Βέττα: Η απολιγνιτοποίηση ήταν βίαιη και άδικη

2 Min Read

Εποικοδομητική χαρακτήρισε την συμμετοχή της στο Πολιτικό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

Στη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Καλλιόπη Βέττα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις αρνητικές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή. Όπως τόνισε, πέντε και πλέον χρόνια μετά την εφαρμογή της πολιτικής απολιγνιτοποίησης, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά αρνητικά, τόσο στους ποσοτικούς όσο και στους ποιοτικούς δείκτες ανάπτυξης.

«Η φυγή του πληθυσμού, η αύξηση της ανεργίας και ο οικονομικός μαρασμός είναι η πραγματικότητα που βιώνει η περιοχή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας ότι η απολιγνιτοποίηση έγινε χωρίς σχέδιο και με βιασύνη, παραγνωρίζοντας βασικές παραμέτρους της μετάβασης. Σύμφωνα με την ίδια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αυξήθηκαν, αλλά χωρίς ένα σαφές χωροταξικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την έλλειψη ουσιαστικών ωφελειών για τους καταναλωτές.

Η κ. Βέττα άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, με ποσοστό εξάρτησης 87%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται γύρω στο 60%. «Η απολιγνιτοποίηση, στην πραγματικότητα, έγινε για να μπει το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα, αφήνοντας τη Δυτική Μακεδονία χωρίς βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις», υποστήριξε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σημειώθηκε έντονος διάλογος με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Στάθη Κωνσταντινίδη. Όπως ανέφερε η κ. Βέττα, τον ρώτησε εάν είναι ικανοποιημένος από την πορεία της απολιγνιτοποίησης και την κατάσταση στην περιοχή. «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι όλα γίνονται σωστά, όμως η πραγματικότητα την διαψεύδει καθημερινά. Οι επενδύσεις που υποσχέθηκαν δεν έχουν υλοποιηθεί, το Master Plan έχει εγκαταλειφθεί και τα χρήματα που προορίζονταν για τη μετάβαση δεν έχουν απορροφηθεί όπως έπρεπε», επισήμανε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε σε ενότητα και δράση πέρα από κομματικές γραμμές, ζητώντας συντονισμένη πίεση προς την Αθήνα για ουσιαστική στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας. «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδρανείς την υποβάθμιση της περιοχής μας. Χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο, επενδύσεις και πραγματική μέριμνα για την απασχόληση και την ανάπτυξη», κατέληξε.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση