Συλλαλητήριο και είσοδος τρακτέρ στην Πτολεμαΐδα κατά της νέας ΚΑΠ
Με τα τρακτέρ τους έτοιμα να μπουν στην πόλη, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν. Στο πλαίσιο των αποφάσεων τους για δυναμικές κινητοποιήσεις, διοργανώνουν συλλαλητήριο την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, στις 17:00, στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, προκειμένου να αναδείξουν το αίτημά τους για επιβίωση.
Όπως τονίζουν, οι πολιτικές της κυβέρνησης τους ωθούν εκτός παραγωγής, ενώ παράλληλα ζητούν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, των φορέων και των σωματείων, υπογραμμίζοντας ότι τα αιτήματά τους δεν αφορούν μόνο τους ίδιους, αλλά και το σύνολο των πολιτών, καθώς σχετίζονται με την παραγωγή ποιοτικών και προσιτών προϊόντων.
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν ανυποχώρητοι, συντονίζοντας τη δράση τους σε πανελλαδικό επίπεδο και απαιτώντας από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Μεταξύ αυτών, ζητούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, λόγω της μειωμένης παραγωγής που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες. Ειδικότερα, απαιτούν αποζημιώσεις για τα μήλα, ροδάκινα, κεράσια, αμπέλια και αμύγδαλα που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και ενίσχυση για τις καλλιέργειες καλαμποκιού, σιτηρών, βιομηχανικών φασολιών και αρακά που υπέστησαν ζημιές από τους καύσωνες. Παράλληλα, ζητούν αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους που υπέστησαν οικονομικές απώλειες λόγω ζωονόσων και των περιορισμών στην εκμετάλλευση των ζώων τους.
Ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω της χορήγησης αφορολόγητου πετρελαίου στην αντλία, της τιμολόγησης του ρεύματος στα επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα με ταυτόχρονη κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καθώς και επιδοτήσεων στα μέσα παραγωγής, τα εφόδια και τις ζωοτροφές. Ζητούν επίσης την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ανάγκη για κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα αξιοπρεπές εισόδημα για τους παραγωγούς και προσιτές τιμές για τους καταναλωτές. Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι είναι οι μόνοι που πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς να καθορίζουν οι ίδιοι την τιμή, ενώ πολλές φορές αναγκάζονται να πωλούν κάτω του κόστους παραγωγής.
Ζητούν επίσης την προστασία από φυσικές καταστροφές, με έργα υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει το σύνολο της παραγωγής και του κεφαλαίου από κάθε είδους φυσική καταστροφή και ασθένεια, με κάλυψη στο εκατό τοις εκατό. Παράλληλα, απαιτούν την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν ήδη δηλωθεί.
Επιπλέον, ζητούν την καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλα τα προϊόντα που είχαν μειωμένη παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών και ασθενειών, καθώς και την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το καλαμπόκι σε όλους τους παραγωγούς, ανεξαρτήτως περιοχής.
Τέλος, διεκδικούν τη στήριξη των μικρών κτηνοτρόφων, ώστε να διασφαλιστεί το απαραίτητο εργατικό δυναμικό, όπως ισχύει και για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους.
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας δυναμικά τα δικαιώματά τους.