Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται Δημοκρατία, όχι διευθετήσεις. Γράφει ο Στέλιος Μήλιος

3 Min Read

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το πιο άμεσο και ανθρώπινο επίπεδο της δημοκρατίας μας. Είναι εκεί όπου ο πολίτης συναντά τον θεσμό, όχι μέσα από απρόσωπες αποφάσεις, αλλά μέσα από συμμετοχή, έλεγχο και δημιουργία.

Η πρόθεση να καταργηθεί ο δεύτερος γύρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με πρόσχημα την «αποτελεσματικότητα» ή την «κόπωση» των πολιτών, δεν μπορεί να ειπωθεί έξω από το ευρύτερο πλαίσιο: την προσπάθεια περιορισμού της ελεύθερης λαϊκής βούλησης και της δυνατότητας κριτικής επιλογής.

Σαν νέος άνθρωπος, δεν μπορώ να δεχτώ ότι η απάντηση στα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης είναι να ακυρωθεί η συμμετοχή μας.
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το δικαίωμά μας να επιλέγουμε, να κρίνουμε και να επηρεάζουμε, μπαίνει στην άκρη για να γίνουν τα πράγματα πιο εύκολα για τους λίγους.

Ο δεύτερος γύρος δεν είναι απλή διαδικαστική λεπτομέρεια. Είναι θεσμική ανάγκη. Δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επανεκτιμήσουν, να συνθέσουν, να σταθμίσουν καλύτερα τα δεδομένα και να αποφασίσουν με μεγαλύτερη ωριμότητα.

Όταν βλέπουμε να εκλέγονται άνθρωποι με ελάχιστους σταυρούς και να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, δεν γίνεται να πιστέψουμε ότι το πρόβλημα είναι ο χρόνος ή η κούραση των εκλογών.

Το πρόβλημα είναι η απομάκρυνση της πολιτικής από την κοινωνία.
Και η λύση δεν είναι λιγότερη συμμετοχή – είναι περισσότερη.

Και δεν είναι μόνο αυτό.

Η κυβέρνηση, πέρα από τον έλεγχο που ήδη ασκούν τα επιτελεία των βουλευτών της, τώρα θέλει να το πετύχει και θεσμικά. Να κλειδώσει τον έλεγχο στους Δήμους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργεί ως προέκταση κομματικών επιτελείων. Οι δήμοι ανήκουν στην κοινωνία, όχι στα κέντρα εξουσίας. Ο ρόλος τους είναι να εκφράζουν το δυναμισμό της κοινότητας, όχι να αναπαράγουν συμφωνίες κλειστών γραφείων.

Οι Δήμοι δεν είναι φέουδα.
Είναι οι πλατείες, οι δρόμοι, οι άνθρωποι που χτίζουν το σήμερα και ονειρεύονται το αύριο.

Η απάντηση στη σημερινή αποστασιοποίηση των πολιτών από τους θεσμούς δεν μπορεί να είναι η περαιτέρω μείωση της συμμετοχής τους.

Αντιθέτως χρειάζεται αναβάθμιση των διαδικασιών, ενίσχυση της λογοδοσίας και πραγματική δυνατότητα επιλογής. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να συρρικνώνεται για λόγους “αποτελεσματικότητας”.
Χρειάζεται βάθος, χρειάζεται αληθινή συμμετοχή, χρειάζεται πίστη στη δύναμη της κοινωνίας.

Μοιραστείτε την είδηση