Τι αναφέρει στο “Χ” ο Πρόεδρος του ΣΕΦΠΕ Δυτικής Μακεδονίας
Τέσσερις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Ωστόσο, έχουν προκληθεί αντιδράσεις από μικροεπενδυτές της περιοχής για τη στόχευση των κονδυλίων, καθώς τα 80 εκατομμύρια προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από μεγάλες εταιρείες που δεν συνδέονται άμεσα με την περιοχή.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι δύο πρώτες δράσεις αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και είναι έτοιμες να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά πάρκα. Αυτό γεννά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο οι επιδοτήσεις αποτελούν ουσιαστική ενίσχυση της τοπικής οικονομίας ή αν εξυπηρετούν αποκλειστικά εταιρικά συμφέροντα, χωρίς απτό όφελος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας.
Κ. Σιαμπανόπουλος: «Είναι αργός θάνατος αυτό που ζούμε»

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος, δήλωσε στο «Χ» ότι «η Δίκαιη Μετάβαση επιδοτεί εταιρείες που δεν έχουν καμία ουσιαστική σύνδεση με την περιοχή, για να υλοποιήσουν επενδύσεις που έτσι κι αλλιώς θα πραγματοποιούσαν».
Όπως επισήμανε, οι τέσσερις νέες δράσεις ΕΣΠΑ από το Ταμείο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί, αντί να ενισχύσουν τις τοπικές επιχειρήσεις, τους μικρομεσαίους επενδυτές και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τα περισσότερα κονδύλια κατευθύνονται σε μεγάλες εταιρείες χωρίς ουσιαστική σύνδεση με την περιοχή. «Οι μοναδικοί που έχουν αδειοδοτημένα έργα στην περιοχή είναι οι μεγάλες εταιρείες», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν προσφέρουν καμία υπεραξία στην τοπική οικονομία. «Όσοι έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης, θα υλοποιήσουν τα έργα τους ούτως ή άλλως», πρόσθεσε. Επιπλέον, οι επενδύσεις αυτές εκτιμάται ότι δεν θα αφήσουν πίσω τους τίποτα περισσότερο από προσωρινές θέσεις εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης.
Αναφερόμενος στις δύο δράσεις που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Σιαμπανόπουλος επισήμανε τρεις βασικές δυσκολίες. Πρώτον, ο κορεσμός του δικτύου έχει περιορίσει σημαντικά τις διαθέσιμες δυνατότητες για μικρούς επενδυτές. Δεύτερον, η ένταξη σε πρόγραμμα επιδότησης συνεπάγεται την απώλεια της επιδοτούμενης τιμής, γεγονός που μειώνει την οικονομική βιωσιμότητα των επενδύσεων. Τρίτον, οι συγκεκριμένες δράσεις αφορούν έργα άνω των 500.000 ευρώ, ποσό που είναι ιδιαίτερα υψηλό για έναν μικροεπενδυτή. «Εμείς, ως μικροεπενδυτές, έχουμε επιδοτούμενη τιμή επειδή δεν διαθέτουμε οικονομίες κλίμακας και τα κέρδη μας είναι περιορισμένα. Αν ενταχθούμε σε αυτό το πρόγραμμα, χάνουμε την επιδοτούμενη τιμή», υπογράμμισε.
Για την έως τώρα πορεία του ΔΑΜ, ο κ. Σιαμπανόπουλος ανέφερε πως, αν και έχουν γίνει κάποια βήματα, δεν έχουν υλοποιηθεί όλα όσα θα μπορούσαν. «Υπάρχουν παράγοντες που ενδεχομένως να δημιουργήσουν υπεραξία στο μέλλον, ωστόσο, μέχρι στιγμής, το κλίμα είναι απογοητευτικό».
«Το μεγαλύτερο λάθος, κατά την άποψή μου, είναι ότι δεν δημιουργήθηκε μια τοπική ομάδα με ρόλο τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην επίβλεψη. Από την αρχή παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας γύρω από το ΔΑΜ», σημείωσε.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης και χρηματοδότησής του. «Το Πανεπιστήμιο είναι πυλώνας ανάπτυξης για την περιοχή. Δεν γίνεται να μην το χρηματοδοτείς», τόνισε ο ίδιος.
Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες ότι η πολιτική της Δίκαιης Μετάβασης δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. «Αυτό δεν είναι ‘δίκαιη’ μετάβαση. Είναι εμπαιγμός. Σε καμία περίπτωση το ΔΑΜ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Ούτε στο σχεδιασμό του, ούτε στην εφαρμογή του. Ανταποκρίνεται μόνο φαινομενικά και στα χρήματα που θα δοθούν στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία επαφή με την κοινωνία και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός με μελλοντικό ορίζοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιαμπανόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης απόσυρσης των συγκεκριμένων δράσεων και ανακατεύθυνσης των πόρων εκεί όπου πραγματικά ανήκουν: στην τοπική κοινωνία, στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Είναι δομημένο εντελώς λάθος και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποσυρθεί. Επιπλέον, θα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση για το ποιος το ενέκρινε, για ποιο λόγο εντάχθηκε στο Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και γιατί η τοπική κοινωνία απουσιάζει παντελώς από τον σχεδιασμό αυτών των προγραμμάτων», πρόσθεσε.
«Καλούμε τους τοπικούς φορείς να αναλάβουν δράση και να σταματήσουν αυτή την κατάφωρη αδικία πριν να είναι αργά. Αν δεν αποσυρθεί, όλοι οι φορείς που μας εκπροσωπούν θα φέρουν ευθύνη. Αυτό που ζούμε είναι αργός θάνατος», κατέληξε ο κ. Σιαμπανόπουλος.
Το ερώτημα είναι αν θα ακούσουν οι αρμόδιοι τις αντιδράσεις ή αν η «Δίκαιη Μετάβαση» θα καταλήξει μια ακόμη αναπτυξιακή ψευδαίσθηση.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr