Στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης στους Κοινωνικούς Λειτουργούς

3 Min Read

«Ναι» στο αίτημα για Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας

Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κοζάνης το ψήφισμα του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Π.Ε. Κοζάνης, με το οποίο ζητείται η άμεση ένταξη των Κοινωνικών Λειτουργών των ΟΤΑ Α’ βαθμού στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων που αφορούν υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία περιλαμβάνει την επέκταση του επιδόματος σε νέες ειδικότητες των ΟΤΑ Α’ βαθμού, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τους Κοινωνικούς Λειτουργούς.

Ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί των δήμων είναι επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας πρώτης γραμμής και οτι εργάζονται καθημερινά σε συνθήκες υψηλού κινδύνου, καλύπτοντας υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, επείγουσας φροντίδας και στήριξης ευάλωτων ομάδων, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση του επιδόματος.

Συγκεκριμένα, έρχονται σε άμεση επαφή με:

  • Ωφελούμενους των κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους, σε κοινωνικές δομές και σε χώρους παροχής έκτακτης φροντίδας.
  • Άτομα που ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες (επισφαλείς κατοικίες, καταλύματα, δομές αστέγων) και είναι εκτεθειμένα σε λοιμώδη νοσήματα.
  • Περιπτώσεις κοινωνικής παραμέλησης ή κακοποίησης, όπου καλούνται να διενεργήσουν αυτοψίες ακόμα και κατόπιν εισαγγελικών εντολών.
  • Καθαρισμούς επικίνδυνων χώρων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι η φύση της εργασίας των Κοινωνικών Λειτουργών δεν διαφέρει από εκείνη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καθώς έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες υπό συνθήκες υγειονομικού κινδύνου.

Η εξαίρεση των Κοινωνικών Λειτουργών από τη λίστα των δικαιούχων του επιδόματος χαρακτηρίζεται “αδικαιολόγητη δυσμενής διάκριση”, που παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και έρχεται σε αντίθεση με τη νομολογία των ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Το ψήφισμα του Συλλόγου ζητά:

  • Άμεση ένταξη των Κοινωνικών Λειτουργών των ΟΤΑ Α’ βαθμού στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, ανεξαρτήτως πλαισίου εργασίας.
  • Διασφάλιση συνθηκών υγείας και ασφάλειας για την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Ο Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών να αναθεωρήσουν την απόφαση και να εντάξουν τους Κοινωνικούς Λειτουργούς στους δικαιούχους του επιδόματος, ενισχύοντας την προστασία και τη βιωσιμότητα της εργασίας τους.

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση