Προετοιμασία του Δήμου Κοζάνης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2025

5 Min Read

Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο του Δήμου Κοζάνης

Πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τρίτη, στην αίθουσα του Κοβεντάρειου, η συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Κοζάνης, με αντικείμενο την προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2025, στο πλαίσιο της πρόληψης και του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Τροχαίας, του Στρατού, των Διευθύνσεων Δασών και Τεχνικών Υπηρεσιών, της Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και πρόεδροι κοινοτήτων, με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα συντονισμού, κατανομής αρμοδιοτήτων και ενίσχυσης της πρόληψης για την αποφυγή πυρκαγιών σε δασικές και περιαστικές περιοχές. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον καθαρισμό των οικοπέδων, καθώς, οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές ακάλυπτων χώρων οφείλουν να προβούν στον άμεσο καθαρισμό τους και να τον δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι χώροι που πρέπει να καθαριστούν περιλαμβάνουν τόσο εντός σχεδίου περιοχές όσο και γήπεδα με κτίσματα σε ακτίνα έως 100 μέτρων από αυτές. Ο καθαρισμός αφορά την απομάκρυνση ξερών χόρτων, κλαδιών, επικίνδυνης βλάστησης και άλλων εύφλεκτων υλικών, με υποχρέωση των ιδιοκτητών να διατηρούν τους χώρους καθαρούς καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, η οποία διαρκεί από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Οκτωβρίου.

Ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Πολιτικής Προστασίας και Διεύθυνσης Τοπικής Ανάπτυξης, Λεωνίδας Αρνίδης, τόνισε – μεταξύ άλλων – πως οι πολίτες οφείλουν να διατηρούν καθαρά τα οικόπεδά τους, επισημαίνοντας ότι τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρά. «Πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και για την πρόληψη αλλά και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όποιων περιστατικών μπορεί να προκύψουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, το σχέδιο διαχείρισης των κινδύνων που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές, το οποίο εκπονείται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει σειρά πολιτικών και κατασταλτικών μέτρων. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι καθαρισμοί δημόσιων χώρων, Τοπικών Κοινοτήτων και του οδικού δικτύου, αλλά και η έκδοση ημερήσιου χάρτη κινδύνου εκδήλωσης φωτιάς. Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι άνω του τρία, ενεργοποιούνται επιπλέον μέτρα, όπως αυξημένη επαγρύπνηση, ενίσχυση των περιπολιών σε δασικές εκτάσεις και κινητοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων.

«Πρέπει όλοι μας να είμαστε σε ετοιμότητα και να μην υποτιμήσουμε καμία φωτιά. Γιατί μια μικρή φωτιά μπορεί γρήγορα να επεκταθεί και να γίνει επικίνδυνη και καταστροφική», κατέληξε ο κ. Αρνίδης.

Οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών κατά τη συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας, εγρήγορσης και έγκαιρης κινητοποίησης, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος που οδήγησαν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης έκανε ειδική αναφορά στις περσινές πυρκαγιές που καταγράφηκαν εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Κοζάνης, σημειώνοντας ότι ήταν συνολικά περίπου 25, δασικές και χορτολιβαδικές.

Από αυτές, όπως τόνισε, τέσσερις χαρακτηρίστηκαν ως επικίνδυνες: η πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία, εκείνη στα Πετρανά, στο Βοσκοχώρι, καθώς και η φωτιά που ξέσπασε λόγω πτώσης κεραυνού στην περιοχή της Σκάφης. «Όταν εκδηλώνεται μια δασική πυρκαγιά κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί ή πόσο μεγάλη μπορεί να γίνει. Από την αρχή πρέπει να είναι ενημερωμένοι όλοι οι φορείς ώστε να προλάβουμε κάτι μικρό να γίνει μεγάλο», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τη σημασία της πρόληψης, της συνεργασίας και της άμεσης αντίδρασης.

Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης, Μιχάλης Πεχλιβανίδης, τόνισε πως σε επίπεδο εξοπλισμού, ο δήμος είναι κατάλληλα προετοιμασμένος. Όπως ανέφερε, τα μηχανήματα είναι επαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύναψης συμβάσεων με ιδιώτες, ώστε να υπάρχει επιπλέον διαθέσιμος μηχανισμός όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την καταγραφή των δράσεων που θα υλοποιηθούν ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και την επιβεβαίωση της ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Κοινός τόπος των παρεμβάσεων ήταν ότι η αντιπυρική προστασία ξεκινά από την πρόληψη και τη συνεργασία. Ο Δήμος Κοζάνης απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες να συμβάλουν με υπευθυνότητα, ώστε να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον και η ανθρώπινη ζωή.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση