CIRCLEMED: Μια πρωτοβουλία κυκλικής οικονομίας

4 Min Read

Η Μεσόγειος, λίκνο πολιτισμών, αντιμετωπίζει μια πιεστική περιβαλλοντική κρίση. Η υπερεκμετάλλευση των πόρων, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή απειλούν τη βιωσιμότητά της. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, το έργο CIRCLEMED στοχεύει στην προώθηση μιας προσέγγισης κυκλικής οικονομίας.

Το CIRCLEMED είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πρωτοβουλία. Είναι μια πρακτική απάντηση στις περιβαλλοντικές προκλήσεις της περιοχής. Το έργο συγκεντρώνει μια κοινοπραξία εταίρων, την οποία συντονίζει το Πανεπιστήμιο του Τορίνο και στην οποία συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου, η Τεχνολογική Εταιρεία του Ιδρύματος της Ανδαλουσίας, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Οικονομικής Περιοχής Σεράγεβο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Var και ο Βουλγαρικός Σύνδεσμος Ανακύκλωσης. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg Euro MED.

- Advertisement -

Μία από τις βασικές δραστηριότητες του CIRCLEMED περιλαμβάνει τη συμμετοχή των πολιτών. Κατανοώντας τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, το έργο στοχεύει στον εντοπισμό εμποδίων στην κυκλική μετάβαση και στην ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπισή τους. Διεξάγονται επίσης τοπικές πρωτοβουλίες εμψύχωσης για την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού σε πρωτοβουλίες κυκλικής οικονομίας.

Εκτός από τη συμμετοχή των πολιτών, το CIRCLEMED επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και ανάλυση πολιτικής. Το έργο αξιολογεί τα ρυθμιστικά εμπόδια και αναπτύσσει τοπικές κατευθυντήριες γραμμές δημόσιας υποστήριξης για την προώθηση κυκλικών πρακτικών. Δημιουργούνται επίσης και δοκιμάζονται εργαλεία κυκλικής αξιολόγησης για τη μέτρηση της κυκλικότητας των επιχειρήσεων, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.

Για να διευκολύνει την υλοποίηση πρωτοβουλιών κυκλικής οικονομίας, το CIRCLEMED δημιουργεί ένα δίκτυο κυκλικών κόμβων. Αυτοί οι κόμβοι χρησιμεύουν ως πλατφόρμες συνεργασίας, ανταλλαγής γνώσεων και προώθησης κυκλικών πρακτικών μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών στην περιοχή.

Μέσα από την πολύπλευρη προσέγγισή του, ο CIRCLEMED επιδιώκει:

  • Ενίσχυση της αποδοτικής χρήσης των πόρων και της ανταγωνιστικότητας στην περιοχή της Μεσογείου.
  • Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης εξισορροπώντας οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
  • Δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης και τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω πρωτοβουλιών κυκλικής οικονομίας.
  • Συμβολή στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μειώνοντας τα απόβλητα και τις εκπομπές.
  • Προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Ως επικεφαλής εταίρος για την Κυκλική Διακυβέρνηση, το ΕΚΕΤΑ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο έργο CIRCLEMED. Η τεχνογνωσία του κέντρου στην κυκλική οικονομία, τη διακυβέρνηση και τη βιωσιμότητα είναι καθοριστική για την προώθηση των στόχων του έργου. Οι αρμοδιότητες του ΕΚΕΤΑ περιλαμβάνουν επίσης, τη διοργάνωση εκδηλώσεων εμπλοκής των ενδιαφερόμενων μερών και την ανάπτυξη εργαλείων και στρατηγικών για την προώθηση κυκλικών πρακτικών. Μέσω της ηγεσίας και της συμβολής του, το ΕΚΕΤΑ αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη της επιτυχίας του έργου και καταλύτη για μια πιο βιώσιμη περιοχή της Μεσογείου.

Το CIRCLEMED είναι ένας φάρος ελπίδας για μια πιο βιώσιμη Μεσόγειο. Υιοθετώντας μια προσέγγιση κυκλικής οικονομίας, η περιοχή μπορεί να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της, να δημιουργήσει οικονομικές ευκαιρίες και να οικοδομήσει ένα ανθεκτικό μέλλον για τις επόμενες γενιές.

https://www.instagram.com/circlemed_project/#

https://www.linkedin.com/company/circlemed-project

https://www.facebook.com/circlemedproject

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση