Εμείς παρουσιάζουμε με “ονοματεπώνυμα” 650 επιχειρήσεις που εγκαθίστανται ή συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους στην Κοζάνη, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει τίποτα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καλλιόπης Βέττα με θέμα «Να δοθούν εξηγήσεις για την οικονομική στασιμότητα και τη ματαίωση επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία».
Μιλώντας για την πρόοδο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι τρέχει με γοργά βήματα ενώ το προηγούμενο, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε «αδικαιολόγητα» τη χαμηλότερη απορρόφηση της Ευρώπης. Σήμερα, προσέθεσε, στη Δυτική Μακεδονία δραστηριοποιούνται 20.981 επιχειρήσεις, ενώ το 2019 ήταν 18.639 επιχειρήσεις, δηλαδή αύξηση 12,6%. Επίσης, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης στη Δυτική Μακεδονία ήταν 29.873 τον Δεκέμβριο, ενώ το 2019 ήταν 26.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή αύξηση 15%. Όσο για την ανεργία, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι μειώθηκε από το 23,8% το τρίτο τρίμηνο του 2019 στο 11,1% το τρίτο τρίμηνο του 2024, ενώ και ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 11% από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2024.
Για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είπε ότι έχει προσκλήσεις 56% και «θεωρούμε ότι φέτος θα φτάσει στο 70%. Έχει εντάξεις 42% και νομικές δεσμεύσεις 28%». «Είναι, λοιπόν, ένα πρόγραμμα το οποίο τρέχει με μεγάλη ταχύτητα» σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.
Ειδικότερα για την Κοζάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια μόνο για τα φωτοβολταϊκά, όπως είπε η ερωτώσα βουλευτής. «Καταθέτω 650 αιτήσεις, εγκρίσεις και επενδύσεις που δεν είναι φωτοβολταϊκά. Αυτές πρόκειται να γίνουνε στην Κοζάνη με ονοματεπώνυμο και τα καταθέτω. Μπορείτε να δείτε εκεί τους συμπολίτες σας. Θα αναγνωρίσετε ονόματα και επιχειρήσεις, και δραστηριότητες» είπε ο κ. Παπαθανάσης και συνέχισε: «Έχουμε 192 έργα με 391 θέσεις εργασίας από τις μικρές πολύ μικρές επιχειρήσεις προϋπολογισμού 16,5 εκατομμύρια ευρώ, όπου το κράτος επιδοτεί 11,5 εκατομμύρια. Είναι υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που θέλουν να επεκτείνουν το επενδυτικό το σχέδιο σε μία διαφορετική κι άλλη δραστηριότητα, που ιδρύονται για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην Κοζάνη: 113 επιχειρήσεις, με συνολικό αριθμό θέσεων εργασίας 220 θέσεις εργασίας. Συνολικά, δηλαδή, 305 επιχειρήσεις με 611 θέσεις εργασίας, σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».
Για τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια, τα οποία δεν υπάγονται στο “ντεμίνιμις”, και υπάγονται στον γενικό απαλλακτικό κανονισμό, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι έχουμε υφιστάμενες μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις, 15 στην Κοζάνη, με συνολικές επενδύσεις 52 εκατομμύρια ευρώ, που επιδοτούνται από το κράτος με 35 εκατομμύρια ευρώ, που δημιουργούν επιπρόσθετα 355 θέσεις εργασίας, και ίδρυση νέων επιχειρήσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στην Κοζάνη, 20 επιχειρήσεων, με 414 θέσεις. Αυτές είναι θέσεις οι οποίες δημιουργούνται με το πρόγραμμα της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός κατέθεσε τις μεγάλες επιχειρήσεις, που «δημιουργούν συνολικά 360 θέσεις εργασίας, δημιουργώντας ένα πλέγμα αναπτυξιακό, διότι, έτσι έρχεται η ανάπτυξη». Αν σας ρωτούσα, είπε, απευθυνόμενος στην κυρία Βέττα, «εάν πήρατε ένα τετραγωνικό μέτρο από την ΔΕΗ, κατά τη διακυβέρνηση σας, προφανώς δεν θα είχατε να μας το καταθέσετε». «Εμείς σας λέμε και αυτή τη στιγμή από τα 95.000 στρέμματα ήδη έχουμε παραλάβει 55.000 στρέμματα και συνεχίζουμε έτσι ώστε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας, δηλαδή να διαθέσουμε αυτά τα στρέμματα, για να μπορέσουν να έρθουν και να επενδύσουν επιχειρήσεις δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Δεν έχετε να μας επιδείξετε τίποτα, κι εμείς καταθέτουμε με ονοματεπώνυμο επιχειρήσεις και συμπολίτες σας, που τους γνωρίζετε, και που έχουν ήδη ξεκινήσει δραστηριότητα» είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, και σε σχετική αναφορά της κυρίας Βέττα για την εταιρεία Sunlight, είπε ότι «η εταιρεία έχει λάβει ήδη στήριξη από το ΕΣΠΑ και θα δημιουργήσει μία δραστηριότητα σε μία διαφορετική περιοχή. Για την συγκεκριμένη περιοχή, όμως, επειδή πήρε την αρχική χρηματοδότηση από την Ευρώπη, επέλεξε να μην προχωρήσει. Έρχονται όμως άλλες εταιρείες που σας κατέθεσα εδώ, έτσι ώστε να δημιουργήσουν αυτές τις νέες θέσεις εργασίας».
Από την πλευρά της, η κυρία Βέττα, είπε ότι για άλλη μια φορά, «όταν στριμώχνεται η κυβέρνηση, καταφεύγει στο επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα» και συνέχισε: «Πάτε δέκα χρόνια πίσω, ενώ κυβερνάτε έξι χρόνια πια, και εσείς ασχοληθήκατε και εξαγγείλατε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Τότε, δεν είχαμε βίαιη απολιγνιτοποίηση, παρόλ’ αυτά είχαμε φτιάξει το Πράσινο Ταμείο το 2018, όταν εξελισσόταν αυτή η διαδικασία, αλλά όχι βίαια. Και βέβαια, είχαμε τη διαβούλευση με φορείς, κάτι που δεν κάνατε εσείς. Επίσης, είχαμε και τη δέσμευση των πόρων του ΕΛΑΠΕ. Όλα αυτά είναι λίγα πράγματα. Πάντα καταφεύγετε εκεί, για μία χρεοκοπία που φέρατε εσείς στη χώρα -δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ- και ασχολείστε πάλι με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως είπε, έξι χρόνια μετά έρχεστε και μας λέτε ότι θα φτιάξετε ένα μηχανισμό υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στην Δυτική Μακεδονία: «Από τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που λέγατε, από τα 7,5 δισεκατομμύρια μαζί με την μόχλευση, έχουν εκταμιευθεί μόνο 40 εκατομμύρια. Και αυτά αφορούν στη συντριπτική τους πληροφορία τεχνική βοήθεια, επικοινωνιακό έργο, πληρωμή ενδιάμεσους φορείς. Ενώ σε πραγματικά χρήματα, στην περιοχή ήρθαν μόνο 18.000 ευρώ», είπε η κυρία Βέττα και προσέθεσε: Σήμερα, τον Φλεβάρη του 2025, από τις 16 εμβληματικές επενδύσεις που είχε ανακοινώσει ο κ. Χατζηδάκης, δεν έχει υλοποιηθεί, παρά μόνο μία».