Ν. Σαριαννίδης: Εξωστρέφεια σημαίνει για μας επιβίωση
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι μέσα στα τέσσερα πρώτα ακριτικά πανεπιστήμια που κατέθεσαν προτάσεις στο υπουργείο Παιδείας για συνεργασία με ξένα ΑΕΙ. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών (δύο προτάσεις), Οικονομικών Επιστημών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
«Για εμάς, διεθνοποίηση σημαίνει επιβίωση», υπογράμμισε, μιλώντας στην «Καθημερινή», ο αρμόδιος αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Νικόλαος Σαριαννίδης, ο οποίος σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ της ίδια εφημερίδας ανέφερε ««Αλλά η προσπάθεια αξίζει. Γνωρίζουμε ότι γεωγραφικά είμαστε αδύναμοι. Είμαστε στη Δυτική Μακεδονία. Έτσι έχουμε θέσει ως προτεραιότητα τη διεθνοποίηση και κινούμαστε σε αυτό τον στόχο θεσμικά. Η λειτουργία κοινών μεταπτυχιακών με ξένα ΑΕΙ όπως το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, σε καινοτόμα αντικείμενα που αφορούν την περιοχή, όπως το μεταπτυχιακό πάνω στις τεχνολογίες και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, θα δώσει μια άλλη δυναμική στο ίδρυμα, που βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη γωνιά της Ελλάδας».
Η προθεσμία που είχαν τα ελληνικά ΑΕΙ για να καταθέσουν προτάσεις «για οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (joint master ή dual master) με διακεκριμένα ξένα πανεπιστήμια σε νέα αντικείμενα που δεν είναι σήμερα διαθέσιμα, και στη δημιουργία νέων επιστημονικών κατευθύνσεων που θα είναι πλέον στη διάθεση των υποψηφίων» όπως ορίζει η προκήρυξη του έργου «Πανεπιστήμια Αριστείας», με συνολική χρηματοδότηση 62 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έληξε πριν μερικές ημέρες.
Τα τέσσερα ακριτικά πανεπιστήμια, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Δυτικής Μακεδονίας και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) στην Κρήτη, κατέθεσαν συνολικά 28 προτάσεις, για συνεργασία με 42 πανεπιστήμια. Μεταξύ αυτών είναι η Σορβόννη και το Κολούμπια (προτάσεις του Δημοκρίτειου Θράκης), το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), το Paris 8 και το Πανεπιστήμιο «Μαρτίν Λούθερ» του Χάλε-Βιτεμβέργης (από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου).
Με πληροφορίες από την «Καθημερινή»