Μια μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση από το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης
Μια μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση γεμάτη χιούμορ, φαντασία και συναίσθημα παρουσιάζει το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καθηγητών του Ωδείου. Με τη συμμετοχή της Μεγάλης Ορχήστρας, της Μικτής Χορωδίας και μιας εξαιρετικής ομάδας σολίστ και συντελεστών, «Το Μιούζικαλ της Πεντάρας» υπόσχεται να ταξιδέψει το κοινό στον κόσμο του μουσικού θεάτρου.
Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού και Βιβλιοθήκης, Γιάννης Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στην παράσταση χαρακτηρίζοντάς την «καθηλωτική», ενώ εξήρε την ποιότητα του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης. «Έχουμε ένα από τα καλύτερα ωδεία στη χώρα, τόσο σε επίπεδο δομής όσο και καλλιτεχνικής ποιότητας. Φέτος, η χρονιά ήταν λίγο δύσκολη λόγω των συγχωνεύσεων των Νομικών Προσώπων, όμως η νέα χρονιά θα μας βρει πιο δυνατούς, με δικό μας προϋπολογισμό που θα μας προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σε όλους τους τομείς», τόνισε, καλώντας παράλληλα το κοινό να «αγκαλιάσει» αυτή την προσπάθεια.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, Γιώργος Τζούκας, επεσήμανε πως πρόκειται για μια ξεχωριστή μουσικοθεατρική εμπειρία, η οποία συνδυάζει την ανατρεπτική σάτιρα και τη συγκίνηση με μια υψηλής αισθητικής καλλιτεχνική προσέγγιση. «Η κοινωνική κατάσταση επηρεάζει πάντα τις καλές τέχνες», τόνισε και πρόσθεσε: «Έχουμε καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να προσφέρουμε ένα σπουδαίο έργο για τις ημέρες των Χριστουγέννων». Όπως ανέφερε, όλα αυτά είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς η χορωδία και η ορχήστρα αποτελούν μαθήματα που προσφέρει το ωδείο και αποτελούν μια σπουδαία εμπειρία για τους συμμετέχοντες μαθητές και χορωδούς, οι οποίοι θα συμπράξουν με καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου, αποκομίζοντας γνώσεις, εμπειρίες και έμπνευση για τη συνέχεια της καλλιτεχνικής τους πορείας. «Το μιούζικαλ είναι μια μορφή τέχνης στην οποία συμβάλλουν πολλές μορφές τέχνης ταυτόχρονα», κατέληξε.
Η υπόθεση της παράστασης αφορά έναν διευθυντή Όπερας σε μια φανταστική χώρα, όπου η τέχνη προσπαθεί να επιβιώσει. Αυτός επιχειρεί να ανεβάσει μια πρωτοποριακή παραγωγή, χρησιμοποιώντας στοιχεία από όπερα, οπερέτα και καμπαρέ. Δημιουργεί μια ευρηματική μουσικοθεατρική «συμφωνία», η οποία συνδυάζει το κλασικό με το σύγχρονο, από τον Μπετόβεν έως τον Κουρτ Βάιλ. Μέσα από χιούμορ και φαντασία, η παράσταση σατιρίζει την καθημερινότητα, κάνοντάς την να συνδυαστεί με την καλλιτεχνική δημιουργία, αναδεικνύοντας την ως καθρέφτη της εποχής μας.
Η δημιουργική ομάδα της παράστασης περιλαμβάνει κορυφαίους συντελεστές. Ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση έχει ο Χρήστος Κτιστάκης, τα κείμενα και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Λαμπρούλης, ενώ η συμμετοχή διακεκριμένων σολίστ, όπως οι Γιώργος Τζιουβάρας, Anila Teli και Δώρα Τανή, ενισχύει την παράσταση. Τα σκηνικά και τα κοστούμια φέρουν την υπογραφή του Γιώργου Λεπίδα, ενώ η επιμέλεια παραγωγής είναι του Γιώργου Τζούκα.
Ο μαέστρος των μουσικών συνόλων του ωδείου, Χρήστος Κτιστάκης, ανέφερε ότι το έργο είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά πριν 14 χρόνια στη Λάρισα και η δημιουργία του ήταν αποτέλεσμα μιας πολιτικής συγκυρίας που βίωσε η Ελλάδα το 2010. «Ήταν μια προσπάθεια να παρουσιαστεί με μουσικό και λυρικό τρόπο ό,τι μπορεί να βιώσει ένας καλλιτέχνης σε αυτή τη χώρα», σημείωσε. Το «Μιούζικαλ της Πεντάρας» είχε παραμείνει στο «σεντούκι» για πολλά χρόνια, καθώς είναι ένα πολύ απαιτητικό έργο και πρόκληση για κάθε μουσικό σύνολο, τόσο για την ορχήστρα όσο και για τη χορωδία.
Όπως ανέφερε ο κ. Κτιστάκης, η χορωδία σε πολλά σημεία λειτουργεί ως μουσικό όργανο στα χέρια του μαέστρου. «Η πρόκληση, σε συνδυασμό με το σύντομο χρονικό διάστημα για τις πρόβες, αφού αρχίσαμε τον Οκτώβριο, απέδειξε ότι τα μουσικά μας σύνολα διαθέτουν τις ικανότητες να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες μουσικές σελίδες». Όπως υπογράμμισε, το κοινό που θα παρακολουθήσει την παράσταση θα ονειρευτεί, θα προβληματιστεί και η παράσταση θα του μείνει αξέχαστη.
Ο συγγραφέας των κειμένων και σκηνοθέτης, Κώστας Λαμπρούλης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της παράστασης για την πόλη της Κοζάνης, επισημαίνοντας την αγάπη που δείχνει η πόλη για το θέατρο, τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα. «Η Κοζάνη είναι μια πόλη που αγαπά τις τέχνες και παράγει πολιτισμό, και για εμάς αυτή η αγάπη είναι κινητήριος δύναμη για να δημιουργούμε και να συνεργαζόμαστε με τα μουσικά σύνολα και τους ανθρώπους της», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λαμπρούλης τόνισε την εξαιρετική συνεργασία του με τα μουσικά σύνολα της πόλης, επισημαίνοντας τη θετική ενέργεια και τη διάθεση των συμμετεχόντων να δημιουργήσουν. «Το κείμενο διασκεδάζει την ιδέα ότι η τέχνη, ακόμα και στους πιο χαλεπούς καιρούς, ενδυναμώνει μέσα από τη θέλησή μας να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να εκφραστούμε και να ανοίξουμε αισιόδοξα μονοπάτια μέσα από τη σύμπραξή μας», υπογράμμισε. Κατέληξε, λέγοντας πως η παράσταση θα προκαλέσει στο κοινό συναισθήματα χαράς και συγκίνησης, ενώ θα το «πλημμυρίσει» με εξαιρετικές μουσικές που θα του μείνουν αξέχαστες.
Ο τενόρος Γιώργος Τζιουβάρας, υπογράμμισε πως η παράσταση αποτελεί για εκείνον «ένα ορόσημο στην καριέρα» του, χαρακτηρίζοντας την «αριστουργηματική». «Είναι ένα έργο που, εκτός από το ότι είναι καθρέφτης της εποχής μας, μπορεί να αναδείξει τα πλούσια ταλέντα των συμμετεχόντων. Στην Κοζάνη υπάρχουν πάρα πολλά ταλέντα και η μόνη ελπίδα για να πάει μπροστά ένας τόπος είναι να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά που έχουν πραγματικά ταλέντο, να μπορέσουν να βγάλουν το καλλιτεχνικό τους “είναι” προς τα έξω», τόνισε. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παράσταση θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στο κοινό, προκαλώντας συγκίνηση και χαρά, ενώ θα αναδείξει την καλλιτεχνική αξία των συμμετεχόντων.
Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου 2024, στις 20:00, στην Αίθουσα Τέχνης Δήμου Κοζάνης. Τα εισιτήρια κοστίζουν 12€ (γενική είσοδος) και 10€ (μαθητικό, φοιτητικό, ΑμεΑ), ενώ η προπώληση γίνεται στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης. Η παράσταση υπόσχεται μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία, φέρνοντας κοντά τη μουσική, το θέατρο και την κοινωνική σάτιρα, ενώ αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr