Αποκλειστική συνέντευξη στον «Χ»
Την χρηματοδότηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος ελληνοαμερικάνων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας καθώς και μια σειρά δράσεων που θα περιλαμβάνει οικονομική και όχι μόνο στήριξη για την περιοχή, ανακοίνωσε μιλώντας αποκλειστικά στον «Χ», ο Ύπατος Πρόεδρος των AHEPA Σάββας Τσίβικος. Ο κ. Τσίβικος, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Κοζάνη, την οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά, και είχε σειρά επαφών με αυτοδιοικητικούς και φορείς ενώ συμμετείχε και σε εκδήλωση της Περιφέρειας με θέμα «Τουρισμός και Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία».
Στη συνέντευξή του ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης ελληνοαμερικανικής οργάνωσης παγκοσμίως (απαριθμεί πάνω από 3 εκατομμύρια μέλη), δήλωσε γνώστης των προβλημάτων της περιοχής που προέκυψαν κατά την απολιγνιτοποίηση εκφράζοντας την απορία του «γιατί ο λιγνίτης δεν προωθείται στην περιοχή» ενώ παράλληλα επεσήμανε πως η εκλογή Τραμπ στην Αμερική θα ενισχύσει αυτή τη μορφή ενέργειας «που η μεταστροφή στην Αμερική προς την πράσινη ενέργεια είχε αλλάξει τα δεδομένα γι’ αυτό και παραδοσιακές βιομηχανίες στην Αμερική είχαν πληγεί για ένα διάστημα» όπως είπε.
Μιλώντας για την Προεδρία Τραμπ και την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά από εδώ και πέρα, εξέφρασε την σιγουριά πως «τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα από πριν. Μην ξεχνάτε ότι οι βάσεις για τις στρατηγικές θέσεις, για τις οποίες μιλάμε σήμερα για τη νέα τάξη πραγμάτων στην Ελλάδα και στην Κύπρο είχαν μπει Προεδρίας Τραμπ. Η Τουρκία εκδιώχτηκε από το πρόγραμμα των F35 επίσης επί Προεδρίας Τραμπ και οι πρώτες κυρώσεις προς την Τουρκία από την μαύρη εισβολή της Κύπρου ήταν επί ίδιας Προεδρίας. Περιμέναμε πολύ περισσότερα από την Κυβέρνηση Μπαίντεν, αλλά δυστυχώς απογοητευτήκαμε γιατί η πρώτη πράξη αυτής της κυβέρνησης ήταν ουσιαστικά να ακυρώσει την συμφωνία του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου που ήταν προτεραιότητα του Τραμπ. Στην πολιτική όμως δεν υπάρχουν φιλίες και συναισθήματα και νομίζω ότι ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου θα είναι πιο ισχυρός. Νομίζω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για καλύτερες μέρες όσον αφορά τον ελληνισμό και την ορθοδοξία. Νομίζετε ότι σε έναν πόλεμο θα έρθει κανένας να πολεμήσει για εμάς; Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι στην πρώτη γραμμή και τότε η βοήθεια της Αμερικής θα έρθει να μας υποβοηθήσει, όπως υποβοηθούν αυτή τη στιγμή και το Ισραήλ. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία συνεχίζει το βιολί της και την ρητορική του Erdoğan και δεν έχει αλλάξει καθόλου ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Κύπρο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίβικος.
Ακόμη, τόνισε πως ο ρόλος της κοινότητας των AHEPA διαθέτει «ισχυρά στελέχη και μπορούμε να επηρεάζουμε με τον τρόπο μας, κάποιους και κάποιες καταστάσεις για να αλλάξει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Βάζουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι για να μπουν οι σχέσεις Αμερικής με Ελλάδα και Κύπρο σε ένα νέο επίπεδο. Είμαστε η φωνή της ομογένειας και η γέφυρα με την πατρίδα και πιστεύω ότι έχουμε κάνει άλματα με αρκετές δράσεις στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς και είμαι περήφανος γιατί διαχρονικά η AHEPA έχει σταθεί δίπλα στην χώρα και θα συνεχίζει να στέκεται και να στηρίζει» πρόσθεσε.
Εκτός από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Κύπρο, η Οργάνωση έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα, με περισσότερα από 500 παραρτήματα σε 28 Περιφέρειες, σε Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη, Κωνσταντινούπολη και Νότια Αφρική. Ο κ. Τσιβίκος μίλησε με τα καλύτερα λόγια την δράση των εκπροσώπων στην περιοχή Κοζάνης, οι οποίοι προετοίμασαν το έδαφος για τις επαφές με φορείς της περιοχής και τον σχεδιασμό δράσεων στήριξής της. Ένα από τα σημαντικά πράγματα που ανακοίνωσε ο Ύπατος Πρόεδρος, είναι η χρηματοδότηση για αποστολή φοιτητών από την Αμερική στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. «Θέλουμε να εξετάσουμε με το Πανεπιστημιακό ίδρυμα της περιοχής την έλευση ελληνοαμερικάνων φοιτητών για να συμμετέχουν σε προγράμματα που να έχουν πιστωτικές μονάδες (ECTS). Συνδυάζουμε λοιπόν να φέρουμε ελληνόπουλα στον τόπο των προγόνων τους και να εκπαιδευτούν εδώ, να μάθουμε για την κουλτούρα και τον πολιτισμό. Φέτος καταφέραμε και στείλαμε 22 φοιτητές από την Αμερική στην Αθήνα σε συνεργασία με το Webster University και κατάφεραν να ταξιδέψουν σε πολλά μέρη της χώρας για να δουν τους τόπους των παππούδων τους. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να συνδέσεις τον άνθρωπο με τις ρίζες του και να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα» κατέληξε ο κ. Τσίβικος.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr