Το 1ο “Talk about Tech/Μιλάμε για τεχνολογία”, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το βράδυ της Τετάρτης στο αμφιθέατρο της ΖΕΠ, αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για το πολυπληθές νεανικό κοινό να εξερευνήσει τις τεχνολογικές καινοτομίες που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη . Με οικοδεσπότη τον Αντιπεριφερειάρχη Διαφάνειας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Αναστάσιο Ραφαηλίδη, και την παρουσία εκπροσώπων της Microsoft, φορέων της περιοχής και εκπροσώπων Startups, η εκδήλωση επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις και τις εφαρμογές της ΤΝ στην επιχειρηματικότητα, την τοπική ανάπτυξη και την καθημερινή ζωή.
Τεχνικά Στοιχεία και συζητήσεις
Από πλευράς Microsoft o Κωνσταντίνος Γκοβεδάρος, Σύμβουλος Εταιρικής Ανάπτυξης και Βασίλης Σαλής, Διαχειριστής Προγραμμάτων ανέδειξαν τις σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, όπως τα machine learning και deep learning μοντέλα που επιτρέπουν στις μηχανές να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να “μαθαίνουν” από αυτά. Τα εργαλεία που βασίζονται σε νευρωνικά δίκτυα και αλγόριθμους αυτοεκπαίδευσης (self-learning algorithms) επιτρέπουν την ανάπτυξη συστημάτων που μπορούν να προβλέπουν τάσεις, να αυτοματοποιούν διαδικασίες και να βελτιστοποιούν την παραγωγή.
Παρουσίαση Λύσεων Microsoft
Οι εκπρόσωποι της Microsoft ανέλυσαν τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας Azure AI, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν έτοιμες λύσεις ΤΝ όπως η ανάλυση κειμένου και εικόνας, η κατανόηση φυσικής γλώσσας (Natural Language Processing – NLP) και η δημιουργία εξατομικευμένων chatbot μέσω της Conversational AI.
Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία της cloud computing υποδομής για τη φιλοξενία και διαχείριση των τεχνητών νοημόνων συστημάτων σε ασφαλή και κλιμακούμενα περιβάλλοντα.
Πρόσβαση σε Κεφάλαια και Χρηματοδοτήσεις
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των εκπροσώπων της Microsoft για τους τρόπους με τους οποίους οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια και χρηματοδοτήσεις. Συζητήθηκαν διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης, καθώς και τρόποι προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων όπως τα venture capital και οι business angels, τα οποία εστιάζουν σε καινοτόμους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data). Η συζήτηση συμπληρώθηκε από συγκεκριμένες στρατηγικές και εργαλεία για την άντληση πόρων, ενισχύοντας τις τοπικές επιχειρήσεις στην ανάπτυξή τους.
Για τα εργαλεία, τις προκλήσεις και το βαθμό υιοθέτησης των σύγχρονων τεχνολογιών στην περιοχή μας αναφέρθηκαν εκπρόσωποι ερευνητικών φορέων Δυτικής Μακεδονίας, όπως ο Νικόλαος Πλόσκας, Αν. Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών/Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Συντονιστής SYNERGiNN EDIH, Έλενα Αναγνώστου, Project Manager Κόμβου Ψηφιακής καινοτομίας SYNERGiNN EDIH, Λιάνα Παπατέρπου, Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας / Enterprise Europe Network, ANKO A.E, Κωνσταντίνος Βότης, Ερευνητής Α, Διευθυντής Εργαστηρίου Οπτικής Αναλυτικής, ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και Αναστάσιος Τσίμπλινας, Συντονιστής Co-working space Δυτικής Μακεδονίας.
Τα chatbots στη ζωή μας
Ειδκή μνεία έγινε και για τα chatbots , καθώς πρόκειται για μία από τις πιο πρακτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκει ολοένα και περισσότερη χρήση στην επιχειρηματικότητα. Τα chatbots με τεχνολογία Natural Language Processing (NLP) μπορούν να αυτοματοποιήσουν την επικοινωνία με τους πελάτες, να προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις σε πραγματικό χρόνο και να μειώσουν το κόστος υποστήριξης.
Ειδικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η υιοθέτηση τέτοιων εργαλείων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία των πελατών, επιτρέποντας την άμεση επίλυση προβλημάτων και την αύξηση της αποδοτικότητας στις διαδικασίες εξυπηρέτησης. Μέσα από πλατφόρμες όπως το Azure AI, οι επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να αναπτύξουν τα δικά τους chatbot, προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις. Αυτά τα εργαλεία έχουν τη δυνατότητα να εξελίσσονται διαρκώς μέσω μηχανικής μάθησης, βελτιώνοντας τις επιδόσεις τους με την πάροδο του χρόνου.
Παρουσίαση Startups της Δυτικής Μακεδονίας
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκπρόσωποι τεσσάτων startups ( Ηλίας Σινιόσογλου MetaMind Innovations , Χρήστος Ρουμελιώτης Innovation Bee, Νικόλαος Σκέτας Pimenas, Φένη Τζιουρά Ergoncell) από τη Δυτική Μακεδονία μοιράστηκαν τη δική τους πορεία προς την επιτυχία. Οι επιχειρηματίες μίλησαν για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν, την καινοτομία που εισήγαγαν στις αγορές τους, καθώς και για το πώς αξιοποίησαν τα εργαλεία ΤΝ και τις δυνατότητες χρηματοδότησης που προσφέρονται. Η εμπειρία τους αποτελεί έμπνευση για άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις της περιοχής, οι οποίες θέλουν να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι ανάπτυξης.