Όλα όσα έγιναν στην πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου
Περίπου έξι ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας που ξεκίνησε στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης, χαρακτήρισε εξαιρετικά παραγωγική τη συνεδρίαση, τονίζοντας πως υπήρξε κλίμα συνεργασίας και δημιουργικότητας χωρίς κομματικές αντιπαραθέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση που διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες, επέτρεψε στους συμμετέχοντες να καταθέσουν προτάσεις και να διαμορφώσουν κοινά συμπεράσματα, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές διεκδικήσεις της Περιφέρειας. «Ο λόγος δόθηκε σε όλους και το αποτέλεσμα ήταν μια ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση. Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν θα καταγραφούν και θα εξεταστεί ο τρόπος προώθησής τους, πάντα εντός του θεσμικού πλαισίου», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.
Προτεραιότητα στους εργαζόμενους και την υγεία
Ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν ήταν το μέλλον των εργαζομένων στις εργολαβικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη ΔΕΗ. Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως ήδη έχουν γίνει επαφές με την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και τον διοικητή της ΔΥΠΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ομαλή μεταβατική περίοδος για τους εργαζομένους που θα βρεθούν εκτός εργασίας. «Οι πρώτοι που επηρεάζονται είναι οι εργαζόμενοι στη Μελίτη, ακολουθούν αυτοί στον Άγιο Δημήτριο και έπειτα στην Πτολεμαΐδα V», διευκρίνισε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην επικαιροποίηση του Υγειονομικού Χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας, έργο που, όπως είπε, προχωρά με τη συνεργασία ειδικών και την αποδοχή όλων των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση. «Προχωράμε στο επόμενο στάδιο, που είναι η ενημέρωση των ιατρικών συλλόγων, ώστε να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας», ανέφερε.
Στήριξη στο Πανεπιστήμιο και τις νέες τεχνολογίες
Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε τη σημασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη μετάβαση της περιοχής, τονίζοντας ότι αποτελεί «πυλώνα ανάπτυξης και καινοτομίας». Κατά την διάρκεια του Συμβουλίου, ο Πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης παρουσίασε τα ξενόγλωσσα τμήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και τα έργα υποδομής όπως το Data Center και το Κέντρο Καινοτομίας. «Υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη στελέχωση και στήριξη του Πανεπιστημίου, καθώς και για ανάπτυξη φοιτητικών ξενώνων σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας», είπε.
Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης: Συνένωση απόψεων για μια κοινή στρατηγική
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη διασφάλισης επιπλέον πόρων και μέτρων για τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας λόγω της ενεργειακής μετάβασης. «Ο κ. Κουκουλόπουλος την αποκαλεί ‘Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης’, εγώ την ονομάζω ‘Ρήτρα Απολιγνιτοποίησης’. Το σημαντικό δεν είναι η ονομασία, αλλά η ουσία: πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Περιφέρειά μας θα συμπεριλαμβάνεται σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις εθνικές πολιτικές, ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος», τόνισε.
«Χρειαζόμαστε έναν κοινό δρόμο»
Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας υπογράμμισε πως η συνεδρίαση απέδειξε ότι υπάρχει κοινός τόπος για τις βασικές διεκδικήσεις της περιοχής, γεγονός που, όπως είπε, δημιουργεί ελπίδες για πιο αποτελεσματική πίεση προς την κεντρική κυβέρνηση. «Δεν συζητήσαμε απλώς, αλλά διαμορφώσαμε μια ενιαία προσέγγιση. Τώρα είναι η στιγμή να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις», κατέληξε.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11 το πρωί του Σαββάτου κεκλεισμένων των θυρών. Στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη της διαδικαίας, υπογράμμισε πως το Συμβούλιο αυτό δεν έχει θεσμικό χαρακτήρα, αλλά λειτουργεί ως ένα πεδίο ζύμωσης και ανταλλαγής απόψεων, με στόχο τη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της δίκαιης διεκδίκησης όσων αναλογούν στη Δυτική Μακεδονία, τονίζοντας ότι η περιοχή έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας και πρέπει να λάβει όσα της αξίζουν. «Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε το δίκαιο μερίδιό μας, αλλά και για να στηρίξουμε κάθε θετική πρωτοβουλία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι διαφορές σε πολιτικό επίπεδο δεν θα πρέπει να γίνονται εμπόδιο στη συνεργασία. «Αν εμείς οι ίδιοι διαιρούμαστε, τότε αποδυναμώνουμε και τη Δυτική Μακεδονία», σημείωσε, καλώντας όλους τους φορείς να συμμετάσχουν με ενότητα και διάθεση συνεννόησης.
Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου, διευκρίνισε ότι δεν τηρούνται πρακτικά και δεν λαμβάνονται αποφάσεις με πλειοψηφία, καθώς πρόκειται για ένα άτυπο όργανο διαλόγου και συντονισμού. «Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, ούτε επίσημες προσκλήσεις. Όποιος έχει να συνεισφέρει με ιδέες και προτάσεις, είναι ευπρόσδεκτος», τόνισε, απαντώντας έμμεσα στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου μίλησε για «αποκλεισμό» της παράταξής του από την συνεδρίαση.
Η συνεδρίαση περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, συζήτηση για τον υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας, την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και την πορεία της απολιγνιτοποίησης και τη δίκαιη μετάβαση. Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι επείγοντα και απαιτούν άμεσες λύσεις, καλώντας όλους τους συμμετέχοντες να συνδράμουν με εποικοδομητικές προτάσεις.
Με την ολοκλήρωση της εισήγησής του, έκλεισε με ένα κάλεσμα προς όλους: «Ξεκινάμε μια προσπάθεια που βασίζεται σε αυτά που μας ενώνουν. Οφείλουμε να εργαστούμε μαζί για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας».
Δηλώσεις:
Αντιπεριφερειάρχης Τάσος Φούντογλου για τον υγειονομικό χάρτη
Βουλεύτρια Φλώρινας της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα για το Πολιτικό Συμβούλιο
Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πάνος Κεπαπτσόγλου
Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr