Το έργο «DEMANDS» ανοίγει νέους δρόμους κατάρτισης και απασχόλησης
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συνεχίζει να αναδεικνύεται ως πυλώνας ανάπτυξης στην περιοχή, μέσα από το έργο «DEMANDS», το οποίο στοχεύει στην κατάρτιση εργαζομένων και ανέργων σε δεξιότητες διαπολιτισμικής επικοινωνίας. Το έργο ενισχύει τις προοπτικές απασχόλησης στην πράσινη οικονομία και στη διεθνοποιημένη αγορά εργασίας, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαχείριση των κοινωνικών και επαγγελματικών προκλήσεων που προκύπτουν από τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Μέσω της παροχής σημαντικών εργαλείων επαγγελματικής ανάπτυξης, το έργο υποστηρίζει την ενσωμάτωση ατόμων που κινδυνεύουν να παραμείνουν σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας.
Σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για τη Δυτική Μακεδονία, που αντιμετωπίζει τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης, ανάμεσα τους η ανεργία και η δημογραφική συρρίκνωση, το Πανεπιστήμιο διαδραματίζει καίριο ρόλο. Το έργο, το οποίο συντονίζει ο κ. Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης, έχει στόχο τη μείωση της ανεργίας, την ανάπτυξη νέων υποδομών και επιχειρήσεων, και τη συγκράτηση του πληθυσμού στην περιοχή. Με την κατάρτιση ενηλίκων με χαμηλά προσόντα σε δεξιότητες διαπολιτισμικής επικοινωνίας, το Πανεπιστήμιο προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία για την ένταξή τους στην παγκόσμια αγορά εργασίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.
Η κατάρτιση και επανακατάρτιση του προσωπικού για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων που απαιτεί η σύγχρονη αγορά εργασίας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την επιτυχή και δίκαιη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η πρόκληση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν η αναβάθμιση δεξιοτήτων αφορά εργαζόμενους και ανέργους χαμηλής εξειδίκευσης, ειδικά εκείνους που προέρχονται από τη βιομηχανία του λιγνίτη. Η διεθνοποιημένη αγορά εργασίας απαιτεί από τους εργαζόμενους να διαθέτουν οριζόντιες δεξιότητες, όπως αυτές της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, που θα τους επιτρέψουν να εργαστούν αποδοτικά και αρμονικά σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα.
Μια ιδιαίτερη στόχευση του έργου αφορά άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, όπου εντοπίζεται ένα σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιαννίδη. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, κυρίως τεχνικοί, που έχουν εξειδίκευση σε ένα μόνο αντικείμενο. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο να τους εντάξουμε στο νέο οικοσύστημα, παρέχοντάς τους επιπλέον δεξιότητες. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα μπορούν να βρουν ξανά εργασία, αλλά και να δημιουργήσουν τη δική τους παραγωγική και βιώσιμη επιχείρηση στην περιοχή», τόνισε ο ίδιος.
Το έργο «DEMANDS», που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+, συνεργάζεται με πέντε εταίρους από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία, και επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας Ανοιχτής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας. Η πλατφόρμα αυτή θα παρέχει δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για εργαζόμενους και ανέργους κατά τη διάρκεια των τριών ετών υλοποίησης του προγράμματος, ενώ απώτερος σκοπός είναι να παραμείνει ανοιχτή επ’ αόριστον, ώστε να διασυνδεθεί με άλλες σχετικές πρωτοβουλίες. «Στόχος είναι η πλατφόρμα να παραμείνει ανοιχτή και να τροφοδοτείται συνεχώς με καλές πρακτικές, success stories και με τρόπους που κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τον ευαίσθητο πληθυσμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιαννίδης. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη εργαλείων για την αξιολόγηση και πιστοποίηση των αποκτηθέντων δεξιοτήτων, ενισχύοντας την απασχολησιμότητα των συμμετεχόντων. «Η κοινοπραξία έχει πολύ σημαντικούς εταίρους που είναι πρωταγωνιστές. Έχουμε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν και η συνταγή είναι επιτυχημένη», πρόσθεσε.
Το έργο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση ενός καίριου προβλήματος της εποχής, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία: την επανεκπαίδευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων. Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιαννίδης, «Η αναβάθμιση δεξιοτήτων σημαίνει πως κρατάμε το αντικείμενο της εργασίας μας και αποκτούμε νέες δεξιότητες πάνω σε αυτό, ενώ η επανεκπαίδευση σημαίνει ότι αλλάζουμε αντικείμενο. Αυτές οι έννοιες είναι πλέον πολύ βασικές, καθώς οι τεράστιες αλλαγές στην τεχνολογία και η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή απαιτούν ένα νέο μοντέλο εργασίας».
Η πρόκληση, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να γίνει η διαδικασία αυτή φιλική και κατανοητή για τους ανθρώπους της περιοχής. «Πρέπει να μοντελοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές στον πληθυσμό, να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά και να τους εκπαιδεύσουμε ώστε να ανταποκριθούν σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις», σημείωσε.
Το πλαίσιο του έργου περιλαμβάνει μια σειρά καινοτόμων εργαλείων, όπως εργαλεία εκμάθησης, ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων, τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και εργαλεία διασύνδεσης των εργασιακών αναγκών της περιοχής με το εκπαιδευτικό υλικό. «Θα προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε κομμάτια που αφορούν την ευφυή διασύνδεση ευαίσθητων ομάδων, όπως οι άνεργοι, με τις παραγωγικές μονάδες», εξήγησε ο καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης. «Θα μιλήσουμε και θα φέρουμε σε επαφή εταιρείες που δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με ανθρώπους που αναζητούν εργασία».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιαννίδη, ένα από τα σημαντικά οράματα του έργου είναι η δημιουργία ενός κέντρου δεξιοτήτων που θα παρέχει μετεκπαίδευση, καλύπτοντας ένα εύρος επιπέδων, από το τεχνικό ως το ανώτατο. Ένα τέτοιο κέντρο θα μπορούσε όχι μόνο να αποτρέψει τη φυγή ανθρώπινου δυναμικού από την περιοχή, αλλά και να προσελκύσει νέο πληθυσμό. «Χρειαζόμαστε περισσότερους πληροφορικούς, περισσότερους μηχανικούς και περιβαλλοντολόγους, καθώς αυτές οι ειδικότητες έχουν πλέον ευρύ φάσμα εφαρμογών», σημείωσε.
Το έργο «DEMANDS» δεν περιορίζεται μόνο στη Δυτική Μακεδονία. Υπάρχει η προοπτική επέκτασής του σε περιοχές εντός και εκτός Ελλάδας που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στην ενεργειακή μετάβαση, όπως η Μεγαλόπολη, το Κόσοβο, η Γαλλία και η Ισπανία.
Κλείνοντας, ο κ. Σαρηγιαννίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συμβολή του Πανεπιστημίου στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι το Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να αποτελεί όχημα καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία. Βασικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, να προσελκύσουμε περισσότερους φοιτητές, να φέρουμε ακόμα περισσότερα αναπτυξιακά έργα και να ενισχύσουμε τη διεθνοποίηση του ιδρύματος, με ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και διδάκτορες που θα συνεργάζονται με πανεπιστήμια και εταιρείες του εξωτερικού», υπογράμμισε.
Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην ανάπτυξη
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει αποδείξει επανειλημμένα την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, ακόμα και σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων. Με τις διακρίσεις του προσωπικού και των φοιτητών του, καθώς και τις στρατηγικές συνεργασίες του με διεθνείς εταίρους, καθιερώνεται ως πυλώνας ανάπτυξης στην περιοχή, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις σε τομείς όπως η επαγγελματική εκπαίδευση και η διαχείριση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.
Τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά, με σημαντική πρόοδο στους τομείς της έρευνας, της διεύρυνσης των ειδικοτήτων που καλύπτει, και του επιπέδου κατάρτισης των φοιτητών του. Η συμβολή του δεν περιορίζεται μόνο στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση καθώς επεκτείνεται σε έργα που προσφέρουν πρακτικά εργαλεία, βοηθώντας τις τοπικές κοινότητες να προσαρμοστούν στη νέα οικονομία. Με την ανάπτυξη δεξιοτήτων που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του μέλλοντος, το Πανεπιστήμιο αποτελεί κινητήριο δύναμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Το έργο «DEMANDS» είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσήλωσης. Μέσα από τη στήριξη της κοινωνίας και την προετοιμασία των πολιτών για τις μελλοντικές επαγγελματικές προκλήσεις, το Πανεπιστήμιο ενισχύει τις δεξιότητές τους και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, δείχνοντας το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο και αισιόδοξο μέλλον.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr