Ανησυχία και αίτημα για άμεσες λύσεις στη Δυτική Μακεδονία από την ΠΕΔ

6 Min Read

Κραυγή αγωνίας από τους Δημάρχους της περιοχής

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η περιοχή οπισθοδρομεί, η αγορά εργασίας συρρικνώνεται  και χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τον τόπο τους για μια καλύτερη ζωή, έστειλαν χθες οι Δήμαρχοι της περιοχής σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.  Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης περιέγραψαν με μελανά χρώματα την καθημερινή πραγματικότητα, κάνοντας λόγο για υποτίμηση της κατάστασης από την πλευρά της  κεντρικής εξουσίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, χαρακτήρισε την κατάσταση «εκτός ελέγχου», επισημαίνοντας τη δραματική φυγή πληθυσμού που ξεπερνά τους 5.000 πολίτες, μόνο στην περιοχή της Καστοριάς.

Μια ειδική συνεδρίαση για την ανασκόπηση της κατάστασης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας το μεσημέρι της Τετάρτης. Στόχος της συνεδρίασης είναι να αναδειχθούν και να μεταφερθούν τα προβλήματα που αφορούν την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και την οικονομία της περιοχής.

«Δεν μπορεί να έρχονται κυβερνητικά στελέχη και να μας λένε ότι μειώθηκε η ανεργία στο 54%. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές. Δεν γίνεται να έρχεται ο Πρωθυπουργός στην περιοχή και κάθε φορά τα προβλήματα να διογκώνονται, ενώ εμείς απλώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Το λέω με μια κραυγή αγωνίας. Η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν πάει άλλο. Μας υποτιμούν» τόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Καραβασίλης.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου σημείωσε: «Η κατάσταση πραγματικά έχει ξεφύγει. Αν κρίνω από την περιοχή της Καστοριάς, αυτοί που έφυγαν και αυτοί που έπρεπε να φύγουν, ξεπερνούν τους 5.000. Γυρνάμε ξανά στη δεκαετία του ’50, όταν ο κόσμος έφευγε και ξενιτευόταν για ένα καλύτερο αύριο και να βγάλει τα προς το ζην».

Ο κ. Κεπαπτσόγλου επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και το βιώνουν καθημερινά, καθώς πολλοί συμπολίτες τους καταφεύγουν στα Δημαρχεία αναζητώντας εργασία. «Υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση του πληθυσμού. Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες από τους συμπολίτες μας που ζητούν δουλειά. Ζήτησα να γίνει μια συνάντηση με ένα ενιαίο κείμενο και να κληθούν και όλοι οι υπόλοιποι φορείς, όπως οι βουλευτές όλων των κομμάτων. Έγινε αυτό το άτυπο πολιτικό συμβούλιο. Κουβεντιάσαμε ανοιχτά με όλους. Υπάρχει ταύτιση απόψεων. Το θέμα είναι ότι δεν πάει άλλο. Κάθε μέρα είναι και χειρότερα».

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Γιάννης Λιάσης, ανέφερε πως το πρόβλημα στην περιοχή είναι τεράστιο και στάθηκε ιδιαίτερα στην καθυστέρηση της ΔΙΑΔΥΜΑ στη λήψη των απαραίτητων χρημάτων. «Η ΔΙΑΔΥΜΑ έχει εισπράξει πολύ λιγότερα χρήματα και η διαχείριση γίνεται πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Πρέπει να παρέμβουμε κεντρικά στην ΚΕΔΕ», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Κεπαπτσόγλου αναφέρθηκε στην καθημερινή αγωνία των πολιτών, τονίζοντας πως ο κόσμος δεν γνωρίζει τι θα του ξημερώσει και πως η έλλειψη μόνιμης εργασίας αποτρέπει οποιαδήποτε επένδυση στην περιοχή. «Ο άλλος ξημερώνει και δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί, πόσο μάλλον να κάνει προγραμματισμό. Κι όταν δεν υπάρχει μια μόνιμη εργασία, κάποιος δεν επενδύει στον τόπο του. Γιατί αν δεν επενδύσει αυτός, με ένα ασφαλές εισόδημα, έτσι θα έρθει η ανάπτυξη. Όχι από τον ουρανό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κεπαπτσόγλου επισήμανε ότι, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής κυβέρνησης, η περιοχή συνεχίζει να πλήττεται λόγω της απολιγνιτοποίησης, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. «Το ΑΕΠ στη Δυτική Μακεδονία ήταν αυξημένο λόγω της λιγνιτικής δραστηριότητας, ενώ οι νομοί χωρίς λιγνιτική δραστηριότητα πλήρωσαν το τίμημα. Τώρα έχουμε την απολιγνιτοποίηση, που πάλι μας συμπαρασύρει αρνητικά», ανέφερε.

Ο κ. Κεπαπτσόγλου έκλεισε την τοποθέτησή του αναφέροντας την ανάγκη για ειδική διαχείριση της Δυτικής Μακεδονίας, με πιο στοχευμένες και συγκροτημένες πολιτικές. «Σημασία έχει ότι πρέπει να δούμε τα πράγματα σοβαρά, συγκροτημένα και στοχευμένα», κατέληξε.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η μείωση της ανεργίας στο 54%, την οποία ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, δεν αντανακλά την πραγματικότητα. «Όλοι μας έχουμε καθημερινά ανέργους έξω από τα γραφεία μας, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή έχουν φτωχοποιηθεί», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης στη Δυτική Μακεδονία. Ζήτησε ελαφρύνσεις και άμεσες θέσεις εργασίας μέσω της ΔΥΠΑ, αλλά και στο πλαίσιο των διακανονισμών που γίνονται για την περιοχή.

Ο κ. Κοκκαλιάρης επανέλαβε την ανησυχία του για την επικείμενη αναστολή λειτουργίας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, το οποίο αναμένεται να κλείσει στο τέλος του χρόνου, προκαλώντας σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία και κοινωνία. «Άπαξ και κλείσουν οι τρεις μονάδες του Αγ. Δημητρίου, θα μείνει χωρίς δουλειά πολύς κόσμος», σημείωσε, ζητώντας να παραμείνουν ανοιχτές οι μονάδες για λίγο διάστημα ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι επενδύσεις από το ΔΑΜ ή ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης επεσήμανε ότι οι προκαταβολές για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο ΔΑΜ, αν και αναμένονται για τα τέλη Απριλίου ή λίγο πριν το Πάσχα, είναι σημαντικές για την περιοχή, αλλά σημείωσε πως για να αποτελέσουν πραγματική «ανάσα», τα έργα και οι επενδύσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, κάτι που, όπως είπε, καθυστερεί σημαντικά.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση