Δεν δέχονται το φωτοβολταϊκό πάρκο στο δάσος του χωριού
Στο πλαίσιο της αντίθεσής τους στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στο δάσος του χωριού, οι κάτοικοι του Σιδερά συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, το βράδυ της Τετάρτης, ζητώντας τη στήριξη του συμβουλίου για να αποτρέψουν την εγκατάσταση του πάρκου.
Όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν μόνο δύο λύσεις: είτε να μεταφερθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο σε χορτολιβαδική έκταση είτε να κινηθούν νομικά κατά της εταιρείας, καθώς θεωρούν ότι η περιοχή είναι δάσος, ενιαία έκταση που δεν μπορεί να διχοτομηθεί, όπως έχει ακουστεί. «Βρισκόμαστε εδώ για να σώσουμε ένα δάσος, να σώσουμε χιλιάδες δέντρα. Για εμάς είναι δάσος, τόσα χρόνια ήταν δάσος. Μετά άλλαξε γιατί το ζήτησε η εταιρεία. Δόθηκαν όλα με πολλή προχειρότητα. Είμαστε το χωριό με τα περισσότερα φωτοβολταϊκά. Δεν γίνεται να χαλάσουμε δέντρα 100 χρόνων για να φυτέψουμε άλλα. Δεν πρέπει να χαθεί το δάσος», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σιδερών, Θεόδωρος Προδρομίδης.
Από την άλλη πλευρά, ο νομικός σύμβουλος του δήμου, κ. Χάρης Τζήμκας, εξήγησε ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση, όχι ως δάσος, και εξέφρασε επιφυλάξεις για ενδεχόμενη νομική κίνηση κατά της εταιρείας. «Είναι άλλο το δάσος και άλλο η δασική έκταση. Στη δασική έκταση, όπως χαρακτηρίζεται η συγκεκριμένη, επιτρέπεται η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών. Αν ήταν εξαρχής χαρακτηρισμένη ως δάσος, δεν θα προχωρούσαν οι αδειοδοτήσεις. Αν ο δήμος κινηθεί νομικά, μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστες επιπτώσεις. Η πιο εφικτή λύση είναι να συζητηθεί με τη μισθώτρια εταιρεία η φύτευση και η δημιουργία νέων εκτάσεων σε γειτονική περιοχή, με δαπάνες της εταιρείας, καθώς και η πραγματοποίηση αντισταθμιστικών έργων για τους κατοίκους της κοινότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συζήτηση παρενέβη ο κ. Χάρης Κουζιάκης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις», λέγοντας ότι η έκταση χαρακτηριζόταν ως Δ.Δ. (Δάση και Δασικές Εκτάσεις), σύμφωνα με αεροφωτογραφίες και στοιχεία παλαιότερων ετών. «Αυτό επιβεβαιώνει και το Δασαρχείο. Δεν τη χαρακτηρίζει ούτε χορτολιβαδική ούτε δάσος. Ωστόσο, με την απόφαση 30, όσες εκτάσεις ήταν Δ.Δ. χαρακτηρίστηκαν ως δασικές εκτάσεις», ανέφερε.
«Από την αρχή είμαστε αντίθετοι στην άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή των Σιδερών, που ουσιαστικά είναι ένα δάσος. Υποστηρίζουμε την ακύρωση του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού και τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων, ώστε να μην καταστραφεί αυτό το δάσος, που πέρα από την περιβαλλοντική του αξία έχει και συναισθηματική σημασία για τους κατοίκους των Σιδερών. Το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων. Οι εταιρείες έχουν το νομικό κομμάτι με το μέρος τους, αλλά το ουσιαστικό δεν εξετάστηκε όσο θα έπρεπε», πρόσθεσε ο κ. Κουζιάκης.
Ο επικεφαλής της «Ενότητας», Λάζαρος Μαλούτας, τόνισε ότι η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Κοζάνης είναι σαφής και ότι η ανάκληση της απόφασης δεν είναι εφικτή, καθώς θα προκαλέσει έννομες επιπτώσεις στο δήμο. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να παρασχεθεί νομική συμπαράσταση από τον δήμο προς τους κατοίκους. «Όλο το ιστορικό που παρουσίασε ο κ. Τζήμκας είναι απολύτως ξεκάθαρο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι χαρακτηρισμοί και οι αποχαρακτηρισμοί της δασικής έκτασης, για τους οποίους αρμόδιο είναι το Δασαρχείο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με το αίτημα του Προέδρου της Κοινότητας Σιδερών, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί βασικό μέλημα της δημοτικής αρχής να αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες και τα αιτήματά τους. «Μόλις έλαβα το αίτημα, ζήτησα αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μου καταθέσουν τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, από τις απαντήσεις των υπηρεσιών και τα δεδομένα της υπόθεσης, δυστυχώς, δεν είναι εφικτό να ανταποκριθούμε στο αίτημα της κοινότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κοκκαλιάρης εξήγησε ότι οι νομικοί λόγοι καθιστούν αδύνατη την ανάκληση της απόφασης για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου. «Αντιμετωπίζουμε μια εταιρεία που έχει υπογράψει συμφωνητικά διάρκειας 25 ετών. Μια απόφαση ακύρωσης από μέρους μας θα έφερνε αναπόφευκτα τον δήμο σε δύσκολη θέση, καθώς θα καλούμασταν να καταβάλουμε μεγάλα ποσά ως αποζημίωση στην εταιρεία, η οποία είναι βέβαιο ότι θα στραφεί δικαστικά εναντίον μας για την προστασία των συμφερόντων της. Επιπλέον, θα βρισκόμασταν υπόλογοι για παράβαση καθήκοντος».
Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι μετά από συζήτηση με τον Πρόεδρο της κοινότητας, εξετάστηκε ένας διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος. «Η βούλησή μας είναι να στηρίξουμε, με όποιον τρόπο μπορούμε, την απόφαση των κατοίκων», τόνισε ο Δήμαρχος και πρότεινε να κληθεί η εταιρεία, ώστε να εξεταστεί η πιθανότητα μετατόπισης του πάρκου σε κοντινή απόσταση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στη συγκεκριμένη πρόταση υπάρχει υποστήριξη και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μια επιπλέον πρόταση που έκανε ο Δήμαρχος ήταν να ζητηθεί μια σαφής και τεκμηριωμένη γνωμοδότηση από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία να διευκρινίζει με ακρίβεια το είδος της έκτασης. «Μια τέτοια γνωμοδότηση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως “όπλο” για τους κατοίκους της Κοινότητας, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουζιάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει ακόμη χρόνος για να προσβληθεί η απόφαση, καθώς πρόκειται για άδεια μικρής κλίμακας. Από την πλευρά του, ο κ. Μαλούτας πρότεινε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για μια συναινετική λύση με την εταιρεία, με στόχο τον περιορισμό της παρέμβασης στο χώρο, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αδειοδότηση του φωτοβολταϊκού πάρκου φαίνεται να είναι απολύτως νόμιμη, καθώς όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχουν τηρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Όσον αφορά την ψήφιση, η κ. Κουζιάκη υποστήριξε την πρόταση του Προέδρου του χωριού, ο κ. Μαλούτας τη δική του πρόταση, ο κ. Κουζιάκης τις δικές του προτάσεις, ενώ η συμπολίτευση τάχθηκε υπέρ των προτάσεων του Δημάρχου, οπότε το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr