Κ. Βέττα: «Οι τεράστιες και εκβιαστικές αυξήσεις στην τηλεθέρμανση, επιβεβαίωσαν οριστικά ότι η κυβέρνηση θεωρεί τους πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης ΄΄ευνοημένους΄΄ και δεύτερης κατηγορίας»

3 Min Read

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα  με αφορμή τις αυξήσεις στην τηλεθέρμανση, δήλωσε:

«Οι χρήστες της τηλεθέρμανσης στην Π.Ε. Κοζάνης, από τις επόμενες κιόλας ημέρες, θα πληρώνουν αυξημένο κόστος, έως και 40% υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

- Advertisement -

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του εκβιασμού και των πιέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης και της ΔΕΗ, αυτό είναι το αποτέλεσμα της αδιαφορίας και της αποδοχής κάθε τετελεσμένου από τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Την ύστατη στιγμή, κι ενώ ο χειμώνας έχει ξεκινήσει, η κυβέρνηση κατέθεσε μια «πρόταση» αποπληρωμών και τιμολόγησης προς τους Δήμους, η οποία αυξάνει δραματικά το κόστος, χωρίς να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των δημοτικών επιχειρήσεων.

Πλέον, η τιμή πώλησης της θερμικής μονάδας θα φτάνει έως και τα 79 ευρώ, γεγονός που εκτινάσσει τα τιμολόγια θέρμανσης. Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό που πλήρωνε π.χ. 500 ευρώ, τώρα καλείται να πληρώνει σχεδόν 800 ευρώ, ενώ το ίδιο αυξημένες θα είναι οι χρεώσεις για επιχειρήσεις, σχολεία, νοσοκομεία κι όπου αλλού υπάρχει τηλεθέρμανση.

Την ίδια ώρα, οι οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων, που γιγαντώθηκαν από τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα (από το 2013), την ρήτρα αναπροσαρμογής που εφαρμόστηκε από το 2020 και μετά,  καθώς και την χρήση των ηλεκτρολέβητων (στην Εορδαία), «ρυθμίζονται» με έναν τρόπο που «πυροβολεί» τα πόδια της περιοχής.

Η κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Α.Π.Ε.- αλλά και άλλους πόρους, εθνικούς και διεθνείς όπως π.χ. η. Κ.Α.Π.- και τα δίνει στην Δ.Ε.Η., για να διευθετηθεί η εκκρεμότητα. Δηλαδή, γιγαντώνονται οι οφειλές, με αποκλειστική σχεδόν ευθύνη της κυβέρνησης και της Δ.Ε.Η. κι έπειτα, για να πληρωθούν, αποστερούνται πόροι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλού στην περιοχή, για να κατευθυνθούν στα ταμεία της Δ.Ε.Η., μιας πλήρους ιδιωτικοποιημένης εταιρίας…

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η κυβέρνηση, κατά παραβίαση κάθε λογικής και πραγματικότητας, θεωρούσε και θεωρεί τους πολίτες της περιοχής «ευνοημένους».

Υπενθυμίζω ότι σε επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει για το θέμα και συζητήθηκε στις 12 Ιανουαρίου στην Βουλή, η Υφυπουργός κ. Σδούκου είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τις αυξήσεις. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας πληρώνουν λιγότερα από τους υπόλοιπους στην χώρα για την θέρμανση, άρα συνεπαγωγικά, τους θεωρούσε ευνοημένους. Όπως αποδείχθηκε αυτή την εβδομάδα, το «χάσμα» έπρεπε να κλείσει με την αύξηση των τιμολογίων της τηλεθέρμανσης, μιας –υπενθυμίζεται- ανταποδοτικής παροχής της Δ.Ε.Η., από την διαχρονική εκμετάλλευση των πόρων και των υποδομών της περιοχής.

Οι εκβιασμοί, η αδιαφορία και η υποβάθμιση της Π.Ε. Κοζάνης είναι στην ημερήσια διάταξη με την τηλεθέρμανση να είναι το τελευταίο επεισόδιο απαξίωσης και επιβολής τετελεσμένων.

Ο λογαριασμός θα έρθει, δυστυχώς, στους πολίτες που βλέπουν τις ζωές τους να υποβιβάζονται διαρκώς»

Μοιραστείτε την είδηση