Επιστολή στο νέο υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Π. Σταθάκη, με θέμα «Έκθεση προβλημάτων ΔΕΗ Α.Ε και Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» έστειλε σήμερα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Στην επιστολή, πέραν της αδρής αναφοράς στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και με τα οποία θα κληθεί σύντομα να αναμετρηθεί η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν παραλείπει να θέσει και ζητήματα που έρχονται σε συνέχεια των πρόσφατων αντιπαραθάσεων μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ και του πρώην υπουργού ΠΕΝ, κ. Σκουρλέτη.
Για παράδειγμα, την ώρα που η διοίκηση της ΔΕΗ, με βάση τα όσα ανακοίνωσε πρόσφατα, επεξεργάζεται σχέδιο για την αποχώρηση 200 εργαζομένων που έχουν υπερβεί τα συντάξιμα έτη (παρότι τελικά δεν τέθηκε το θέμα προς απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ, όπως διαβάσατε από το energypress), επιχειρεί να αντιστρέψει τη συζήτηση και θέτει θέμα άμεσων προσλήψεων για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, απαιτώντας άρση της σχετικής απαγόρευσης, την οποία θεωρεί στρέβλωση προκειμένου περί εισηγμένης εταιρείας που δρα στα πλαίσια του εγχώριου και διεθνούς ανταγωνισμού.
Έτσι, η ΓΕΝΟΠ, συντασσόμενη ξεκάθαρα με τον κ. Σκουρλέτη, καλεί το νέο υπουργο ΠΕΝ να αναπτύξει δράση στα πλαίσια που όρισε η πολιτική του προκατόχου του σε σχέση με τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Τέλος, η ΓΕΝΟΠ ζητά να οριστεί άμεσα συνάντηση με τον υπουργό.
Αναλυτικά, η επιστολή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιθυμεί -δια της παρούσης- να σας εκφράσει τα συγχαρητήριά της και να σας ευχηθεί καλή δύναμη και αποτελεσματικό έργο.
Με δεδομένο ότι τα θέματα της Ενεργειακής Πολιτικής της χώρας βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των θεμάτων διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αλλά και το ότι η παρούσα συγκυρία βρίσκει το θέμα της ΔΕΗ στο κρισιμότερο και καθοριστικότερο σημείο της, θεωρούμε ότι η συνεργασία και η ενημέρωση που η Ομοσπονδία έχει εδραιώσει με τους προκατόχους σας, θα βρει συνέχεια στο πρόσωπό σας, με την εκτίμηση πάντα ότι ο στόχος μας είναι κοινός και προς την κατεύθυνση του Εθνικού συμφέροντος.
Θα γνωρίζεται ότι ζητήματα όπως:
-Το θέμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ και η εξέλιξη αυτού.
-Οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας και η αναγκαιότητα διασφάλισης τιμών εκκίνησης πάνω από το κόστος
– Η Επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο
– Η παράταση λειτουργίας των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και των δύο του ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας για την χρονική περίοδο 1.1.2016 – 31.12.2023 επί 32.000 ώρες αντί 17.500 έτσι ώστε να αποσοβηθεί ένας ακόμα παράγοντας που θα βάλει ταφόπλακα στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή
– Η κατάργηση του τέλους λιγνίτη σε αντιστοιχία με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Ηλεκτροπαραγωγή από Φυσικό Αέριο,
είναι μεταξύ αυτών των θεμάτων που η Ομοσπονδία και τα Σωματεία – Μέλη της, έχουν «σηκώσει» και τα έχουν φέρει στην πρώτη γραμμή του διεκδικητικού τους αγώνα, με κριτήριο ότι τα ζητήματα αυτά καθορίζουν την ύπαρξη και την εξέλιξη όχι μόνο της ίδιας της ΔΕΗ αλλά και της ίδιας της χώρας.
Είναι σαφές ότι κατάρρευση της μεγαλύτερης Βιομηχανικής Επιχείρησης της χώρας σημαίνει αυτόματα, κατάρρευση της Εθνικής οικονομίας.
Δυστυχώς την ίδια ώρα, οι πλείστες στρεβλώσεις στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα μας τείνουν να διαλύσουν τη ΔΕΗ, γι’ αυτό απαιτείται άμεσα να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιτευχθεί ένας πραγματικά υγιής ανταγωνισμός με κανόνες για όλους τους παίκτες της αγοράς, αλλιώς, ποια μπορεί αλήθεια, να είναι η βιωσιμότητα μιας Επιχείρησης που εμφανίζει μειωμένα κέρδη και που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν τυλιχθεί σαν βραχνάς γύρω της, στραγγαλίζοντάς την;
Δυστυχώς, σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και στην καθημερινότητά της.
Προβλήματα που αφορούν: στην τεράστια έλλειψη προσωπικού, σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων, στην λειτουργία των ορυχείων, στην αντιμετώπιση και διαχείριση των λιγνιτών.
Ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός σε μια Επιχείρηση που ΔΕΝ επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Αθηνών και Λονδίνου, ανταγωνίζεται άλλες Επιχειρήσεις Ηλεκτρισμού, της επιβάλλεται με νόμο η απαγόρευση των προσλήψεων. Η παραπάνω απαγόρευση έχει ως αποτέλεσμα εξοπλισμός κι εγκαταστάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ να βρίσκονται εκτός λειτουργίας, μειώνοντας την παραγωγικότητα και αυξάνοντας την ανεργία. Προφανώς και στόχο έχει την συρρίκνωση και την διάλυσή της προς όφελος των συμφερόντων.
Οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΔΕΗ (που από την ημερομηνία εφαρμογής του Ν. 4024/11 έχουν υποστεί μείωση μισθών που αγγίζει τα 3 δις ευρώ), δίδουν καθημερινά σκληρή μάχη για να ανταπεξέλθουν και να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα αλλά και τα σοβαρά ζητήματα που περιγράφουμε παραπάνω.
Κύριε Υπουργέ,
Η υιοθέτηση ενός «ρεαλιστικού ενεργειακού μοντέλου», που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της Εθνικής Οικονομίας ώστε να εξασφαλισθούν η βιώσιμη ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της Επιχείρησης, θα πρέπει να βασιστεί σε ενεργειακές πολιτικές όπως:
Αξιοποίηση του συνόλου των εγχώριων κοιτασμάτων λιγνίτη που αποτελεί τη βάση για την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας και ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, μέσα από τις βέλτιστες τεχνολογίες καύσης, περιβαλλοντικά αποδεκτές βάση της σχετικής οδηγίας 2010/75 Ε.Ε για τους βιομηχανικούς ρύπους.
Διατήρηση της τροποποιηθείσας Υπουργικής Απόφασης που αφορά στον «Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες», με την οποία μπήκαν περιορισμοί στην αλλαγή προμηθευτή για όσους καταναλωτές δεν έχουν προηγουμένως εξοφλήσει ή δεν έχουν διακανονίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στον εν ενεργεία προμηθευτή τους.
Άμεση αναθεώρηση των χρεώσεων από φόρους, τέλη υπέρ τρίτων που δεν αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια (Ε.Φ.Κ, Δημοτικοί Φόροι και τέλη, τέλος ΕΡΤ, ΔΕΤΕ, ΕΤΜΕΑΡ).
Μείωση των σημερινών και μελλοντικών «εγγυημένων τιμών» για τις ΑΠΕ που συνεπάγονται εύκολα κέρδη για τους «επενδυτές» σε βάρος του κοινωνικού συνόλου (μέσω των τελών ΑΠΕ).
Κύριε Υπουργέ,
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μία πολύ σύντομη περιγραφή των όσων θα κληθείτε άμεσα, πολύ άμεσα, να αντιμετωπίσετε.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα Σωματεία-Μέλη της, ευελπιστώντας ότι ως νέος Υπουργός θα αναπτύξετε τη δράση σας στο πλαίσιο του προκατόχου σας -που αποτελούσε και επίσημη θέση της Κυβέρνησης δια των προγραμματικών της δηλώσεων σχετικά με τη διατήρηση του Δημοσίου Χαρακτήρα της ΔΕΗ– και εκτιμά ότι μία άμεση συνάντησή μας (ένεκα και η κρισιμότητα της κατάστασης) είναι απολύτως απαραίτητη, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να σας εκθέσουμε λεπτομερέστερα τα ζητήματα και τις θέσεις της Ομοσπονδίας».