Μεγάλο το ενδιαφέρον για το ιδίωμα στην ημερίδα της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις»

3 Min Read

Το Κοζανίτικο ιδίωμα είχε την τιμητική του στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Κοβεντάρειο από τη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις». Η προσέλευση του κόσμου απέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ντοπιολαλιά της Κοζάνης, που για χρόνια τώρα εκφράζει τις συνήθειες, τις χαρές και τις λύπες των ανθρώπων. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο επικεφαλής της Κίνησης Χάρης Κουζιάκης.

Η πρώτη συνεδρία ήταν αφιερωμένη στη μελέτη του ιδιώματος, στις προοπτικές, αλλά και στις ιδιαιτερότητές του. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Θεόδωρος Παπαγγελής, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ο οποίος μάλιστα έλκει μερικώς την καταγωγή του από την Κοζάνη. Ο κ. Παπαγγελής αναφέρθηκε στην αξία της γλώσσας και την υπεραξία της διαλέκτου. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κώστας Ντίνας, καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που ασχολήθηκε επί μακρόν με τη μελέτη του Κοζανίτικου ιδιώματος και αναφέρθηκε στη νέα εποχή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προοπτικές, ώστε το τοπικό με το εθνικό και το παγκόσμιο να συνυπάρξουν αρμονικά. Ο συγγραφέας Μιχάλης Πιτένης με αφετηρία το τελευταίο βιβλίο του «Γιαλάν Ντουνιάς» είπε χαρακτηριστικά πως «το ιδίωμα που γέννησε η ανάγκη έδωσε στους ήρωές μου τα μέσα που χρειαζόταν για να γίνουν αληθινοί κι έγινε οδηγός για να ταξιδέψει τους αναγνώστες στην εποχή». Τελευταίος ομιλητής της πρώτης συνεδρίας ήταν ο μουσικός Παναγιώτης Δημόπουλος που μίλησε για την μουσικότητα του Κοζανίτικου ιδιώματος, δίνοντας, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα μέσα από πολύ γνωστές φράσεις.

Στη δεύτερη συνεδρία το πρώτο λόγο είχε το ιδίωμα ως βίωμα. Η Ματίνα Τσικριτζή Μόμτσιου, συγγραφέας και συλλέκτρια λαογραφικού υλικού, μίλησε για τη δική της σχέση με το ιδίωμα, αλλά και τη σχέση του ιδιώματος με το θέατρο. Η δεύτερη ομιλήτρια, Ιωάννα Κωσταρέλλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στο ρόλο του τοπικού τύπου και πιο συγκεκριμένα του «Χρόνου» ως κιβωτού του πολιτισμικού αποθέματος του τόπου, αναπόσπαστο στοιχείο του οποίου είναι και το ιδίωμα. Η Φανή Φτάκα Τσικριτζή, εκπαιδευτικός, παρουσίασε λέξεις και φράσεις του ιδιώματος στην τοπική γαστρονομία της Κοζάνης, έτσι όπως τις κατέγραψε. Τέλος, ο Γιάννης Τσιομπάνος, ιστορικός και συλλέκτης τεκμηρίων, έκανε μέσω των φωτογραφιών ένα μικρό ιστορικό του Αγίου Νικολάου.

Το συντονισμό της πρώτης συνεδρίας είχε ο αρχισυντάκτης του «Χρόνου» Σωκράτης Μουτίδης, ενώ της δεύτερης ο δημοσιογράφος Γιάννης Νεβεσκιώτης.

Η εκδήλωση είχε και τα κεράσματά της, τα οποία έγιναν ανάρπαστα.

Μοιραστείτε την είδηση