Γιώργος Τσιούμας: Ο Κοζανίτης που ταξίδεψε 55.000 χλμ. με τη μηχανή του σε 140 ημέρες

7 Min Read

Από το Βυθό Βοΐου μέχρι την Ασία, η ζωή του ταξιδιώτη είναι μια συνεχής αναζήτηση της ανθρωπιάς και της ελευθερίας

Ο Γιώργος Τσιούμας, με καταγωγή από το Βυθό Βοΐου, είναι λάτρης της μοτοσυκλέτας και των ταξιδιών. Έχει «γράψει» πολλές χιλιάδες ταξιδιωτικά χιλιόμετρα και, όπως αναφέρει, «ένα γεμάτο διαβατήριο είναι ένα χαρούμενο διαβατήριο». Φέτος, έχει κάνει τέσσερα ταξίδια από το βορειότερο στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, ένα ταξίδι στην Ασία και ένα στην Αφρική, και ήταν 140 ημέρες στο δρόμο, κάνοντας 55.000 χλμ.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Για το πρώτο του ταξίδι, θα γυρίσουμε περίπου 25 χρόνια πίσω, στο μακρινό 1999-2000, όταν, ως μέλος και φίλος του Ομίλου Δικυκλιστών Κοζάνης, πήγαιναν κάθε Κυριακή στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας. «Με πετυχαίνεις να αγαπώ τη μοτοσυκλέτα από τότε. Κάτοχος τότε μιας Yamaha XT 600, αρχίσαμε τα πρώτα ταξίδια μας για να ανακαλύψουμε σιγά σιγά την Ελλάδα και τις γωνιές της», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το συναίσθημα που έχει πάνω στη μηχανή είναι η απόλυτη ελευθερία.

Πάντα ταξιδεύει μόνος και, όπως σημειώνει, τα ταξίδια τότε ήταν πολύ διαφορετικά και δυσκολότερα. «Τότε, το να κάνεις ένα ταξίδι από την Κοζάνη στην Πελοπόννησο θεωρούνταν υπερατλαντικό, γιατί δεν υπήρχαν GPS και διάφορα μέσα που σήμερα μας κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Ταξιδεύαμε με χάρτες, οι οποίοι έλιωναν με τις βροχές. Αν σε έπιανε κάποια βροχή, περισσότερο σε ενδιέφερε να μη λιώσει ο χάρτης για να έχεις πορεία, παρά αν θα βραχείς».

Τα ταξίδια του φέτος ήταν τέσσερα σε τρεις διαφορετικές ηπείρους: Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Ξεκίνησε με το Balkan Express, όπου πέρασε οκτώ ημέρες ταξιδεύοντας στα Βαλκάνια. Επέστρεψε και ανέβηκε στο Nordkapp, το βορειότερο σημείο της Ευρώπης, το οποίο θεωρείται το Έβερεστ των μοτοσικλετιστών. «Είναι μεγάλο ταξίδι κι αυτό. Είναι 13.000 χλμ. και απαιτεί μέρες, απαιτεί αρκετή κούραση και ένταση για να βγει. Γιατί διασχίζεις ουσιαστικά όλη την Ευρώπη, περνώντας 22 χώρες για να φτάσεις εκεί». Το δεύτερο ταξίδι ήταν στο Ακρωτήριο Ταίναρο της Μάνης, το νοτιότερο της Ευρώπης. Το τρίτο ταξίδι ήταν το Trans Anatolia και το τέταρτο το Trans Africa. «Ήμουν 140 ημέρες στο δρόμο και έκανα 55.000 χλμ. Ο γύρος του κόσμου είναι 42.000 χλμ.».

Έχει ταξιδέψει σε πάνω από 50 χώρες και σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ωκεανία, η οποία είναι στα μελλοντικά του σχέδια. Παρόλο που έχει ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη από το Βορρά μέχρι το Νότο και από τη Δύση μέχρι την Ανατολή, λέγοντας πως είναι μια ασφαλής επιλογή και κατάλληλη για αρχάριους, δηλώνει ερωτευμένος με την Ασία, την οποία χαρακτηρίζει «επικίνδυνη και δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα πανέμορφη και συναρπαστική». Φέτος αγάπησε τη Γεωργία και τον Καύκασο. «Η Γεωργία μου έκανε τρομερή εντύπωση. Η παρθένα φύση της Γεωργίας και του Καυκάσου με μετέφερε συναισθηματικά σε εικόνες που έζησα στα βουνά του Καναδά, σε μεγάλα κωνοφόρα δάση στα βουνά της Αλμπέρτα, στο σύνορο με την Αλάσκα. Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του φετινού ταξιδιού, το οποίο δεν μπορώ να ξεχάσω εύκολα. Και σίγουρα θα επιστρέψω ξανά».

Η περιγραφή των ταξιδιών του αποπνέει έντονα συναισθήματα και εμπειρίες που συνδυάζουν την περιπέτεια με την αυτογνωσία. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει δεν είναι απλώς εμπόδια, αλλά ευκαιρίες για να ανακαλύψει τις αντοχές του και να συνδεθεί με την ουσία της επιβίωσης. Οι όμορφες γνωριμίες και οι επαφές με ανθρώπους από διάφορους πολιτισμούς προσθέτουν βάθος στις εμπειρίες του, ενώ οι δυσκολίες του ταξιδιού τον φέρνουν κοντά σε μια πιο αυθεντική εκδοχή του εαυτού του. Αυτή η διαδικασία τον βοηθά να εκτιμήσει τα απλά πράγματα στη ζωή, όπως είναι το φαγητό και η ασφάλεια. Τα ταξίδια του δεν είναι μόνο γεωγραφικά, αλλά και εσωτερικά, καθώς κάθε περιπέτεια του προσφέρει πολύτιμα διδάγματα. «Είσαι μόνος, και αν συμβεί το οτιδήποτε, πρέπει να το αντιμετωπίσεις μόνος, είτε αυτό είναι μια μηχανική βλάβη είτε μια πτώση. Εκεί καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα είναι άσχημα. Ουσιαστικά, εκεί γεννιούνται και συναισθήματα επιβίωσης. Γίνεσαι ένα με αυτό που λέγεται επιβίωση. Δεν έχεις πρόβλημα να πιείς και λίγο πιο βρώμικο νερό. Δεν θα επιλέξεις να βρεις το καλύτερο εστιατόριο, σε ενδιαφέρει απλά να φας και να βρεις ένα ζεστό κρεβάτι να κοιμηθείς».

Όπως αναφέρει, κάθε ταξίδι έχει το δικό του χαρακτήρα και δεν υπάρχει καλό και κακό ταξίδι. Η προετοιμασία ενός ταξιδιού είναι πάντα το ήμισυ της διαδικασίας, και υπάρχει πάντα ένα προσχέδιο στο μυαλό του, το οποίο πολλές φορές μέσα στο ίδιο το ταξίδι θα χρειαστεί να αναδιαμορφώσει, ενώ η εμπειρία ενός ταξιδευτή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πόσο γρήγορα μπορεί να αντιδράσει σε ένα πρόβλημα που θα εμφανιστεί.

Ο ίδιος, ως παρακαταθήκη στα νεότερα παιδιά, καταγράφει και μοιράζεται τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες μέσω της σελίδας του και των social media, για να βοηθήσει και να εμπνεύσει τους νεότερους μοτοσικλετιστές που θέλουν να ταξιδέψουν στον κόσμο.

Η χρονιά δεν έχει κλείσει ακόμα, με μια πρόταση για ταξίδι τον Δεκέμβριο στη Λατινική Αμερική να βρίσκεται στα «σκαριά», ενώ στα μελλοντικά του σχέδια είναι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Όπως αναφέρει, τα ταξίδια επηρεάζουν και διαμορφώνουν την ψυχολογία και την πνευματική ανάπτυξη ενός ατόμου καθώς είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιος σκέφτεται και αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα του κόσμου.

«Το πιο σημαντικό που κρατάω από όλα τα ταξίδια είναι η ανθρωπιά του κόσμου. Όταν ο άλλος δεν έχει να φάει και μοιράζεται τη μπουκιά του ψωμιού μαζί σου, νιώθεις τόσο ασήμαντος. Καταλαβαίνεις ότι πραγματικά είμαστε ένας κόκκος σε αυτό το απέραντο σύμπαν. Γυρνώντας πίσω από ένα ταξίδι, σίγουρα έρχεσαι πολύ πιο πλούσιος. Με δύο πράγματα μπορείς να γίνεις πλουσιότερος σε αυτή τη γη: είτε διαβάζοντας είτε ταξιδεύοντας», καταλήγει.


Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση