χρέη γιατί θέλαμε να αντιπαρατεθούμε στο επιχείρημα ότι σε άλλους δήμους ενώ είχαν πολύ υψηλότερη χρέωση στη θερμική ενέργεια, δεν έκαναν καμία αύξηση ούτως ώστε να έχουμε και εμείς την ίδια αντιμετώπιση, μάλιστα τότε είχαμε παει με τον Γιώργο Αμανατίδη, τότε βουλευτή,  στον Προέδρος της ΔΕΗ και βάλαμε το θέμα της ίσης αντιμετώπισης…Δεν θα άλλαζα την απόφαση μου γιατί όπως αποδεικνύεται, φαίνεται ότι η ρύθμιση που θα γίνει με τη ΔΕΗ είναι ευνοϊκή άρα ένα ποσό δεν θα το επιβαρυνθούν οι κάτοικοι της Κοζάνης, όπως θα γινόταν αν πηγαίναμε σε τελείως ανταποδοτικά τέλη».

«Η ανάγκη για άμεσες αποφάσεις είναι επιτακτική», τόνισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις» Χάρης Κουζιάκης, ενώ έκανε λόγο για υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας τη σημασία της σωστής διαδικασίας που πρέπει να υπάρχει. «Όλοι θέλουμε την καλύτερη λύση για την Κοζάνη και το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση είναι οριακή και οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες θα κρίνουν αν η πόλη θα αποφύγει το «πάγωμα», θα συνεχίσει να απολαμβάνει το αγαθό της τηλεθέρμανσης και θα εξασφαλίσει τη θερμότητα που τόσο χρειάζεται.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση