BIOLOC: Κοινωνική καινοτομία και βιοοικονομία για την αναζωογόνηση των Τοπικών Κοινοτήτων της Ευρώπης

3 Min Read

Στις 29 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε το 3ο βιωματικό εργαστήριο του έργου BIOLOC, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην Καρδίτσα. Η εκδήλωση έφερε στο επίκεντρο τη σύνδεση της κοινωνικής καινοτομίας με τη βιοοικονομία μέσω του BIOLOC HUB, μιας πρωτοβουλίας που δημιουργήθηκε στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

C:\Users\Elia\Dropbox\ΕΚΕΤΑ\BIOLOC\άρθρα\2024.11.13_αρθρο φωτο\φώτο 0.jpg

Στόχοι και Οφέλη του BIOLOC για την Τοπική Κοινωνία

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ο βασικός στόχος του BIOLOC HUB είναι η ενίσχυση της ένταξης ευάλωτων ομάδων στην τοπική οικονομία, προσφέροντάς τους ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων μέσα από τη δημιουργία νέων προϊόντων με υλικά που επαναχρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) Απάνεμο εκπαιδεύονται στην κατασκευή προϊόντων από επαναχρησιμοποιημένο ξύλο, τα οποία ο Δήμος Κοζάνης προτίθεται να τα διαθέτει ως αναμνηστικά στους επισκέπτες του.

Καινοτόμα Προϊόντα με Τοπικό Χρώμα και Λειτουργικότητα

Μεταξύ των προϊόντων που σχεδιάστηκαν και παρουσιάστηκαν από το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού περιλαμβάνονται, ένα ξύλινο κουτί για συσκευασία τοπικών προϊόντων, μια βάση για κινητό και ένα μπρελόκ. Στα αντικείμενα αυτά θα εκτυπωθούν χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, ενισχύοντας τη σύνδεση με τον πολιτισμό και την τοπική οικονομία.

C:\Users\Elia\Dropbox\ΕΚΕΤΑ\BIOLOC\άρθρα\2024.11.13_αρθρο φωτο\φωτο 2.png

Η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κατασκευή αυτών των προϊόντων δεν αποτελεί μόνο μια ευκαιρία απόκτησης πρακτικών δεξιοτήτων στον τομέα της χειροτεχνίας, αλλά και έναν σημαντικό τρόπο ένταξης στην παραγωγική διαδικασία, ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή τους και προάγοντας την κοινωνική συνοχή.

Συνεργασία για Κοινωνική Καινοτομία και Βιώσιμα Μοντέλα

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από τον Δήμο Κοζάνης, ο οποίος μέσω της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, Πολεοδομίας και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π) προσφέρθηκε να υποστηρίξει την Κοιν.Σ.Επ. Απάνεμο στην προσπάθεια αυτή. Η συνεργασία αυτή ενισχύει τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με αναπηρία και προωθεί την οικονομική ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας. Ο Δήμος Κοζάνης, μαζί με τους συμμετέχοντες φορείς, ΕΚΕΤΑ και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα καθορίσει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα προϊόντα, ώστε να αντικατοπτρίζουν την τοπική ταυτότητα και να αποτελούν ένα συνεπές και αναγνωρίσιμο διαφημιστικό υλικό.

Το BIOLOC και η Ευρωπαϊκή Διάσταση

Το BIOLOC υλοποιείται σε 12 ευρωπαϊκές περιοχές, Ισπανία (Aragon), Ελλάδα (Δυτική Μακεδονία), Βουλγαρία (Plovdiv), Σλοβακία (Nitra), Σλοβενία, Κροατία (Αδριατική), Ουγγαρία (Βόρεια), Ρουμανία (Δυτική), Τσεχία, Ολλανδία (Apeldoorn), Γερμανία (Baden Württemberg) και Ιταλία, με στόχο την ενίσχυση της κυκλικής βιοοικονομίας και την υποστήριξη ευπαθών ομάδων μέσω της κοινωνικής καινοτομίας. Για περισσότερες πληροφορίες, ο ιστότοπος του έργου είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση: https://bioloc.eu 

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του 3ου βιωματικού εργαστηρίου στην Καρδίτσα αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αναζωογόνησης των τοπικών κοινωνιών και της προώθησης βιώσιμων οικονομικών πρακτικών που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την ένταξη ευάλωτων ομάδων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση