Στις 30 Μαΐου αρχίζουν οι εξετάσεις στα ΓΕΛ – Την επομένη στα ΕΠΑΛ
Την Πέμπτη 30 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους μαθητές των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, ενώ μία ημέρα μετά, στις 31 Μαΐου, θα ξεκινήσουν για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Οι υποψήφιοι έχουν μπροστά τους έναν μήνα για επαναλήψεις, καθώς η διδακτέα ύλη έχει ήδη καλυφθεί, και η προετοιμασία τους μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία.
Νέο εργαλείο προετοιμασίας αποτελεί το Ψηφιακό Φροντιστήριο, το οποίο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνει διδασκαλία της εξεταστέας ύλης σε 45 μαθήματα, κανονικά και ειδικά, σε ζωντανή ή μαγνητοσκοπημένη μορφή. Ήδη συμμετέχουν περισσότεροι από 50.000 μαθητές, ενώ από την 1η Απριλίου ξεκίνησαν εντατικές επαναλήψεις και διαγωνίσματα προσομοίωσης.
Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στάθηκε στη σημασία της ψυχικής υγείας των μαθητών, τονίζοντας ότι η ψυχραιμία, η σωστή διατροφή και ο επαρκής ύπνος είναι καθοριστικοί για την απόδοση των υποψηφίων. Παράλληλα, στο Υπουργείο Παιδείας συνεχίζεται η προετοιμασία για τη σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, η οποία θα ορίσει τα θέματα.
Οι Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τα ΓΕΛ και τα Νέα Ελληνικά για τα ΕΠΑΛ. Τα ειδικά μαθήματα θα εξεταστούν από 14 έως 25 Ιουνίου. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τη Γ’ Λυκείου θα πραγματοποιηθούν από 19 έως 26 Μαΐου, ενώ για τις Α’ και Β’ Λυκείου από 19 Μαΐου έως 13 Ιουνίου. Στα Γυμνάσια τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 28 Μαΐου και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από 3 έως 16 Ιουνίου.
Αλλαγές σημειώνονται και στα επιστημονικά πεδία. Στο 1ο πεδίο εντάσσεται το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης (Κιλκίς). Στο 2ο πεδίο προστίθενται τα Τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας σε Αθήνα, Καβάλα, Κοζάνη, Πάτρα, Τρίπολη και Άγιο Νικόλαο, καθώς και οι Στρατιωτικές Σχολές Πληροφορικής (ΣΣΑΣ) και Ραδιοναυτίλων (ΣΜΥΑ). Στο 3ο πεδίο περιλαμβάνονται τα Τμήματα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών στην Κρήτη και Επιστήμης των Υλικών στην Πάτρα. Στο 4ο πεδίο προστέθηκαν Τμήματα όπως Μεσογειακών Σπουδών (Ρόδος), Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (Μεσολόγγι), Συστημάτων Ενέργειας (Λάρισα), Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας (Αιγάλεω, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΔΙΠΑΕ) και Πληροφορικής (ΣΣΑΣ).
Η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται να κρατήσει σταθερό ρυθμό προετοιμασίας, καθώς οι εξετάσεις πλησιάζουν και η περίοδος που ακολουθεί είναι κρίσιμη για χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους.