Τετραήμερη η διοργάνωση με στόχο να γίνεται κάθε χρόνο
Στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Κοζάνη βρέθηκαν από τις 9 έως τις 12 Απριλίου 25 φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο πρώτο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Επικοινωνία της Βιωσιμότητας και της Πράσινης Ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα είχε διεθνή χαρακτήρα, καθώς συμμετείχαν φοιτητές από έξι διαφορετικές χώρες, και συνδύασε θεωρητική κατάρτιση με βιωματική μάθηση στο πεδίο, εστιάζοντας στη μεταλιγνιτική μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας. Οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με τη νέα ενεργειακή πραγματικότητα της περιοχής, μέσα από επισκέψεις σε κομβικές εγκαταστάσεις και μονάδες καθαρής ενέργειας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι φοιτητές επισκέφθηκαν το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V της ΔΕΗ, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και το φωτοβολταϊκό πάρκο της εταιρείας ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή στο Αμύνταιο. Μέσα από αυτές τις δράσεις, γνώρισαν από κοντά τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του ενεργειακού μετασχηματισμού της περιοχής.



Την επόμενη ημέρα, οι φοιτητές συμμετείχαν σε διαλέξεις και εργαστήρια προσομοίωσης με θέμα την επικοινωνία της πράσινης μετάβασης, όπου παρουσιάστηκαν εργαλεία όπως τα ανοιχτά δεδομένα και οι βέλτιστες πρακτικές δημοσιογραφικής κάλυψης περιβαλλοντικών θεμάτων.
Σημαντικός σταθμός του προγράμματος ήταν η ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Δελλή, ερευνητή του διεθνούς δικτύου Alliance of Excellence for Research and Innovation on Aephoria. Στο πάνελ που ακολούθησε, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΚΟ Τάσος Σιδηρόπουλος και ο Κώστας Σιαμπανόπουλος από τον Σύνδεσμο Επενδυτών Φωτοβολταϊκών.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το πρωί του Σαββάτου με ένα masterclass περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας, από τους έμπειρους δημοσιογράφους Γιώργο Λιάλιο (Καθημερινή) και Αλεξία Καλαϊτζή (ΕΡΤ, Καθημερινή), που μοιράστηκαν γνώσεις και πρακτικές από την κάλυψη περιβαλλοντικών ζητημάτων στην Ελλάδα και διεθνώς.

Τη διοργάνωση του προγράμματος ανέλαβε το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, με επιστημονικά υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιωάννα Κωσταρέλλα. Μέγας χορηγός ήταν η ΔΕΗ, ενώ το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Κοζάνης και τη ΔΙΑΔΥΜΑ.