Ο Διευθυντής της ΜΕΘ Κοζάνης για τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας

4 Min Read

Στη σημερινή εκπομπή “One Talk” του One Channel, ειπώθηκαν από τον καλεσμένο Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη, αναφορικά με την επιδότηση κατοικίας για γιατρούς στα περιφερειακά νοσοκομεία που έχουν σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης, τα εξής:

“Πρώτα απ’ όλα για το θέμα των σπιτιών που είναι μείζον, το πιο βασικό. Νομιμοποιήσαμε από το Καλοκαίρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να βρει σπίτι (εννοεί για τους γιατρούς) και τα έξοδα να μετράνε κανονικά στα έξοδα του δήμου και να περνάνε από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου.”

- Advertisement -

Λοιπόν, αναφορικά με αυτή τη δήλωση, έχω να πω τα εξής:

Στο νοσοκομείο Κοζάνης είμαι από τους λίγους ιατρούς που φωνάζω χρόνια τώρα σε όλους τους υπευθύνους—μεταξύ αυτών και στους τοπικούς άρχοντες—να δώσουν σπίτια σε νέους ιατρούς με νέους διορισμούς (όχι για εμάς που είμαστε ήδη εδώ) αλλά και σε μετακινημένους γιατρούς.

Η απάντηση που λαμβάνω, ειδικά αυτή την εβδομάδα που βγήκαν προκηρύξεις για την ΜΕΘ Κοζάνης αλλά και για άλλες ειδικότητες, είναι πάντα αρνητική και ότι αυτό δεν προβλέπεται. Λοιπόν, ντροπή σας διότι δεν μας υπολογίζετε καθόλου για τον αγώνα που κάνουμε. Προσπαθούμε κάποιοι να φωνάξουμε και να δοθούν λύσεις για να στελεχωθεί το νοσοκομείο όπως πρέπει, και ειδικά οι ειδικότητες πρώτης γραμμής. Ο Δήμαρχος Κοζάνης, ως γνωστόν, είναι απών, όπως με έχουν ενημερώσει για αυτό το θέμα, και οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Αναφορικά τώρα με κάποια άλλα πράγματα που άκουσα στην εκπομπή αυτή και μάλιστα επικροτήθηκε αυτή η άποψη, είναι ότι “οι ιατροί που βγαίνουν σε σύνταξη, αν θέλουν, να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να κρατάνε δηλαδή τη θέση τους.” Αυτό το έχουμε ξαναπεί, είναι απαράδεκτο για τους εξής λόγους:

  1. Ο θεσμός της συνταξιοδότησης έχει τον σκοπό να πει στον συνταξιοδοτούμενο ότι ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί, αφού δεν μπορεί να προσφέρει αυτά που πρόσφερε όταν ήταν νεότερος. Αυτό είναι λογικό και ανθρώπινο, και να απολαύσει τους καρπούς των χρόνων που εργάστηκε.
  2. Όταν παραμένει ο συνταξιοδοτούμενος στη θέση του, ταυτόχρονα ένας νέος γιατρός που θα μπορούσε να έρθει και θέλει να έρθει δεν έρχεται και πάει αλλού, συνήθως στο εξωτερικό, αφού φρίττει με αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.
  3. Όσοι από τους συνταξιοδοτούμενους έχουν συνείδηση φεύγουν στην ώρα τους και ας μην τους φτάνουν τα χρήματα της σύνταξης. Όσοι παραμένουν, έχουν άλλους σκοπούς, και αυτό είναι εις βάρος της δημόσιας υγείας, και υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία γι’ αυτό.

Το κίνητρο αυτό, λοιπόν, έχει ως σκοπό να αλλοτριώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού κάποιοι από τους συνταξιοδοτούμενους είναι υπεύθυνοι για το χάλι που βιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας, και μάλλον αυτό συμφέρει την κυβέρνηση. Δεν συμφέρει όμως τους ασθενείς και τους νέους ιατρούς που θέλουν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν τα μέγιστα.

Είναι σαν να κρατάς σε μια ποδοσφαιρική ομάδα ένα 40άρι που σέρνεται, επειδή παλιότερα είχε προσφέρει πολλά, αντί να παίρνεις έναν άσσο 18 ετών.

Αλλά εδώ δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο, αλλά για δημόσιο σύστημα υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το ξέρετε ότι πολλοί από τους συνταξιοδοτούμενους έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και εμείς οι υπόλοιποι μαζεύουμε τα συντρίμμια; Σας νοιάζει κύριε Υπουργέ η δημόσια υγεία ή όχι;

Γιατί αυτός ο παραλληλισμός; Ξεπληρώνουν κάποια θελήματα;

Εις βάρος ποιανού όμως; Του κόσμου και εμάς των υπολοίπων;

Το link θα ανέβει αύριο μόλις είναι διαθέσιμο από το κανάλι.

Κωνσταντίνος Στόκκος – Διευθυντής ΜΕΘ Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης “Μαμάτσειο”

Μοιραστείτε την είδηση