Αναδεικνύεται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Βοΐου

3 Min Read

Τέλος του 2025 αναμένεται η παράδοση του ναού

Τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Εράτυρας επισκέφθηκε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, σηματοδοτώντας την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου. Η επίσκεψη αυτή έρχεται μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης τον περασμένο Απρίλιο, που αφορά την αποκατάσταση του ναού, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ι.Μ. Σισανίου & Σιατίστης.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Οι διαδικασίες είχαν καθυστερήσει για αρκετά χρόνια, όμως πλέον έχουν ξεμπλοκαριστεί, επιτρέποντας την πρόοδο των εργασιών. Ο κ. Αμανατίδης, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Βοΐου, Χρήστο Ζευκλή, ενημερώθηκε για την κατάσταση των έργων από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αρετή Χονδρογιάννη.

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ο σχεδιασμός που κάναμε από την αρχή του έτους απέδωσε καρπούς. Το έργο ήδη δουλεύεται, και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα είναι έτοιμο προς χρήση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης. Τόνισε μάλιστα την επιθυμία των κατοίκων να σωθεί το ιστορικό μνημείο και να επιστραφεί στην κοινότητα.

Ο Δήμαρχος Ζευκλής πρόσθεσε: «Το Βόϊο, με πάνω από 400 βυζαντινά μνημεία, χρειάζεται να διατηρήσει τέτοια σπάνια αρχιτεκτονήματα. Είναι μια καλή αρχή για να πάμε και στα επόμενα μνημεία σιγά σιγά και να μπορέσουμε να τα συντηρήσουμε και να διατηρήσουμε αυτή την κληρονομιά που έχουμε από τους προηγούμενους».

Από την πλευρά της, η Αρετή Χονδρογιάννη επεσήμανε ότι οι εργασίες αποκατάστασης της στέγης του ναού είναι ήδη σε εξέλιξη, μετά από μια διαδικασία που διήρκεσε πάνω από δέκα χρόνια. Τους τελευταίους δύο μήνες πραγματοποιούνται εργασίες στο εσωτερικό του ναού, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης του τσιμεντένιου δαπέδου. «Είμαι αισιόδοξη ότι θα τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα, ώστε τον Μάρτιο του 2025 να ξεκινήσουν οι κύριες εργασίες αποκατάστασης και να ολοκληρωθεί ο ναός μέχρι το τέλος του 2025», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κ. Χονδρογιάννη υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή του Περιφερειάρχη στη χρηματοδότηση της μελέτης συντήρησης του ναού, που ήταν η τελευταία απαιτούμενη μελέτη πριν την έναρξη των εργασιών.

Η αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου αναμένεται να αναδείξει ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, που χρονολογείται στον 16ο αιώνα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση