Μελέτη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων
Στην επανεπεξεργασία σεισμικών δεδομένων, που είχαν συλλεγεί τη δεκαετία του 1980 της ευρύτερης περιοχής της γεωλογικής περιοχής «Μεσοελληνική Αύλακα», στην περιοχή των Γρεβενών, προχωρά η ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων.
Πρόκειται για 623 χλμ. δισδιάστατων χερσαίων σεισμικών δεδομένων τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για να διαπιστωθεί ποιες δυνατότητες υπάρχουν για αποθήκευση CO2 πέραν της αποθήκης του Πρίνου.
Να σημειώσουμε εδώ πως στη χώρα έχουν εντοπιστεί έξι χώροι, με δυνατότητες γεωλογικής αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2 και ανάμεσα σε αυτούς είναι Πτολεμαΐδα –Κοζάνη, στο Βούρινο, στον Πεντάλοφο και το Επταχώρι.
Η χρήση τους
Η τεχνολογία CCUS δεσμεύει CO2 από μεγάλες σημειακές πηγές (μονάδες παραγωγής ενέργειας ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις). Εάν δεν χρησιμοποιείται επιτόπου, το CO2 συμπιέζεται, μεταφέρεται και εισάγεται σε γεωλογικούς σχηματισμούς για αποθήκευση.
Το CO2 χρησιμοποιείται (είτε επιτόπου, είτε από εγκαταστάσεις αποθήκευσης/CCUS):
– στην παραγωγή μεθανίου, μεθανόλης και συνθετικού αερίου (syngas) σημαντικά αέρια για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και τη βιομηχανία.
– στην παραγωγή χημικών προϊόντων, όπως η ουρία, τα ακρυλικά και τα ανθρακικά αλκυλένια, η πολυουρεθάνη και το ακρυλικό οξύ.
– ως συστατικό σε δομικά υλικά ή ως λύση στην έλλειψη νερού (CO2 μπορεί να επιτρέψει την απομάκρυνση περιττών αλάτων)
– στη βιομηχανική ψύξη
– στην παρασκευή τροφίμων και ποτών
– στην Ενισχυμένη Ανάκτηση Πετρελαίου (Enhanced Oil Recovery, EOR)
– στην αγορά ως νέο εμπόρευμα
Εάν το CO2 δεν χρησιμοποιείται επιτόπου, συμπιέζεται, μεταφέρεται και εισάγεται σε γεωλογικούς σχηματισμούς για αποθήκευση.
Με πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου