Η εποχική γρίπη μπορεί να θεωρείται στη συνείδηση του απλού κόσμου σαν μια απλή ασθένεια η οποία θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρή νόσηση έως και θάνατο.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν χορηγηθεί έγκαιρα και σωστά, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από την μετάδοση του ιού της γρίπης. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο- Μάρτιο.
Η επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου « Μαμάτσειο- Μποδοσάκειο» Φορέας Ν. Πτολεμαΐδας, στο πλαίσιο εκστρατείας του αντιγριπικού εμβολιασμού συστήνει την εφαρμογή του εμβολίου σε άτομα που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
- Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
- Μεταμόσχευση οργάνων
- Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
- Νευρομυϊκά νοσήματα
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
- Λεχωίδες
- Θηλάζουσες
- Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) μεγαλύτερης των 40 kg/m2
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
- Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
Ευελπιστούμε με τέτοιου είδους δράσεις, να συνδράμουμε στην ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού και να πετύχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού της περιοχής.