Μ. Σχοινάς: Η Δυτική Μακεδονία είναι το «πείραμα» της Ευρώπης για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

3 Min Read

Στην Κοζάνη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στην Κοζάνη βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δυτική Μακεδονία, λέγοντας πως είναι μια περιφέρεια με πολύ ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, με ανάγκες για περισσότερες επενδύσεις αλλά και ένα «πείραμα» της Ευρώπης για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί.

- Advertisement -

Όπως τόνισε ο ίδιος, η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος και του «πειράματος» θα κριθεί, εν πολλοίς, σε περιφέρειες όπως η δική μας, και εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας πως τα πράγματα βρίσκονται στο σωστό δρόμο.

Ο κ. Σχοινάς ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της έρευνας και της επιστήμης. Το Πανεπιστήμιο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό, και μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα συναρπαστικό «ταξίδι» στον κόσμο της επιστήμης και της έρευνας, καθώς γνώρισαν τις ερευνητικές δραστηριότητές του, την εφαρμογή των επιτευγμάτων τους στην καθημερινή ζωή και στις επιχειρήσεις, καθώς και τις προκλήσεις της έρευνας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο κ. Σχοινάς ξεναγήθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου, ενημερώθηκε, εντυπωσιάστηκε και «γοητεύθηκε» από τις φοιτητικές ομάδες, οι οποίες του παρουσίασαν το έργο τους και τον ενημέρωσαν για τις διακρίσεις τους. «Νιώθω γνήσια χαρά που βλέπω μια ακαδημαϊκή κοινότητα ζωντανή και ζωηρή που ξεχωρίζει όχι μόνο για τα ακαδημαϊκά της επιτεύγματα αλλά και για τις πολύ ωραίες επιστημονικές εφαρμογές», τόνισε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως χαίρεται ιδιαίτερα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, γιατί το έχει παρακολουθήσει από την αρχή της δημιουργίας του και θεωρεί πως οι εγκαταστάσεις του αποδεικνύουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη χρηματοδότησή της, μπορεί να κάνει «θαύματα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχουμε φτιάξει ένα μικρό ακαδημαϊκό κόσμημα στη Δυτική Μακεδονία», τόνισε και συμπλήρωσε δίνοντας την υπόσχεση πως οι σχέσεις του με το Πανεπιστήμιο θα έχουν βάθος χρόνου και ανανέωσε το ραντεβού του για την επόμενη φορά.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, στάθηκε στο σημαντικό ρόλο του Πανεπιστημίου για την περιοχή και, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον κ. Σχοινά, σημείωσε πως πήρε πολύ χρήσιμες συμβουλές από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος γνωρίζει και παρακολουθεί εδώ και καιρό την πορεία του Πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποδεικνύει έμπρακτα τον καθοριστικό του ρόλο στη μετάβαση της περιοχής προς ένα βιώσιμο μέλλον και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, λειτουργώντας ως πυλώνας ανάπτυξης και καινοτομίας. Η δέσμευσή του στην έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση συμβάλλει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας, θέτοντας τα «θεμέλια» για μια δυναμική και ανθεκτική ανάπτυξη στην περιοχή.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση