Μια καινοτόμος προσέγγιση στον φωτισμό από φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Το «Maranthus Light», ένα καινοτόμο φωτιστικό που εμπνέεται από τη φύση και την υδρόβια ζωή, έχει κερδίσει μια θέση ανάμεσα στους φιναλίστ του «Feeel Design World Prize». Ο διαγωνισμός αυτός αναγνωρίζει και επιβραβεύει καινοτόμα σχέδια που συνδυάζουν την καλλιτεχνική ευαισθησία με τη λειτουργικότητα και την υψηλή αισθητική.
Οι δημιουργοί του, φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Σχεδιασμού Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, περιλαμβάνουν την Ειρήνη Αικατερίνα Δρίζη, τη Μαρία Μιχαέλα Ράπτη και τον Ανδρέα Χανιώτη. Οι φοιτητές συνδύασαν παραμετρικό και μινιμαλιστικό σχεδιασμό για να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία φωτισμού. Το φωτιστικό στοχεύει στο να προκαλεί συναισθήματα ηρεμίας και άνεσης, και να είναι ιδανικό για χρήση σε πολλούς οικιακούς χώρους.
«Ο διαγωνισμός μας έδινε ελευθερία στην επιλογή του θέματος, αλλά εμπνευστήκαμε πολύ από ένα μάθημα που είχαμε. Υπήρχαν πολλές κατηγορίες που μπορούσαμε να ασχοληθούμε, αλλά μας τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον το φωτιστικό. Έγιναν πάρα πολλά σκίτσα μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα και εξερευνήσαμε πάρα πολλές γραμμές», εξήγησε η Μαρία Μιχαέλα, μιλώντας για το project τους.
Οι ανακλάσεις που δημιουργούνται από τις φασματικές πλευρές και η σταδιακή καμπύλωση του σχεδίου προσδίδουν μοναδικό χαρακτήρα στον φωτισμό του, ενώ το οβάλ σχήμα και η απαλή ματ επιφάνεια του επάνω μέρους ισορροπούν με τις πιο έντονες μορφές του σώματος, δημιουργώντας ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα. «Είχα προτείνει από την αρχή να παίξουμε με τη διάθλαση του φωτός. Θέλαμε κάτι που να μην πέφτει πάνω στο μάτι, αλλά να χτυπάει στον τοίχο και να θυμίζει τη διάθλαση του φωτός πάνω στην άμμο», σημείωσε ο Ανδρέας.
Η ονομασία “Maranthus” αντλεί έμπνευση από τη φύση και τη θαλάσσια ζωή, συγκεκριμένα από το ψάρι Emblemaria hypacanthus και τη λέξη mare (θάλασσα), ενσωματώνοντας στοιχεία παραμετρικού σχεδιασμού και υπογραμμίζοντας τη σύνδεση του φωτιστικού με τον υδάτινο κόσμο. «Παρόλη την απλότητά του, ξεχωρίζει», τόνισαν οι φοιτητές.
Όπως ανέφερε η Ειρήνη Αικατερίνα, η διαδικασία σχεδίασης περιλάμβανε τη χρήση εργαλείων όπως χάρτες σκέψης, mood boards και σκίτσα, που οδήγησαν στη δημιουργία ρεαλιστικών renders, απεικονίζοντας το φωτιστικό στο περιβάλλον για το οποίο έχει σχεδιαστεί.
Αυτό που κράτησαν από όλη τη διαδικασία, εκτός από τη διάκριση τους, ήταν η μεταξύ τους συνεργασία, αλλά και η συνεργασία με τον υπεύθυνο καθηγητή τους, τον κ. Παναγιώτη Κυράτση, καθώς και οι ευκαιρίες που τους προσφέρονται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να εξελιχθούν και να πάνε ένα βήμα παραπέρα. «Η συνεργασία μας ήταν πολύ όμορφη, φιλική και ιδιαίτερη γιατί ο καθένας έχει τις δικές του ικανότητες και ιδιαιτερότητες, και βγήκε κάτι πολύ όμορφο, αρμονικό και γαλήνιο», τόνισε η Ειρήνη Αικατερίνα. «Εύχομαι αυτές οι επιτυχίες και η δουλειά που κάνουμε στη σχολή να ωθήσουν τους συμφοιτητές μας να δουλέψουν παραπάνω και να τους εμπνεύσει ώστε να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η σχολή μας», πρόσθεσε ο Ανδρέας.
Ο κ. Κυράτσης καθοδήγησε τους φοιτητές σε αυτή τη διαδικασία, αναδεικνύοντας τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα και την καλλιτεχνική προσέγγιση στο σχεδιασμό. Εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την επιτυχία αυτή, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της υψηλής ποιότητας εργασίας που επιτυγχάνεται στο πλαίσιο του ιδρύματος. Μια διάκριση που δεν αντικατοπτρίζει μόνο το ταλέντο και την επιμονή των συμμετεχόντων, αλλά και τη δυναμική της χώρας μας στον τομέα του σύγχρονου σχεδιασμού. «Τα παιδιά ανέβασαν πάρα πολύ τον πήχη. Όταν πηγαίνεις σε ένα διεθνή διαγωνισμό, σημαίνει ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες και το επίπεδο του έργου που θα κάνεις θα είναι αντίστοιχο της εμβέλειας του διαγωνισμού. Δεν το φοβήθηκαν, μάλλον το είδαν σαν πρόκληση και τους άρεσε. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος και ικανοποιημένος, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος και της διάκρισης τους σε διεθνές επίπεδο», τόνισε ο κ. Κυράτσης.
Η συμμετοχή τους στο Feeel Design World Prize επιβεβαιώνει την αξία του Maranthus Light στον τομέα του σύγχρονου φωτισμού και την καινοτομία που φέρνουν οι νέοι σχεδιαστές. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αν και περιφερειακό, διακρίνεται για την αριστεία και τις συνεχείς επιτυχίες του τμήματος Μηχανικών Σχεδιασμού Προϊόντων και Συστημάτων, το οποίο έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, αποδεικνύοντας ότι η ποιότητα του σχεδιασμού και η δημιουργικότητα ανθούν και σε τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr