Ποιές επενδύσεις στην Δυτική Μακεδονία ωριμάζει η ΔΕΗ

3 Min Read

Φωτοβολταικά, αποθήκευση ενέργειας, data centers και απορρίμματα

Την πρόθεση της ΔΕΗ  να παραμείνει στη Δυτική Μακεδονία και μετά την ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης εξέφρασε στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Όπως τόνισε η ΔΕΗ εξετάζει μια σειρά από  άλλες δράσεις στην περιοχή, όπως η αξιοποίηση της τεχνολογίας «waste to energy»,  δηλαδή ενέργεια από απορρίμματα, αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, εγκατάσταση πυκνωτών αλλά και  κατασκευή μονάδας αντλησιοταμίευσης (Υδροηλεκτρικό) στο χώρο του λιγνιτικού σταθμού στην Καρδιά και data centers.

Δ. Μακεδονία: Επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ ξεκλειδώνει η συμφωνία για την τηλεθέρμανση

Επενδύσεις ύψους 150 εκατ ευρώ στη Δυτική Μακεδονία “ξεκλειδώνει” η συμφωνία για την τηλεθέρμανση της περιοχής που ανακοινώθηκε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι η επένδυση της ΔΕΗ ύψους 80 εκατ. Ευρώ για την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας η οποία όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα εφόσον κλείσουν όλες οι διαδικαστικές εκκρεμότητες για την επικύρωση της χθεσινής συμφωνίας.

Στόχος είναι η νέα μονάδα να είναι έτοιμη να λειτουργήσει σε δύο χρόνια οπότε θα αποσυρθούν οι λιγνιτικές μονάδες στις οποίες θα στηρίζεται κατά τη μεταβατική περίοδο η τηλεθέρμανση στις εν λόγω περιοχές. ‘Αλλα 70 εκατ. είναι τα συνοδά έργα για τη σύνδεση της νέας μονάδας, τα δίκτυα κλπ.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες προβλέπει την επίλυση του ζητήματος των χρεών που είχαν συσσωρευθεί προς τη ΔΕΗ για την παροχή τηλεθέρμανσης στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων ώστε το νέο σχήμα να είναι βιώσιμο και να μην δημιουργηθούν νέα χρέη

Παράλληλα η ΔΕΗ όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης χθες ωριμάζει σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της εταιρείας στην περιοχή. Εκτός από τα μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά που κατασκευάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην περιοχή, στις επενδύσεις που εξετάζονται περιλαμβάνονται η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, η εγκατάσταση πυκνωτών αλλά και η κατασκευή μονάδας αντλησιοταμίευσης (Υδροηλεκτρικό) στο χώρο του λιγνιτικού σταθμού στην Καρδιά. Ο κ. Στάσσης σημείωσε ακόμη την είσοδο της ΔΕΗ στο χώρο των data centers και της διαχείρισης απορριμμάτων με επενδύσεις που μπορούν επίσης να υλοποιηθούν στην περιοχή.

Κ.Βουτσαδάκης

Μοιραστείτε την είδηση