Ζητά κοινή ατζέντα συζήτησης με τον Πρωθυπουργό για τα προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας
«Πολιτικές δεσμεύσεις και όχι υποσχέσεις από υπηρεσιακά στελέχη» ζητά η επικεφαλής της παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γεωργία Ζεμπιλιάδου, μετά από το ναυάγιο της επένδυσης Sunlight που τελικά δεν εγκαταστάθηκε στην περιοχή αλλά και μετά την ενημέρωση για την πορεία του ΣΔΑΜ από την Ειδική Υπηρεσία και την ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κοζάνη, η κ. Ζεμπιλιάδου θέλησε να μεταφέρει στους πολίτες της περιοχής όσα δεν είπε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου από την οποία αποχώρησε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί τόσο ο Διοικητής της ΕΥΔΑΜ όσο και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΜΕΤΑΒΑΣΗ έφυγαν αμέσως μετά τις εισηγήσεις τους, χωρίς να ακούσουν τις τοποθετήσεις των παρατάξεων.
«Ο τρόπος που εξελίχθηκε η πρώτη διαδικασία ήταν, επιεικώς προσβλητικός για το θεσμό του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Καλλίρης και η κα. Γκαράνη ήρθαν έκαναν μια συνοπτική, αποσπασματική και ελλιπή ενημέρωση, απάντησαν επιλεκτικά σε κάποιες ερωτήσεις και εξαφανίστηκαν. Ούτε καν, για λόγους τακτ, τους επικεφαλής των παρατάξεων δεν κάθισαν να ακούσουν. Ήλθαν, είπαν, άκουσαν ελάχιστα… και απήλθαν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Ζεμπιλιάδου.
Η ίδια εξέφρασε την έντονη αμφιβολία και αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν οι παραπάνω φορείς αλλά και ο Περιφερειάρχης στον απολογισμό του και αναρωτήθηκε αν «συμβαίνουν όλα αυτά στον τόπο μας, υπάρχει αυτή η επενδυτική κοσμογονία και δεν το αντιληφθήκαμε;».
Η κ. Ζεμπιλιάδου κατηγόρησε τόσο την Κυβέρνηση όσο και την Περιφερειακή Αρχή πως δεν αξιοποίησαν επαρκώς όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις και ενισχύσεις για να πείσουν μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να χαθούν οι πολυπόθητες 3000 θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν και θα έδιναν μια «ανάσα».
«Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι πίσω από το «ναυάγιο» της επένδυσης της Sunight; Ο Διευθύνων Σύμβουλος αναφέρθηκε στις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις της Περιφέρειας, οι οποίες άργησαν σχεδόν δύο χρόνια, ενώ οι καθυστερήσεις σε άλλες χώρες ήταν ελάχιστες. Επιπλέον, το απαραίτητο κίνητρο του 60% για τις μεγάλες, του 70% για μεσαίες και του 80% για τις μικρές επενδύσεις, που είχε εξαγγελθεί πριν από πέντε χρόνια, ουδέποτε εφαρμόστηκε στην περιοχή μας. Αντί του έως 80%, το ποσοστό ενίσχυσης για την επένδυση της «B&T Composites» ήταν μόλις 40% και αντί του 60% στην περίπτωση της Sunlight, μόνο 20%. Και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει χρηματοδότηση από 60% μέχρι 80%, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε ποτέ αυτή την ευκαιρία στον κύριο Πυλώνα για Επενδύσεις του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης. Αυτό το κίνητρο του 60% – 80% είτε ως καθαρής επιχορήγησης από οποιοδήποτε Ταμείο (πχ Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ κλπ), σε συνδυασμό με τη δανειακή στήριξη του INVEST EU του Πυλώνα 2, που θα μπορούσε να στηρίξει τους επενδυτές και να μειώσει τον κίνδυνο για επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπως οι πράσινες καινοτόμες επενδύσεις, δεν δόθηκε ποτέ στην περιοχή μας, γι΄ αυτό και οι επενδυτές αποχώρησαν» τόνισε η κ. Ζεμπιλιάδου.
Όσον αφορά στις ευθύνες που επιρρίπτει στον Περιφερειάρχη, αναφέρει πως δεν διεκδίκησε επαρκώς και με αποφασιστικότητα αυτά που έπρεπε (επενδύσεις, υποδομές κλπ) και τον καλεί να αναλάβει να συναποφασιστεί μια ατζέντα για τα θέματα της περιοχής, προκειμένου να συζητηθούν με τον Πρωθυπουργό όταν θα επισκεφθεί την περιοχή. «Η παρακολούθηση του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης στο σύνολο των 5 δις και η απόδοση του στην περιοχή πολιτικά, είναι ευθύνη πρώτιστα της Κυβέρνησης και συνακόλουθα του Περιφερειάρχη, στο βαθμό που αποδέχεται τις επιλογές της» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» ζήτησε την διεκδίκηση ενεργειακού χώρου 1 GW για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας, την επαναξέταση της θέσπισης Ρήτρας Μετάβασης για την περιοχή και την εφαρμογή του μέγιστου ποσοστού επιχορήγησης και δανειακής διευκόλυνσης για τις μεγάλες επενδύσεις και επαναφορά του Μετρου 4.7 που αφορά στο INVEST EU που καταργήθηκε το 2023 με την τροποποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης (τροποποίηση της Εκτελεστικής Απόφασης του 2021) και τροφοδοτούσε τον 2ο Πυλώνα του Μηχανισμού «και αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες των επενδυτικών ναυαγίων», κατέληξε η κ. Ζεμπιλιάδου.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr