Το 45% αγγίζει η μείωση του μισθού δασκάλων και νηπιαγωγών

3 Min Read

Απεργία και κινητοποίηση από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης πραγματοποίησε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη. Οι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν στον κεντρικό πεζόδρομο της Κοζάνης, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών, καλύτερες συνθήκες εργασίας και ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

- Advertisement -
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, Αθανάσιος Κωτούλας

«Απαιτούμε να ζούμε αξιοπρεπώς από το μισθό μας. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χάσει πάνω από έξι μισθούς στις συνολικές ετήσιες απολαβές μας τα τελευταία 12 χρόνια» τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, Αθανάσιος Κωτούλας. Όπως ανέφερε ο κ. Κωτούλας, αν συνυπολογιστεί η κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας (13ου και 14ου μισθού), η συνολική ετήσια μείωση είναι πάνω από 42%. Ενώ αν προστεθεί και το πάγωμα αυξήσεων Μισθολογικών Κλιμακίων για το 2016 – 2017, η μείωση προσεγγίζει το 45%. «Η αγοραστική δύναμη του μισθού μας έχει υποστεί μείωση σχεδόν 60%» συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα, ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, επιστροφή 13ου και 14ου μισθού, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών με των υπολοίπων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών, να καλυφθούν όλα τα κενά και εννεάμηνη άδεια ανατροφής, και ακόμη, ζητούν να παρθούν πίσω όλες οι συγχωνεύσεις και να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα. Λένε «όχι» στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, απαιτούν λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία και ζητούν να σταματήσουν οι διώξεις και τα πειθαρχικά.

Ο κ. Κωτούλας στάθηκε στα προβλήματα των εκπαιδευτικών και των σχολείων στην περιοχή της Κοζάνης, τα οποία είναι αρκετά. Μίλησε για αρκετά προβλήματα σε σχολικά κτίρια, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν πέντε νηπιαγωγεία σε ενοικιαζόμενα καταστήματα ή φιλοξενούνται σε χώρους δημοτικών σχολείων, και δύο νηπιαγωγεία είναι σε κοντέινερ.

«Δεν αποδεχόμαστε την “κανονικότητα” και τον “εξορθολογισμό” τους. Δε συμβιβαζόμαστε με το να αντιμετωπίζονται ως κόστος από την κυβέρνηση οι ανάγκες των μαθητών μας και οι όροι λειτουργίας των σχολείων μας (συμπτύξεις, κλείσιμο τμημάτων με 25 μαθητές ανά τάξη, υποχρηματοδότηση, κατάργηση των σχολικών επιτροπών, ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια). Φτάσαμε στα μέσα Οκτωβρίου για να οδηγηθούμε στη Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι μηδενικές για χιλιάδες κενά» τόνισαν οι διαμαρτυρόμενοι.

Για την αγωγή που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της ΔΟΕ με αίτημα να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία, ο κ. Κωτούλας έκανε λόγο για μια ενέργεια πρωτοφανή για τα εκπαιδευτικά χρονικά. «Αντί να χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους, ο υπουργός καλύτερα θα ήταν να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των εκπαιδευτικών, να κάνει μαζί τους διάλογο και να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν. Χρειαζόμαστε στήριξη, δεν μπορεί με αγωγές, μηνύσεις και δικαστήρια το υπουργείο να αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς. Καθημερινά δίνουμε την ψυχή μας για να κρατήσουμε ζωντανό το δημόσιο σχολείο για το μέλλον των παιδιών μας και το μέλλον των μαθητών μας» κατέληξε ο κ. Κωτούλας.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση